Knän och Västerbotten går inte ihop

I fredags fick Lisa Blomqvist det tunga beskedet att främre korsbandet var av och att den här säsongen var körd.

Ingen är ju värd att dra på sig det eländet, men jag känner faktiskt lite extra för UHSK Umeå-talangen som äntligen såg ut att ha hittat tillbaka igen efter många skadefyllda år. Hon imponerade stort i Europacupen tidigare i veckan, hade kanske kunnat få chansen i både storslalom och slalom i Åre till veckan och längre fram den här vintern låg fartgrenarna och lockade också.

Men nu blir det en mödosam rehab för den 20-åriga multitalangen som aldrig verkar få chansen att se var hennes potential kan ta henne. (Hon är dock besluten att ta sig tillbaka starkare)

Det typiska i allt ihop var att man i Hemsedal diskuterade om det andra åket ens skulle köras i torsdags, detta då banan knappt höll för ett andra åk. Men andra åket kördes och Blomqvists skada kom.

Av Västerbottens fem aktiva alpina världscupåkare har nu fyra dragit korsbandet de senaste åren; Monne Fjällström, Jens Byggmark, Maria Pietilä Holmner och Lisa Blomqvist. Man får tyvärr konstatera att knän och Västerbotten inte går särskilt bra ihop just nu i den alpina cirkusen.

ooo

Vintersporthelgen har annars som vanligt bjudit på både bu och bä med Västerbottens-ögon.

På plussidan.

Linn Sömskar som var på pallen både i distansloppet och i sprint i Piteå. IFK Umeå-åkaren hade ett tungt fjolår, kanske har hon tagit sina första steg på väg tillbaka mot världscupen nu igen?

Elina Rönnlund kom trea i sprinten och vann distansloppet i D19-20-klassen i Scandic Cup i Piteå. Kul också med en tredjeplats för Vilhelminas Rebecca Öhrn i distansloppet och två topp-fem-platser för Mimmi Björn i samma klass. I D17-18 gjorde Moa Lundgren det riktigt bra då hon blev fyra och femma och bästa åkare född 1998 båda dagarna i D17-18-klassen. På herrjuniorsidan fick vi inga pallplatser men väl en femteplats i sprint genom Lyckseles Peter Nilsson och en femteplats i distansloppet genom Täfteås Björn Sandström.

Alexandra Sjöström, UHSK Umeå, var fyra och trea då Arvidsjaur bullade upp med Fis-tävlingar i slalom i helgen. Inga pallplatser på herrsidan men väl en femteplats för Fjällvindens Vidar Widing och en åttondeplats för Johan Säfvenberg under söndagen.

Erik Silfver kom fyra vid H21-sprinten i Intersport Cup. Hatten av. David Nordström, också IFK Umeå, svarade också för en stabil insats med sin nionde plats.

På minussidan.

Simon Persson har det blytungt just nu. IFK Umeå-åkaren kom sist i sin semifinal i Intersport Cup i Piteå. Med tanke på att han är A-landslagsåkare skulle han ju minst ha varit i final och helst på pallen den här helgen. Men Persson får det inte att lossna och var frågande till sin formsvacka när jag surrade med honom. Ska Simon Persson ha någon chans att ta sig till VM i Falun behöver han börja göra resultat snart.

Ted Armgren har en gyllene chans att slå sig in skidskyttevärldscupen i vinter. Tyvärr blev det ett magplask i premiären med platser långt från poängplats. Armgren får en ny chans till veckan. Lossnar det lite då?

Teodor Peterson hade det tungt i fredags i sprinten. Det gick inte så mycket bättre i helgen på distansövningarna. Men Peterson hade i alla fall tur med vädret…