Sluggo kom på affisch

sluggostefan
Stefan Lundberg på affisch tillsammans med Sluggo.

En gång i tiden var vi extra jävliga och tillverkade den här planschen. Kompisen Stefan Lundberg (amatör på Umåker) hade bränt med Sluggo som storfavorit på Umåker och det var något som givetvis skulle bli ihågkommet på något sätt.
Jag har kört bilden på min facebook någon gång också.
Tonen hård men hjärtlig som man brukar säga.

En affisch från någon gång i mitten av 1990-talet som kom inom glas och ram hemma. Lundberg och Sluggo (född 1986) har en stor vänkrets och drog ofta på sig spel.
När omsättningen är låg i ett lopp kan det bli så här. Torsk till bottenoddset 1.20.

Kom att tänka på Sluggo i fredags då jag var på Umåker. Michael von Krusenstierna hade tagit sig ända till Umeå med en enda häst; orsakade omstarter och blev utkörd med Krusse.
Krusenstierna fick åka hem till Östersund utan att få vara med. 80 mil t o r …

Men det var samma sak när jag och Stefan Lundberg åkte till Östersund med Sluggo. Galopp direkt, duscha av och hem igen (jag var bara med som bärare och moraliskt stöd, kan inte mycket om den praktiska skötseln av hästar).
Vi stannade och såg några lopp i alla fall – vi skulle väl lira – och nestorn Stig Lindmark, som var bekant med Stefan, kunde inte hålla sig ifrån och retas minns jag.
– Jag såg att du körde ”g”!

Klicka óch läs min blogg från i somras om Kjell ”Tjecka” Lundberg.
http://blogg.vk.se/wiknerstrav/2017/06/30/tjecka-tavlar-i-lycksele-igen/

Sluggo uppstod förresten som namn på ett kallblod 2006. Det kändes lite konstigt. Men det var 20 år mellan hästarnas födelse år (1986 och 2006) och ingenting att säga om.
Att Sluggo var vår stjärna och en lokalprofil på Umåker uppfyller inte precis kraven för att namnet ska fredas.

Stefan Lundbergs humör pendlade i takt med Sluggos formrad. Det var en häst med (faktiskt) hög kapacitet. Men en galoppör. Han tog väldigt lätt till galopp. Alla i kretsen omkring hade alltid något att prata om. Vad berodde galopperna på? Sluggo var som en unghäst och hur snabb som helst mellan felen. Fel utrustning, ont i munnen, tjurskalle, bus? Sluggo veterinärundersökte och behandlades. Hasse Adolfsson fick vara tandläkare och raspa hästen i munnen.
När vi efter många år (jag skriver ”vi” trots att jag inte var delägare) var på väg att ge upp så tände ”Slugga” till av sig själv. År 2000, när gubben var 14 år (!), var det som om Sluggo behandlade sig själv. Det blev fem segrar och två andraplatser det året, bland annat seger i V65 på Umåker. Lundberg körde som vanligt.
Sluggo blev Årets kallblod på Umåker 2000 och jag – som aldrig varit så nära en häst tidigare – fick uppleva allt från insidan. För Slugga var ju ”min” också, trots att jag inte fick vara med och dela på inkomsterna.
Årets Kallblod och Sluggo hyllad på travgalan!

Sluggo var den coola typen. Vi kunde ta en handduk och smälla den i luften framför honom i stallgången. Inte en reaktion. Om hästar kunde sucka och himla med ögonen skulle han ha gjort det.
Sluggo älskade Fishermans friend och snus och kände igen leverantören av dessa grejer på håll. Vi har haft en hund hemma, en bearded collie som blev gammal, som inte var helt olik Sluggo till sättet. Vilka djur.
2001 blev Lundberg tvungen att ta bort polar’n. Det var något med lungorna.

3 kommentarer

  1. Jan-Erik Brännström

    Kul att du nämner Friskus. En häst som jag ägde och tog några segrar varav en i Lycksele. Köptes på rekommendation av proffset Håkan Hellerstedt. Vid visningsprovet på Umåker travade han knackigt, enligt min amatörmässiga uppfattning, men det ansågs bero på den långa transporten från Solvalla. Det blev köp. Nästa start på Bergsåker. 500 meter kvar sveper han fältet och vinner med 30 meter. Lyckan fullständig. Hemfärden en triumf. Jag körde hästfinkan. Den ende som var cool var Håkan men han höll ju masken och ville inte förstöra glädjen. Sen gick det mesta på tok. Friskus var tapper och ville mycket men hade inte ben som höll för matchningen. Fakturorna kom men inte degen in. Bestämde mig för att flytta hästen till min gode vän Kjell Lundberg. Tydligen känsligt att flytta häst från proffs till amatör så Kjell bad mig klara upp det innan flytten till honom. Detta gjordes och Friskus fick det bra på Röbäck och det blev ett antal starter till innan jag gav upp. Sen blev Kjell allvarligt sjuk, gick sedan tyvärr bort, och så var den dyrköpta sagan all. Om jag nu som avslut får skryta litegrann har jag i alla en snygg körsvensstatistik. Björklöven mötte Skellefteå AIK i en kuskmatch en V5 omgång på Umåker. Satt i andra par utvändigt. Vred ut 300 meter före mål och vann åkandes med bakvänt spö. Sett hur Gunnar Nordin avslutade loppen. Man ska ju sluta på toppen så jag la spöet på hyllan. Jag glömmer aldrig tränaren Gustaf Lennartssons ord när jag kom till stallet. ”Tack för hantage” sa han och då var det liksom klart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.