Vad gör pandemin med unga när skolorna stängs?

Läser i Aftonbladet att ungdomars psykiska hälsa har försämrats under pandemin. Det var under våren när gymnasieskolorna stängdes och eleverna fick ägna sig åt fjärrundervisning. Ensamhet, ångest och stress ökade och nu när skolorna stänger ner för resten av året kan försämringar åter ske.

Även om livet är tristare just nu för egen del är jag mest orolig för de som påverkats hårdare och där ensamhet är en stor del. Jag har skrivit om äldre och ensamhet, men ensamhet kan drabba människor i alla åldrar och vi ska inte glömma de unga som nu får ändrade förutsättningar för sina studier. Vi kristdemokrater har tidigare motionerat om en elevhälsogaranti med tanke på den ökade psykiska ohälsan hos unga. Vi vill att varje elev som har behov av att komma i kontakt med Elevhälsan ska få det inom 24 timmar. I augusti lämnade jag och Anders Sellström in motionen Elevhälsa Online. Motionen är baserad på den verksamhet som Norrtälje kommun införde i april som ett stöd till elever som behövde komma i kontakt med Elevhälsan i och med att skolorna var stängda.

När vi lämnade in den så betonade jag att jag hoppas att denna motion redan är genomförd långt innan den kommer upp till beslut. Det är i år pandemin pågår och tillgängligheten till en god Elevhälsa är viktig. Motionen kommer upp på tisdagens kommunstyrelse och förhoppningsvis hinner vi ta beslut på nästa kommunfullmäktige som blir helt digitalt. Umeå är sen med en digital lösning för fullmäktigesammanträden och någon digital lösning för Elevhälsa online finns inte alls med i planeringen. Ibland går det trögt.

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Leif

    ja din idiot till partiledera vill väl det? Spika upp dig själv på ett kors vettja! Skicka ebba och alla kristna idioter till Usa eller nåt. Låt Sverige vara i fred

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Vill vad? Ovanligt osammanhängande kommentar t o m för att komma från dig Leif. Kommentaren publiceras endast för att visa andra hur trollen låter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.