VM-bollande med Stora Norrland

robertkarlsson_bollar

Är det VM i fotboll och man dessutom har en travblogg som fokuserar på nonsens och lättsamheter kan inget passa bättre än att riktigt grotta ner sig i Robert Karlssons fotbollsintresse.

Chefen på Umåker har ett intresse för det ”gröna fältets schack” som gränsar åt det sjuka hållet. I VM-tider ser han allt han kan komma över.
Sonen Elis, 18, delar pappas intresse. Elis är anfallare i division 4-gänget KB 65 i Örnsköldsvik och slukar matcher framför tv:n på ett sätt som inte står Robert lång efter.

Till saken hör att Robert Karlsson också var ung och lovande en gång i tiden hemma i Piteå. Bilderna på ”Stora Norrland” (ett namn som travjournalisten Lennart Persson myntat) har jag tjatat mig till av Pitebon David Bröms vars pappa arbetade som fotograf.

– Robert var min tränare i ÖIF. Öjeby IF. Jag var 8-9 år och han något år äldre. Efter lite grävande hittade jag bilderna i pärmen ”Fotbollsåren 1979-80” där jag fann bilden med en trixande Stora Norrland, berättar David Bröms.

Till saken hör att Bröms är travintresserad också, som alla andra ”pitbor” höll jag på att skriva. Familjen har ägt tiotalet hästar under åren och alla har tränats av dansken Kent Friborg.
Efter många år i ”gemet” är Bröms hästägare lite mera på allvar. Alla drömmer om en ”riktig häst” och nu har man fått en i Machiavelli. Hästen kallas för ”Mac” och är fem år. 30 starter (10-4-3)  med 450 000 kronor intjänat.

– Vi har aldrig haft någon häst i Norrbotten utan bara hos Kent som är tränare på Aalborg. Jag försöker åka ner några gånger per år. Machiavelli är verkligen hästen som vi har väntat på i 20 års tid. Nästa start blir på Halmstad den 7 juli i klass I, säger David Bröms.
>>>>Stora Norrland forts

robertkarlsson_klublag2

David Bröms ger oss också en detalj av lagbilden från 1979 över Öjebyns D- och E-pojkar födda 69-70 (en bild avfotograferad med iPhone) Tränare Karlsson längst bak. Bröms själv är den coola killen med pilotglasögonen.
Ett tidigt minne av Robert Karlsson från början av 1980-talet.

– Vi var några grabbar som satt på hans rum och helt plötsligt började han referera påhittade travlopp! Och jag lovar. Han låter exakt likadant i dag som då. Oavsett om det är topplopp här i norr eller något kallblodsmontélopp. Det är alltid elitloppsstämning, säger Bröms.

Karlsson är ju mest känd för sitt refererande. Ett reffande han velat dra ner på i perioder. Kanske blir det en variant som Johnny Takter stod för, med en avtackningsdag och sedan comeback kort efter där han bara plockar de skönaste blommorna ur referent-buketten?

Som fotbollsspelare och atlet är Karlsson i dag bara en skugga av sitt forna jag. Han drar höger bak, för att ta det i travtermer, och det där kan aldrig värmas ur heller.
Sonen Elis Karlsson har haft pappa som tränare i många år.
– Han ser mest på nu för tiden och ger värdefulla tips och analyser. Han tränar oss inte längre, han är bara supporter. Annars var hans känsla som tränare hur han kunde ställa och få ut rätt saker av spelarna han coachade i vårt pojklag, säger Elis.
>>>>Stora Norrland forts

GUNNEL FREDRIKSSON BLIR INTERVJUAD.JPG
Gunnel Fredriksson intervjuas av David Zimmer. 
Foto: Mikael Wikner, TR Bild

Elis har hjälpt till som speaker i tornen några gånger men har inga planer på att fortsätta med inhoppen.
Travintresset i stort blev det inte något av. Elis fick i alla fall börja tidigt.
Jag skrev om lille Elis 2001 på de lättsamma sidorna i Travronden och Västerbottens-Kuriren. Gossen var drygt två år då.
Det blev en hel del trav under uppväxten (även mamman Catharina är ju biten). Elis snappade upp ett och annat. Pappan Robert, känd för sina högröstade ”injobbningar”, satt lugn i soffan framför TV4 en lördag.

Då ställde sig lille Elis plötsligt upp i soffan med plasttraktorn i ena näven och blandade sig i händelserna under ett upplopp:

– KOM IGEN, GUNSAN!!!

Att Gunnel Fredriksson inte var med i just det loppet kunde ju inte Elis veta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.