Faran med att ta bort specialistmottagningar

Faran med att ta bort specialistmottagningar

Vad händer för dem som behöver specialiserad vård för sina trauma orsakade av att de är utsatta försexualbrott? Kan en allmän traumalinje som samlar alla patienter med någon form av PTSD få en adekvat behandling där?

Vi i ”Initiativet Stäng inte Asta” menar att de är omöjligt att ge lika specialiserad vård och behandling eftersom man tappar sin spetskompetens när man ska ägna sig åt alla typer av trauman. Patienter med olika trauman behöver olika behandlingar för att få ett gott resultat av vården. Ett annat problem är naturligtvis att när patientgruppen blir större ökar kötiderna.

Just nu har politiken och de stora samhälleliga förvaltningarna ett stort fokus på att bekämpa våld mot kvinnor. Det är bra. Men för det mesta handlar det enbart om prat och väldigt lite verkstad. Samtidigt som, så gott som alla, politiska partier vill minska våldet mot kvinnor väljer politikerna i Region Västerbotten (S med stöd av MP, V och C) att lägga ner den specialiserade Asta-mottagningen. Man vill skapa organisatoriskt lika stora mottagningar!!!, säger man. Man vill samla all traumakompetens på ett och samma ställe, säger man.

I Region Örebro gjordes motsvarande förändring för ett antal år sedan. Där ökade antalet patienter så mycket att de tvingades ”plocka bort” några patientgrupper från specialistpsykiatrin/traumalinjen och skicka dem till den allmänna psykiatrin. Ni kan se i dokumentet nedan hur det gick där för de sexualbrottsutsatta patienterna. De patienter som blivit utsatta för överfallsvåldtäkter fick vara kvar inom den specialiserade psykiatrin. De övriga sexualbrottsutsatta knuffades ut. Dokumentet är några år gammalt men det gäller fortfarande.

Vår slutsats är att trots att de styrande politikerna säger att de vill agera mot mäns våld mot kvinnor degraderar de behandlingen för de sexualbrottsutsatta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.