Edlund gillar nätting och nostalgi

Lars Lindberg guldhjŠlmTHOMAS NILSSON JOHAN EDLUND MICKE NYBRINKBild 1.
Kolla i blänket på Lasse Lindbergs hjälm – Edlund anno 1998.

Bild 2.
Johan Edlund tillsammans med Micke Nybrink och Thomas Nilsson i en tv-studio 2005. Foto: Petri Johansson, Kanal 75

En retsticka har han alltid varit. Tjatig när han fått för sig något.
På plussidan finns att han gillar surströmming, nätting och nostalgi och stolt håller fast vid det trots många år i Ståkkhållmmm.
En del rundas ju av i kanterna i huvudstaden menar jag.

På frågan om favoriträtt i en intervju svarade Johan Edlund under något av sina första år på TV4 att det så klart var ”surströmming och nätting”.
Haha. Way to go. Finns det något annat liksom?
Hans mamma Gudrun har haft för vana att skicka ner lite av det rökta goda med posten under åren. Nätting finns ju inte att köpa i Stockholm, knappt ens någon mil söder om Umeå (ja ni som inte vet vad det är får googla).
Och nostalgi…sånt får man smyga med för att inte riskera att uppfattas som gammal bakåtsträvare. En läggning farlig att erkänna och en imageförlust i vissa kretsar.
Så heja Edlund. Det går att kombinera nutid med små tillbakablickar.

Kan inte säga att vi har umgåtts så mycket men jag känner i alla fall Johan Edlund tillräckligt väl för att kunna skriva en hel del avslöjande bloggar om denne Umeå-son.

Nu ska vi se här…

Nä, jäklas bara.

Som sagt gillar han travets historia och då särskilt allt som rör Norrland.
Mina alster under åren har exempelvis ofta kommenterats med att han velat läsa mer.
Som nu senast då jag skrev om Lars Lindberg här i bloggen. Omedelbar kommentar om att nog var det bra med Lindberg men att det nu var dags att skriva något om Berth Johansson igen.
Hela tiden nya önskningar.
Som om jag är någon maskin med obegränsad tid.

Berth Johansson. Umåkers store. En gemensam favorit vi har att minnas tillbaka på.
”Räven” (Johansson) körde sitt sista lopp annandag jul år 2000 på Umåker med hästen Zoot Zinette (diskad till det preliminära oddset 100 för 10). Edlund refererade loppet och jag var fotograf i vinnarcirkeln. Det blev också några ord med Berth Johansson i högtalarsystemet den dagen om karriären (en karriär som fortsatte med enbart träning av hästar).

Det blir mer om Berth Johansson framöver – jag lovar.
(Letar som bäst bilderna från avskedsloppet annandag jul 2000).

En kul grej är att Edlund var med på bild i den förra bloggen. I guldhjälmen Lars Lindberg har på sig efter segern i V75-mästaren 1998 kan man ana en ung Edlund stå och intervjua vinnaren. Det borde ha varit för TV4 och Vinnare V75.

Edlund var referent och intervjuare på Umåker men plockades till rikssändningarna och blev snabbt etablerad sportkommentator. Förutom travet – däribland många elitlopp – har det ju blivit bland annat fotboll, ishockey och på senare år friidrott.
Referera trav har Edlund lagt av med (eller handlar det om en paus?).
Sitt allra första travlopp – riktiga utöver provlopp – refererade han för 25 år sedan. I maj 1992 debuterade han som loppreferent hemma på Umåker.
Hästägare har han valt att inte vara på grund av sitt yrke. Men två kusar har det blivit i alla fall, hästar som bara hann göra ett fåtal starter innan de skadades.

– Jag delägde Gylldino hos Krister Söderholm och Buggalo Gagn hos Jan-Erik Erikson och reffade in båda hästarna som vinnare. En grym känsla, säger Edlund.

Buggalo Gagn segrade i april 1995 på Umåker. Kallblodet Gylldino vann sitt enda lopp i augusti 1996 på samma bana.

För några år sedan trodde jag att Edlund blivit hästägare på nytt. Han skrev då mycket om någon ”PT Boris” på sin facebook. Det tog ett tag innan jag förstod att det inte var någon häst utan en personlig tränare på något gym i Stockholm vid namn Boris…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.