Världsrekord på Solänget!

Beanie M.M. världsrekordBeanie M.M.(Bild 1) 1.10,7. Nytt världsrekord. Magdalena Waage visar fram en klocka och poserar med sin Morten och Beanie M.M..
Foto: Micke Gustafsson, Kanal 75

(Bild 2.) Beanie M.M. vinner Silverörnen på Solänget för Torbjörn Jansson, tvåa Debbie Brodda och Erik Adielsson, trea favoritspelade Triton Sund och Örjan Kihlström.
Foto: Micke Gustafsson, Kanal 75

 

Solänget arrangerar V75 i morgon lördag.
Även i september 2009 var det V75 i Örnsköldsvik och jag satt uppe i pressrummet och bevakade tävlingarna för Kanal 75.
Efter Silverörnen var det bara att he´sig ut.
Jag och fotografen Micke Gustafsson (Foto-Mike) sprang över innerplan och jagade vinnaren Beanie M.M. och Torbjörn Jansson till stallbacken. VÄRLDSREKORD!

Intervjun med amatören Morten Waage från Solvalla tog ett tag.
För inte kunde det väl vara världsrekord menade tränaren. Alltså ”världsrekord, världsrekord”?

Lennart Sundwall, som intervjuade i Solängets vinnarcirkel, hade aldrig fått informationen om vad som hänt. Ingenting blev sagt i vinnarcirkeln. Det var tv-gänget som kom fram med det där svårbegripliga om världsrekord.

”1.10,7 är en förbättring av hästarna Triton Sund, Jag de Bellouet och Lisa Americas gemensamma världsrekord över medeldistans på tusenmetersbana med hela fyra tiondelar”,
skrev jag i texten.

Morten Waage var lika nöjd över att Beanie M.M. skaffat sig poäng och kunde komma med lättare i loppen han hade framför sig. Så var det på den tiden. Efter Solänget visade hästen att segern i Örnsköldsvik inte hade varit något
tillfälligt sprattlande
. Hästen gick i tävlingspension 2013 med 10,3 miljoner på kontot.

Torbjörn Jansson
hade inte tänkt köra så fort i ledningen den där septemberdagen. Det var mera Beanie M.M. som sprang och slog i vagnen lite och sög i av egen kraft. Stilen var småryckig och energisk, en stil som blev hästens signum.
Största segrarna i karriären blev Nationernas Pris och
Årjängs Stora Sprinterlopp.

Morten Waage fru Magdalena
var på plats och jag och Foto-Mike fick bilden med klockan med båda ägarna (två M i förnamnen bildar parets kennelnamn).
– Världsrekord. Kan det verkligen vara möjligt?! sa Morten Waage.

Referenten Robert Karlsson gav publiken kilometertiderna under loppet – men hade de stämt?
Det fanns många som tvivlade och loppet klockades om många gånger med hjälp av bandinspelningarna, och alla kom fram till att tiden var korrekt.
Nå, banan på Solänget då? Kanske var den inte 1000 meter, kanske den var mycket kortare?
 


En diskussion om att det hade varit något
tjall med längden
kom upp.
Staffan Osterling
berättar om den kontrollmätning som genomfördes.

– Det blir ju alltid snack när sånt här händer och banan kontrollmättes direkt efteråt – och den visade sig faktiskt vara LÄNGRE än en kilometer! Banan var 1007 meter och justerades, säger Staffan Osterling.

I morgon då? Ja, med tanke på vädret kan jag lova att det inte blir något nytt världsrekord i Silverörnen (V75-3). Världsrekordet är nu nere på 1.09,9 över medeldistans på tusenmetersbana, satt av Readly Express i Jubileumspokalen i augusti på Solvalla.

B-O Månsson tippar i banans program och skriver så här om loppet:Anrika Silverörnen 50-årsjubilerar. Fjolårsvinnaren Shadow Woodland drog vinstlotten i spårdragningen och lär bli svårfångad om han får bestämma en bit. Utmanas främst av snygge Fossens Bonus i en upplaga som känns ovanligt öppen på förhand”.

Nu är jag ingen tippare men…för egen del har rejäle Michelangelo Ås (V75-7) blivit en favorit och jag måste fortsätta hålla fast vid den. Valacken var bra hos Robert Bergh och såg fortsatt ut som en tanks senast för nye tränaren Stefan Melander. Elitloppet nästa år?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.