Om Polketta och Frank Andersson

frankandersson_ahlens

Jag har Frank Andersson i de sparade autografblocken. 

Namnteckningen tog på Åhléns i Umeå i slutet av 1970-talet. På bilden sitter Frank och signerar affischer och den uppmärksamme ser att de kostade 20 kronor i kassaapparaten.

Brottaren Frank Andersson tog fyra EM-guld, tre VM-guld och ett OS-brons under sin karriär. Det här besöket i Umeå var efter något av VM-gulden minns jag.

En mycket svag travkoppling detta…så den här gången gömmer jag mig mer än vanligt bakom min programförklaring till Wikners TRAVliga blogg. ”En blogg om trav, nostalgi och NONSENS”.

Det är jag som är pojken till vänster om brottarens utsträckta arm i bild, med Ingemar Stenmark-mössan. En klassisk röd-vit Nallemössa. Andra jag känner igen är Lars Lind (strax vänster om Franks huvud) och Zacke Zackrisson, mellan Frank och kvinnan i kassan, en pojke i profil iförd militärkepa.

Den gamle brottaren var kändis på den tiden det inte fanns så många tv-kanaler och kändisar att hålla reda på. Vann man VM och dessutom omskrevs i Expressen och Aftonbladet som en som smet från landslagsträningar och var lite påhittig – ja, då var man stor kändis, en av de största. Frank Andersson är ju mycket travintresserad och har bland annat varit delägare i Red Hot Dynamite hos Timo Nurmos. En jag känner är kompis med Frank och han berättar att Andersson har Timo Nurmos som sin favorittränare. Brottare var emot när ägargänget flyttade Red Hot Dynamite till en annan tränare men blev nedröstad av de andra ägarna.

Äntligen fick jag visa den fina svartvita bilden från uppväxten i bloggen. Att använda Frank Andersson som rubrikstoff är ju heller inte fel.    

 

 polketta

Polketta vinner V75 på Umåker 1995 för Micael Melander. Tvåa Bodbäckspålle och Stig Lindmark och in till tredjeplatsen spurtar fuxige Lassas Lavin och Stig H Johansson. Foto: Kanal 75

 

Umåker gör en satsning mot studenter och bjuder in till Studenthästen, fredagen 6 april, där vinnande lag vinner 5000 kronor.

Första lag ut att anmäla sig blev ”Lag Polketta” med Martin Öström som lagledare. En son till Per Öström som jobbar på travförbundet i Stockholm och i sin tur son till Lars Öström, en av de större profilerna på Umåker genom åren. Lars Öström lämnade Umeå (byn Ansmark) för Sala 2001 tillsammans med hustrun Kicki för att komma närmare barn och barnbarn.

Polketta fick sluta sina dagar 2010, 22 år gammal. Stoet från Umåker var mycket framgångsrik på tävlingsbanan och hennes drygt 1,5 miljoner kronor intjänade gjorde henne länge till det vinstrikaste kallblodsstoet genom tiderna. Lars Öström tränade och fyllde ganska nyligen 84 år.

Sönerna heter Nils och Per. Den senare jobbar på Svensk Travsport i Hästsportens hus i Stockholm och vi stöter på varandra ibland. Det brukar bli surr om det gamla Umåker. Pappan Lars alla hästar. Lemister som Per faktiskt lyckades vinna tre lopp med. Polketta.

– Jag har vunnit fem lopp totalt, på knappa 50 starter, säger Per Öström.

Polketta ägdes av ett gäng som kallade sig Stall Stöt. Per Öström får skriva för bloggen och berätta om hur gänget blev med häst:

”Vi startade Stall Stöt hösten 1988 (handelsbolaget Stall Stöt bildades 1992). De ägare som var med från allra första början var Lars Öström, Lennart Nilzon, Peter Ohlsson, Richard Älgestig, Johnny Nilsson, Nils Öström, Per Öström, Björn Åkerstrand, Jörgen Andersson, Gunnar Hellström, Magnus Johansson och Mats Strandberg. Den gemensamma nämnaren var Umeå universitet där de flesta av ovanstående läste under slutet av 80-talet. Över kaffekoppen i Samhällsvetarfiket föddes idén att vi borde köpa häst tillsammans som ett sätt att odla vårt gemensamma intresse och hålla kontakten allteftersom vi blev klara med våra studier. Under årens lopp har ett antal delägare hoppat av och andra kommit till. De som har hängt med hela tiden är Lars Ö, Nils Ö, Per Ö, Jörgen A och Björn Å”.

Per Öström om Polkettas stora genombrott: ”Det var egentligen i Bergsåker Stora Fyraåringslopp den 27 augusti 1992 som hon i nån mening slog igenom. Det loppet vann hon trots galopp på nytt svenskt rekord (30,4), ett rekord som står sig än idag. Hon mötte då hela fyråringseliten i form av Håenmona, Lovin, Östby Pilen, Nilsby Gutt och norske Freidig Frikk. Micke Melander körde henne för första gången i det loppet och efter det blev han mer eller mindre permanent kusk på henne. En liten anekdot från loppet….en av delägarna blev så till sig i trasorna att hoppade över staketet på publikplats innan alla var i mål (fältet var utspritt) och sprang mot mållinjen. Han tog sista pengar!!!”

Per Öström om alla roliga stunder tillsammans med Polketta:

”Stall Stöt har under åren, inklusive Polketta, ägt totalt 12 hästar. Ingen lika framgångsrik som henne förstås men värda att nämnas är väl Fixmina, Nordanbris och Nordglöd. Vi avslutade bolaget för ca två år sedan. Det finns många roliga episoder att berätta om. Vem i vårt gäng minns inte våra övernattningar i militärtält på bortre lång under Lyckseleveckan, där för övrigt Polketta vann det ärofulla Lars Matsons lopp, med traditionell terrängkrocket och surströmmingsskiva. Eller vår gemensamma resa 1995 till Norge. Polketta hade haft ett fantastiskt år med ca 500 000 kr insprungna det året (bl.a V75-seger på Umåker). Så stallet brände lite pengar genom att flyga till Norge där vi gick på trav, bodde och åt kungligt och gjorde studiebesök hos Arve Gudbrand Blihovde (mannen bakom Atom Vinter). Polketta betalade…” provlopp76

Västerbottens-Kuriren 3 mars 1976.

Lars Öström är amatör och uppfödare som inspirerat många i travets Umeå, ja i hela Sverige. En hästkarl av den gamla stammen som inte snålade med att dela med sig av sina kunskaper. Eldsjäl är ett slitet ord men skriver man om travnestor Öström finns inget bättre att ta till. Han höll bland annat i licensutbildningar och jobbade ideellt med provloppen i många år.

”Provloppsgeneral” som han kallades. Öström var dock inte provloppsbas från starten. Långtifrån. 1976 startade provloppen på Umåker och banan var enligt uppgift ”första norrländska småbana” med den företeelsen.

Klippet ovan är från VK i 3 mars 1976. Artikeln berättar om att ett stycke travhistoria skulle skrivas på Umåker samma kväll. ”Då körs nämligen det första så kallade ”provloppet på en norrländsk småbana. Slut är det nu på den gamla goda tiden då det i stort sett bara var att lösa körlicens på sekretariatet för att sedan huvudstupa kasta sig in i vilket lopp som helst”, skriver författaren av artikeln.

På den tiden var nya kuskar tvungna att köra minst tio provlopp för att vara kvalificerad för ett ”riktigt” lopp. Mmm…lät inte ”riktigt” säkert det heller, ens på den tiden.

Sportchefen på Umåker, Peter Fahlén, startade sin travbana i Örnsköldsvik.

– Bra att du hittade artikeln. Då vet vi när provloppen startade på Umåker.När jag började köra på Solänget 1977 var det provlopp där men det var nog i den vevan allt började. Lars Öström är den verklige provloppsgeneralen i Umeå. Hur många år som helst hörde vi hans myndiga stämma ljuda över ovalen när han korrigerade kuskars startbestyr! säger Peter Fahlén.

Gullrulle (Erling Wallström) kanske är provloppshästen nummer ett i Umeå. Gullrulle var näsan alltid med.

Publicerar klippet från VK:s sportsidor med lite tips. Kusktipset Fem Tippar V75 hette ju tidigare ”Fem tippar V65” och var med den första omgången med dåvarande stora riksspelet V65, med premiär på Solvalla 18 augusti 1974. ”Fem tippar-konceptet var fotografen Einar Anderssons idé.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.