KD ställer Socialministern till svars

Stefan Löfven sa tidigare idag under en presskonferens att Sverige har misslyckats med att skydda de äldre och tillsätter nu en utredare för att ta fram en ny äldreomsorgslag. En kommission ska också tillsättas för framtida kriser. En del kanske anser att detta är att visa handlingskraft efter Corona kommissionens kraftiga kritik, men regeringen förtjänar stark kritik när det nu har kommit fram hur de har hanterat äldreomsorgen tidigare. Äldreomsorgen är prioriterad nu, men det är på grund av att så många äldre drabbades så hårt i början av pandemin. För sex år sedan slängdes en pågående äldre utredning som visade samma brister i äldrevården som det Corona kommissionen lyfter nu. När Socialdemokraterna tillträdde 2014 var inte äldreomsorgen en viktig fråga, i synnerhet inte om arbetet initierats av tidigare regering.

SOCIALMINISTERN STÄLLS TILL SVARS I RIKSDAGEN

Äldreomsorgen hade kunnat vara mycket starkare idag. Bristerna som Coronakommissionen pekar på har varit kända länge. Vi kristdemokrater såg dem och försökte åtgärda dem för flera år sedan.

Under alliansregeringens tid ansvarade vi kristdemokrater för statens arbete med både sjukvård och äldreomsorg. Göran Hägglund ansvarade för sjukvården och Maria Larsson för äldreomsorgen. Det var Maria som tillsatte den stora Äldreutredningen, som hade till uppgift att främja äldres hälsa, trygghet och självbestämmande.

Den utredningen fick aldrig arbeta färdigt. Vi förlorade valet 2014. Göran Hägglund, Maria Larsson och Ulf Kristersson lämnade Socialdepartementet och ersattes av Gabriel Wikström, Åsa Regnér och Annika Strandhäll – samtliga utan någon som helst erfarenhet av sjukvårds- och äldrepolitik. Bland deras första åtgärder var att skrota Äldreutredningen.

Utredarna skrev nyligen om just detta på DN Debatt. “Kritik av äldreomsorgen begravdes i ett bergrum”, löd deras träffande beskrivning. Några egna initiativ för att stärka äldreomsorgen. Några år senare var ingen av de tre S-ministrarna kvar. Men problemen var det. Och sedan kom pandemin.

Utredarna såg snabbt samma strukturfel som vi: Multisjuka äldre som bollas mellan regionernas sjukvård och kommunernas äldreomsorg. Sveriges vårdcentraler, som inte fungerar för våra mest sköra medborgare som ofta behöver hembesök. Felmedicinering av gamla människor. Dålig samverkan mellan olika politiska nivåer.

Detta är, som av en händelse, just det som brustit i pandemihanteringen. Inte av illvilja, utan för att systemen har stora brister. Brister som vi såg och försökte åtgärda, men som Löfvens regering inte ens ville låta någon studera! Det var upprörande då och ännu mer upprörande idag när pandemin har skördat liv på våra äldreboenden.

Därför kommer vi kristdemokrater att kalla Lena Hallengren till riksdagen för att svara på varför Äldreutredningen lades ned och vilken analys som låg till grund för nedläggningen. Regeringen har genomgående skyllt på allt och alla under de senaste månaderna. Nu kräver vi att få veta hur regeringen tänkte innan den fattade sitt största strategiska beslut på äldrepolitikens område.

Gå med i KD!
KD.nu/blimedlem

4 kommentarer

  1. Pelle

    S bara utreder och utreder, sen händer inget mer??
    De hade ju snart besegrat den grova brottsligheten också sa Morgan J 2015, de har nog ett jobb kvar att göra där. Sen hade de tydligen också skapat en massa jobb under värsta högkonjungturen. Tur då att de kan skylla på coronan nu. Och varför ska alltid Löfven utala sig som att de ska göra Sverige bäst i världen på allt.Kanske bättre att gör lite mindre framsteg än inget som det är idag Fattar inte deras väljare att det bara är valfläsk ,mer tafatt regering har väl inte skådats. Löfven läser pressen och därefter tillsätter utredningar, plakatpolitik säger jag. De är vilse i pannkakan .

    Ha en bra helg Veronica !!

  2. Marcus

    KD borde istället ställa EBT till svars för sina krogrundor och dansfester mitt under pågående pandemi, och för den terror hon utövar på en gammal man som inte vill sälja sin släktgård till henne, hon lovade offentligt att om han ångrat sig skulle han få det utan bekymmer…det var visst bara lögn o spel för gallerian.

    Men eftersom EBTs största idol är Donald Trump så förvånar det inte att hon verkar dela både den buffelns värderingar men också personlighet och beteende.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Oj oj, här rasar anklagelserna in och det är inte svårt att se att du inte bryr dig om vad som är sant eller inte. När det gäller husaffären så kommer den delen att lösas och rätten får avgöra. Jag vet inte om du har köpt ett hus någon gång, men när avtal skrivs så är det praxis att lägga 10 % som handpenning. Resterande summa betalas vid tillträde till huset, dvs närmare 400 000 kr har säljaren fått. Tycker du att en säljare som ångrar sig ska få behålla handpenningen? Om en säljare är uppriktig i sin ånger bör väl den personen förstå att det är fel att behålla pengarna. I det här fallet är det varken du eller jag som är domare, det är jag tacksam för. Till sist, påståendet om idoliseringen av Trump är rent av korkat och säger mer om vem du är än nånting annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.