Gratti(S), ni fick som ni ville

Färre privata företag utför hemtjänst i Umeå (vk.se)

 

Två år efter infekterad debatt där vänstern (S och V) gick samman och beslutade att Lagen om valfrihet skulle avskaffas och ersättas av upphandling. Ni har läst om det, ni har hört det och vet att en majoritet i Umeå fullmäktige beslutade annat. Det var i januari 2019.

Men bara för att LOV blev kvar betyder det inte att saker och ting skulle förbli som det var. Målet för Socialdemokraterna har hela tiden varit att den kommunala hemtjänsten ska vara starkare och större än de privata och det finns andra sätt att nå det än att avskaffa LOV. Genom att försvåra och förändra villkoren för företagen gradvis eller drastiskt så får det konsekvenser. De ser vi nu.

Det nya avtalet började gälla för drygt två veckor sedan och nu är det klart att antalet hemtjänstföretag i Umeå har minskat kraftigt. I våras när avtalet först skulle börja gälla så sköt man fram det till hösten eftersom det var mitt under en pandemi. Nu när smittspridningen är värre än i våras har det nya avtalet börjat att gälla och människor som är beroende av hemtjänst har blivit tvungna att välja ny utförare. Jag har mött ilska, rädsla och besvikelse hos anhöriga som nu ska hjälpa mamma eller pappa att välja ny hemtjänst. 17 företag blev 11 och efter årsskiftet är det bara tio..

Bilden visar nuvarande hemtjänstområden som reducerats från tio till fem. I underlaget till nytt förfrågningsunderlag föreslog förvaltningen 15 områden. S, V, Mp sa nej.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. JP

    LOV skulle aldrig ha funnits från första början. Samma sak med de fria skolvalet. Ett sätt för kapitalister att suga pengar ur välfärden. Tack och hej till dessa företag, desto färre desto bättre.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      En förenklad syn, men självklart ska kontroll och uppföljning finnas oavsett om det är fristående skolor eller upphandlad verksamhet. Oavsett om det är verksamhet upphandlad genom LOV eller LOU. Att dra alla över en kam utan att ta tillvara goda erfarenheter eller de förbättringar som faktiskt gjorts vore mycket olyckligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.