WONSA – World Of No Sexual Abuse

Att hålla sig informerad

När vi i ”Initiativet Stäng inte Asta” varit i kontakt med Region Västerbottens politiker har vi ofta fått en kommentar. ”Jag har inte kunskap i sakfrågan.” Vi har därför försett politikerna med material och information för att de ska kunna förhålla sig till de sparförslag som regionens tjänstepersoner presenterar.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 210110.

Vem hjälper sexualbrottsutsatta att läka sina skador?

När fler tillbringar mer tid i hemmet ökar risken för våld. FN kallar det ökade våldet för en ”skuggpandemi” och WHO uppmanar nu EU-länderna att stärka stöd och vård till våldsutsatta.

Vad många kanske inte vet är att Sverige nästan helt saknar specialistmottagningar för sexualbrottsutsatta. I regeringsförklaringen 2019 kom en efterlängtad utfästelse om att ”fler mottagningar inrättas för sexualbrottsutsatta”. Sedan dess har ingenting hänt, trots påtryckningar från stöd-, patient- och jourorganisationer, #metoo-rörelsen samt från GREVIO (europarådets expertgrupp – våld mot kvinnor).

Situationen akut

Antalet personer i Sverige som utsattes för ett sexualbrott tredubblades mellan 2014 och 2017, från 2 procent av befolkningen till över 6 procent (BRÅ, 2020). För denna grupp vårdsökande är situationen akut. Det finns inga sammanhängande vårdkedjor och heller ingen nationell strategi för att få dem på plats.

WONSA – World of No Sexual Abuse, är Sveriges enda forskningsinriktade specialistmottagning för sexualbrottsutsatta i ett icke akut skede. Sedan WONSAs start 2014 har organisationen fått två miljoner kronor från regeringen för att ta fram ett utbildningsmaterial för primärvården och psykiatrin. Detta bidrag blev en livlina för WONSA. Nu har beskedet kommit att bidraget helt uteblir – trots att behovet av vård till personer som utsatts för sexuellt våld bara ökar.

Inte fått hjälp

Flera regioner i Sverige menar att det inte finns något behov av specialiserad vård för sexualbrottsutsatta. Detta trots rapporter som pekar på motsatsen. I en accepterad studie från KI framgår det att 80 procent av vårdsökande inom ideella sektorn redan sökt men inte fått hjälp inom den befintliga vården. Dagligen kontaktas WONSA av människor som vädjar om hjälp. Idag står över 900 vuxna och barn i kö till WONSAs klinik. Vissa har köat sedan 2017, och självmordsförsök och självmord har förekommit.

En ny studie från KI visar på en kraftigt ökad risk för självmordsförsök hos flickor efter sexuella övergrepp, som stiger till 26 gånger högre än hos jämnåriga. Hur kan Sverige med sin självbild av välfärd och jämställdhet låta dem som utsatts för sexualbrott fortsätta att lida och även dö – i onödan?

Vård är en mänsklig rättighet och en del av Sveriges åtagande om bästa möjliga hälsa för alla. Förutom ett enormt lidande för de utsatta leder vårdbristen till höga samhällsekonomiska kostnader.

WONSA har kopierbara koncept både för specialistmottagningar och fortbildningar för yrkesverksamma. Vi är beredda att hjälpa både regioner och enskilda vårdaktörer att öppna mottagningar över hela landet. Det som krävs av politiken är insikt och vilja. När kommer vi se detta från ”världens första feministiska regering”?

Maya af Geijerstam, människorättsexpert, WONSA

 

Länk till artikeln:

https://www.gp.se/debatt/vem-hj%C3%A4lper-sexualbrottsutsatta-att-l%C3%A4ka-sina-skador-1.39582996?fbclid=IwAR325LnTQcsZqiKxP7VfFBHp9jo8-l8cMHm9T6cFP9GD4EssWmd22Tas1GA

Länk till WONSA:

https://www.wonsa.se/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.