Aldrig förr har hotet varit så stort..

Det är snart ett år sedan kommunfullmäktige beslutade att avslå Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag om att avskaffa Lagen om valfrihet i hemtjänst för att ersätta den med offentlig upphandling. Det var en orolig tid, inte bara för oss som vill se valfrihet och vet att fler aktörer inom äldreomsorgen inte är ett hot utan tvärtom utvecklar den. Företagande bidrar till välfärden även inom offentligt finansierade verksamheter vilket många inte verkar tro. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förlorade omröstningen med 30-34 (1 ledamot avstod) och här kanske hotet mot valfriheten för Umeås äldre sågs som avskaffat. Men inte.

Jag har i flera inlägg skrivit om LOV i hemtjänsten och det förfrågningsunderlag som antogs av både Individ och familjenämnden och Äldrenämnden i november och det är ingen hemlighet att jag har varit starkt kritisk till Socialdemokraternas bemötande mot företagen och ovilja att förstå de villkor de är verksamma under. Allianspartierna i IFN och ÄN yrkade på återremiss med motiveringen att en risk- och konsekvensanalys ska göras med anledning av risken för ökade kostnader om kommunen måste ta över den privat drivna hemtjänsten.

Det har gått två månader och om drygt tre månader börjar det nya avtalet att gälla, men här blir frågan hur många företag vågar skriva avtal med Umeå kommun? Ingen risk och konsekvensanalys är gjord, det är som om Socialdemokraterna hoppas att det går vägen i alla fall och gör det inte då kommer alla som varit verksamma i privata företag att kunna anställas av kommunen istället. Det ifrågasätts inte varför personal valt andra arbetsgivare än kommunen det snarare förutsätts att alla vill arbeta för kommunen.

Jag har idag lämnat in en fråga ställd till Carin Nilsson, (s) ordförande i Äldrenämnden inför måndagens kommunfullmäktige.

***********************************************************************

Beredskap för övertag av hemtjänstverksamhet

I november beslutade Äldrenämnden och Individ och familjenämnden om ett nytt förfrågningsunderlag för upphandling av hemtjänst enligt LOV (Lagen om valfrihet). Förfrågningsunderlaget börjar gälla fr om 1 maj 2020, men har blivit hårt kritiserat direkt från dag ett. Umeå har sedan flera år tillbaka Sveriges lägsta hemtjänstersättning, men det nya underlaget visar att det sammantaget ger än mindre ersättning jämfört med dagens avtal. Detta ger orimliga villkor för hemtjänstutförare i synnerhet som vi vet att kommunens egna verksamhet får 100 kr mer/ timme jämfört med externa utförare.

Det nya förfrågningsunderlaget har inte börjat att gälla, men redan nu talas det om verksamheter som kommer att lägga ned. IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) ifrågasätter hur företag med röda siffror kan bedriva verksamhet och banker nekar lån till företag med svältersättning från Umeå kommun. Risken för att hemtjänstföretag läggs ner har aldrig varit större samtidigt som Äldrenämndens inriktning är att äldre ska kunna bo hemma så länge som möjligt.

Om Äldrenämnden omöjliggör för externa hemtjänstföretag att bedriva verksamhet försvinner den valfrihet som kommunfullmäktige i januari 2019 beslutade om ska finnas kvar och vi vet med all säkerhet att kostnaderna för hemtjänsten kommer att öka.

 

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

  • Eftersom kommunens anorektiska ersättningssystem till externa hemtjänstföretag nu hotar driva fram en våg av nedlagda företag i kommunen, frågar jag hur kommunens beredskap ser ut om så blir fallet?

 

Veronica Kerr (KD)
1:e vice ordförande i Äldrenämnden

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.