Varför vill S lägga ner fungerande verksamheter?

Som jag tidigare nämnde har Kristdemokraterna två interpellationer på nästa fullmäktige. Vi hinner oftast inte med alla interpellationer vilket betyder att vissa frågor blir gamla och ”ointressanta”. Förhoppningsvis sker så inte denna gång.

Personcentrerad och flexibel äldreomsorg och familjedaghem i barnomsorgen handlar våra interpellationer om. Liberalerna och Centerpartiet har också lämnat in frågor som rör familjedaghem så frågan är verkligen het!

 

Vår interpellation lyder:

Till

För och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (s)

Varför vill S lägga ner fungerande verksamheter?

Med orden ”att arbetsmiljön för dagbarnvårdare ska förbättras” beslutade För och grundskolenämnden 27/9 att ta ett ytterligare steg mot avveckling av en fungerande barnomsorg för de som bor i glesbygd. Det blev uppenbart när vi fick läsa i VK 4/10 om de dagbarnvårdare i Rödåsel som fått beskedet om att deras verksamhet kommer att läggas ner. Det extrema i det hela är att beskedet gavs samma eftermiddag som För och grundskolenämndens sammanträde

Enligt ett pressmeddelande på Umeå kommuns hemsida står det att förvaltningen ska arbeta med vad beslutet innebär i praktiken och långsiktigt se över område för område. Om en förändring blir aktuell kommer berörda vårdnadshavare att få information i god tid. Varken långsiktighet eller information till vårdnadshavare har givits och vi kan endast tolka det som om dessa ord saknar betydelse i jakten på att avveckla de kvarvarande alternativen inom barnomsorgen.

Socialdemokraterna hänvisar till ett kollektivavtal från 2008 och säger att dagbarnvårdarna ska arbeta i sina egna hem. Skolverket å andra sidan säger att pedagogisk omsorg kan vara olika flerfamiljslösningar eller bedrivas i en särskild lokal.

Utifrån detta vill vi ställa följande frågor till För och grundskolenämndens ordförande;

 • Är principer viktigare att hålla fast vid än att ha en för alla fungerande verksamhet i Rödåsel?
 • Om verksamheter tvingas stänga pga av beslutet, vilken ekonomisk effekt blir det då för kommunen?
 •  Om regelverket, enligt Skolverket, tillåter dagbarnvårdare i att bedriva verksamheten på det sätt de gör, varför ska då kommunen sabotera och krångla till det för alla inblandade?

Veronica Kerr
Kristdemokraterna

 

 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Olle

  Jodu, KD och Busken har ju ett och annat att förklara med. Men som vanligt när vanliga människor frågar så skiter ni att svara, hoppas ni får samma behandling av S.

  Svara på varför mammografin skall börja kosta nu helt plötsligt. VA? ÄR NI DUMMA I HUVUDET????

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Det är regionerna som ansvarar för sjukvården och som gör sina egna prioriteringar. Det finns inga belägg för att en avgift på 100kr är det som gör att vissa kvinnor inte går till mammografi. Det talas för lite om hur ont det gör eller att alla kvinnor inte vill visa upp sig halvnakna. KD lägger betydligt mer pengar till regioner för att komma till rätta med vårdköerna. Mammografi är oerhört viktigt, men att inte få operation eller behandling när en diagnos konstaterats får inte nedprioriteras.

 2. Bergis

  Man kan inte som KD stå och skrika sig röd för anhöriginvandring vilket ökar socialbidragen i kommunerna samtidigt som man begär en personcentrerad och flexibel äldreomsorg och familjedaghem i barnomsorgen. Ni i KD får välja helt enkelt. Pengar växer inte på träd.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Skriker sig röda? Här blandar du friskt olika frågor för att fokusera på något helt annat än det jag har skrivit om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.