Efter duellen kom tårarna

lapp nils g.melander kramas.jpg Lapp Nils och Gunnar Melander. Foto: Kanal 75

Enligt mina anteckningar är det i dag exakt två år sedan duellen på Dannero mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje. En av tidernas mest fantastiska travhändelser om ni frågar mig.
Jag var inte själv på plats den dagen. Grät i stället en skvätt framför tv:n. Gunnar Melander som man vuxit upp med på banorna, tillsammans med min favorit Månprinsen.

På söndag är det V75 på Dannero igen. Med lopp som Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet.
Det blir tre kalla lopp på kupongen. STC:s Guldtäcke är med förstås.

Pratade med Gunnar Melander om STC:s Guldtäcke för några år sedan. Danneros store har vunnit loppet fyra gånger. Eller fem, om man räknar med Gunnars inhopp som kusk bakom Barrison 1983 som tränades av Gustaf Hallén. 1984 och 1985 vann han med favorithästen Lapp Nils, 1991 blev det seger tillsammans med Kormin. 1998 vann sonen Micael med Myllarfaks.

Melander var inte svår att få in på Lapp Nils-spåret, den gången och jag har sparat anteckningarna. Melanders store favorit (innan Månprinsen A.M.) Lapp Nils tog 97 vinster på 184 starter och var Sveriges bäste kallblod en tid. En hingst som för övrigt finns med i Månprinsens stam.
Lapp Nils kom från Brunflo (samma som Sjunga Best alltså) där ägarna inte riktigt fick bukt med honom som unghäst. Gunnar Melander fick honom i träning som treåring, 1981.

– Innan han kom till mig var han känd för att vara besvärlig. Det gick ett varv runt banan, sedan satte han upp huvve och sprang till stallet. Vi kom samman på ett bra sätt han och jag. När han började fungera visade han vilken fantastisk individ han var med en kapacitet långt över det normala. Han stod ofta med tillägg men hade han bara minsta lilla chans att komma först 200 kvar så bara kastade han sig över dom. Man behövde aldrig driva honom. Lapp Nils gillade att vara först, berättade Gunnar Melander.

Det här är min blogg med travnostalgi och nonsens. En härlig blandning.

Återkommer med bild på Lars Matson-tavlan med skotthål (se bloggen med Oscarssons) och travprogrammen Bert-Ola Månsson sparat från den gången Ego Boy gästade Dannero.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.