Politiker på Flashback och att pudla

Sverige har 349 riksdagsledamöter och efter valet i höstas är det många nya och en del ganska oerfarna. Så är det, är du ny på jobbet är det ingen som räknar med att du kan allt eller att du har lång erfarenhet. Det är väljarna som har valt och då kan just erfarenhet vara en faktor som inte prioriteras. För allmänheten är de flesta ledamöterna okända, därför kan medias granskningar vara uppskattade. Ett sätt att bli ”mer känd” även om det verkar som om media gärna fokuserar på fel, brister och misstag istället för goda gärningar. Det leder till ökade upplagor och fler klick.

I gårdagens SVT nyheter var det ett inslag om socialdemokraten Sultan Kayhan och ett inlägg på hennes Flashback konto där frågan ”om hur en kvinna som hade varit otrogen skulle kunna nekas uppehållstillstånd i Sverige” hade ställts. Observera det var inte Kayhan som fått frågan utan det var hon som hade ställt den. Riksdagsledamotens förklaring när hon fick frågan om varför så har hon uppgett till Aftonbladet att det var inte hon som hade skrivit den, utan det var en nära vän som hade fått låna inloggning. Vännen hade sagt att det tog för lång tid att skapa ett eget konto.(???)

Jonas Millard (SD) skapade ett Flashback konto för tio år sedan där återkommande kvinnoförnedrande inlägg skrivits. Millard säger att han inte vet vem som har skrivit inläggen, att han har en bra kvinnosyn idag och att det är många personer som har haft tillgång till kontot. (!!)

Partipolitik är oväsentlig i det här fallet, men att två riksdagsledamöter (kanske inte när konton skapades) har varit så naiva att de lånat ut inloggningar till Flashback konton utan att ha koll på vad som skrivs är anmärkningsvärt. Att sedan säga att det inte är deras fel blir oansvarigt. Uttrycket ”Facerape” är vedertaget och används när någon har fått sitt Facebook konto kapat och manipulerat. Det ska vara omöjligt på Flashback eftersom användare ska vara anonyma. Här brast anonymiteten och det är väl det som beklagas mest av nämnda politiker.

Ingen är fullkomlig och alla kan göra fel, kanske förväntar vi oss för mycket av de som företräder oss i riksdagen. Det är därför inte konstigt att uttrycket ”göra en pudel” gärna appliceras på politiker. Att erkänna när det blivit fel är inget att skämmas för, men att inte göra något åt det – det är värre!

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Krister

  Det tar 1-2 v att få ett nytt konto på FB.
  Så politikerns svar är faktiskt sant.
  Du kan pröva själv.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag kan inte svara på hur lång tid det tar att få ett konto på Flashback, men enligt uppgift på just Flashback tar det tre dagar. När jag skaffade mitt Facebook konto var det klart direkt som jag minns det, men det var 2007. Jag vet inte vilket av dem du menar med just FB, men två veckor lät verkligen länge. Tack för info, jag uppskattar det!

  • arbetare

   Provade nu ikväll , det tog cirka tre minuter att skriva in sig , få ett mejl med en aktiveringslänk till min mejladress och verifiera kontot .

   Alltså ljuger Sultan Kayhan , vilket knappast förvånar någon .

   Ska politikerna aldrig lära sig att det är lätt att kontrollera fakta i dagens uppkopplade samhälle ?

   • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

    Jag tyckte att 1-2 veckor var obegripligt lång tid med tanke på hur snabbt allt annat ska gå.

  • Mikael

   Nja, Millards förklaring var ju inte en klassisk ”lånat ut kontot”, ”blivit hackad”, utan istället att han tillsammans med ett tio-tal personer skapat en lång rad konton på Flashback i syfte att testa säkerheten på forumet, och mer specifikt om de loggade, och i så fall hur de hanterade IP-adresser. Ett sådant förfarande är i princip det enda, eller åtminstone den absolut enklaste metoden för att pröva just detta så hans förklaring är betydligt mer trovärdig, åtminstone för den som kan grundläggande IT-säkerhet. Dessutom har han pekat på enlång rad inlägg som visar att betydligt fler personer en han själv använt kontot.

 2. Maria

  Inga tror att det var en vän. Anta att det var sanning – så klart att hon visste frågan, varför hon lånade konton? Och varför hon raderade inte det när hon såg det? Det hänt för sex år sedan betyder inte hon tycker olika nu. Jag är en socialdemokrat och jag kan inte försvara mitt parti inom detta. S måste göra nånting, vi vill inte ha denna typ av kvinna inom S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.