Stärk upp och avlasta – KD förslag i Corona kris!

Även om jag inte är på stadshuset lika ofta som förr så har jag inte slutat med möten. Istället för fysiska möten blir det digitala sammanträden och jag har lärt mig både Teams, Zoom och Cisco. Verktyg som för mig varit okända fram till för ett par veckor sedan. Javisst önskar jag att det var endast ett nytt system att lära sig, men varje huvudman har sitt eget verkar det som. Fysiska möten har varit enkla, men de digitala har blivit riktigt bra och effektiva.

Fredagens första möte var med KRP – partiets kommun och regionpolitiska råd där jag har förmånen att vara ledamot. Det är fantastiskt intressant att lyssna till övriga ledamöter ute i landet hur deras arbete fortskrider i ett Corona påverkat Sverige. Umeå och Västerbotten får ta del av andras erfarenheter för att vara säker på att inte göra samma misstag. KRP är utsett av partistyrelsen och ordförande är Bengt Germundsson som är Kristdemokraternas andre vice partiordförande.

Från en skärm till en annan, från Zoom till Teams och avstämningsmöte i socialtjänsten. Jag är glad för att socialtjänsten var tidigt upp på tå och i stabsläge. Goda förberedelser gör att vi kan snabbt förändra verksamheten när sjukfrånvaron blir hög och det finns planering för att personal kan hjälpa till i andra verksamheter om behovet skulle uppstå. Det är många som idag har en vårdutbildning, men som arbetar med någonting helt annat. I en tid av ovisshet arbetar politiken med att underlätta snabba förändringar och Kristdemokraterna har nationellt kommit med förslag för att stärka upp och avlasta vårdens frontlinje. Här kan du läsa mer.

Kristdemokraterna föreslår:

  • Uppmana och be personer med rätt kompetens anmäla sig frivilligt att under en begränsad period återvända och arbeta inom vården.
  • Erbjud företag att “sjukvårdspermittera” personal under en begränsad period för att frigöra personer från andra yrkesgrupper med rätt kompetens att tillfälligt göra en insats. (Företaget får good-will samt ersättning från staten och arbetstagare som temporärt gör en insats tjänar mer pengar)
  • Ge socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med regionerna administrera anmälningar och matcha med där behoven är som störst. (omförflyttningar av personal inom vården kan innebära att mindre kritisk vård
    behöver personal. Det skulle kunna mötas av det här förslaget också.)
  • Den arbetsgivare som lånar ut personal blir ersatt till 120% av den minskade lönekostnaden och får därmed incitament att låna ut sin personal.  Det kan vara 100 procent dvs. heltid. Staten åtar sig att betala den delen av lönekostnaden. Kravet är att den anställde arbetar på en vårdinrättning i minst lika hög grad. Arbetstagaren erhåller 80% av den gamla lönen från det reguljära arbetet. Det blir alltså möjligt för personer att under den närmaste tiden tjäna upp till 1,8 inkomster. Åttio procent av den ursprungliga lönen betalas av staten. Den andra, heltidslönen, betalas av den temporära arbetsgivaren. Kravet är att arbetstagaren är medicinskt utbildad och att den arbetsgivare man temporärt går till är en vårdgivare. Den anställde måste vara fast anställd hos den ursprungliga arbetsgivaren sedan 1 januari 2020.

Reglerna bör gälla till åtminstone 31 augusti för att ge sjukvården utrymme att ge sin ordinarie personal ledighet.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.