Tankar på väg till Åsele

Denna sommar rör jag mig mycket ute på marknader och hemvändardagar ute i länet. Bara hittills under juli månad har jag varit på marknad i Storuman, Bjurholm, Burträsk och Vännäs och månaden är långt ifrån slut. Det är verkligen härligt att vara ute i länet och möta folk och tala med de som tar sig tid till att dela med sig av frågor och funderingar.

Frågorna skiljer sig åt beroende på var i länet vi befann oss. När jag var i Storuman blev det tal om skogen, vägarna och konsekvenserna av de höga bränslepriserna. När jag var i Burträsk var det helt klart vårdfrågan som dominerade och hur svårt människor i Skellefteå kommun upplevde det att få tid på en hälsocentral. En person berättade om när han väl fått komma till hälsocentral och tagit prover hade svaren på proverna uteblivit vilket sedan lett till nya försök att komma i kontakt med hälsocentralen. Det fanns en frustration och oro för vad proverna kunde visa, men samtidigt delades känslan av att ingen vill belasta vården i onödan.

Det sägs att ingen går till en marknad för att de vill lyssna till politiken, men för mig är det självklart att politiken ska finnas där människor rör sig och ge svar på de frågor som ställs. Det handlar om att lyssna och ibland är det konkreta frågor och synpunkter medan andra gånger har jag har fått ta del av historia och livserfarenheter. Om hur det är att vara med om en trafikolycka på dåliga vägar eller hur socialtjänsten kan bli betydligt bättre om förändringar görs i socialsekreterarnas arbetsmiljö. Träffade en kvinna som hade arbetat som socialsekreterare under ett par decennier och upplevt förändringar både hos kommunen som arbetsgivare och förändringar i samhället. Hennes synpunkter kommer jag att lyfta vidare.

Idag kommer jag att vara i Åsele på marknaden och de saker jag hoppas mest på är att det slutar att regna och att många kommer förbi Kristdemokraternas tält.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.