Totosvindeln på Umåker 1983

magganbdetektiv1”Totochefsparet” Brändström var detektiver. Foto från VK 1983. 

Margaretha Brändström har jag haft en del att göra med under åren. Nu senast fick jag låna hennes målfoto från Umåker med hjorten på igen för en publicering i Västerbottens-Kuriren.
Maggan har tjänat Umåker i många olika sammanhang under åren, på senare år som en mycket omtyckt värdinna i det så kallade ”tränartornet” på stallbacken fram till 2016 (efter det har hon bara varit vanlig travbesökare med sin Bengt).

Maggan B. Nu pratar vi en dam motsatsen till energitjuv. Alla vet hur glad och boostad man blir av att träffa henne.

Hjortarna kommer längst ner. Men först lite om Maggan och Totosvindeln 1983.
Repriserar en grej jag skrev om Maggan för några år sedan. Hon har varit privatdetektiv också…i ”Umåkers tjänst”.

Totosvindeln på Umåker 1983
Hösten 1983 avslöjades ett bedrägeri med falska totobongar på Umåker. Efter lite detektivarbete bakom mörka solglasögon såg Margaretha Brändström och hennes numera bortgångne man Hasse till att tre svindlare hamnade bakom lås och bom.

Maggan sköter ruljangsen i det så kallade tränartornet på Umåkers stallbacke (fram till 2916) där gästande tränare fikar under tävlingarna. Hon och Hasse kallades för ”totochefsparet” i pressen när det begav sig (klippet ovan från Västerbottens-Kuriren) och givetvis har hon storyn i färskt minne.

– Bongarna var så skickligt gjorda att de inte kunde skiljas från äkta ens med förstoringsglas. Misstaget bedragarna gjorde var att de hämtade ut ett stort belopp i ett och samma lopp vilket gjorde oss misstänksamma, berättar Margaretha Brändström vars bortgångne man Hans var totochef på Umåker den här tiden (senare även styrelseordförande).

Det här var på den tiden totobongarna såg ut som ett tryckt papper i olika valörer. Totalisatorn var inte datoriserad. Datorer var något Pentagon använde. Inte så många andra.

Bedragarna slog till efter det nionde loppet på Umåker den här höstkvällen för snart 30 år sedan. Blazing Flame och Ulf ”Kinkan” Kindberg hade skrällt till dryga 80 gånger pengarna och efter loppet dök en man upp och visade fram två 100-kronorsbongar och ville alltså hämta ut drygt 16 000 kronor.

– Allt såg ut att vara i sin ordning och mannen fick sina pengar, berättar Margareta. Men det verkade samtidigt lite mystiskt. Jag lade mannens utseende på minnet, en mustasch och en tatuering på höger hand.

<<<<<Fortsättning följer

magganbdetektiv2

Efter en närmare kontroll visade det sig att det inte sålts några 100-kronorsbongar på den vinnande Blazing Flame den här kvällen…

När ligan åkte dit uppdagades att man använt små verktyg för att ändra loppnummer och hästnummer. Det ursprungliga trycket hade avlägsnats och en ny siffra stansats dit.
Under sommaren hade ligan lurat till sig minst 9000 kronor på banorna i Boden, Skellefteå och Örnsköldsvik. Men efter Umåker tog det alltså stopp.

Det var stortrav på Dannero dagen efter på lördagen (V65) och Margareta och Hasse beslöt sig för att åka dit på tjuvjakt. Och mycket riktigt – trion var på plats.

– Jag hade satt på mig mörka solglasögon för att inte bli igenkänd när jag gick omkring bland publiken. Plötsligt ser jag en jag känner igen… fast nu utan mustasch. När han tände en cigarett såg jag tatueringen på högerhand och blev säker. Bedragaren! berättar Margaretha.

Hon höll männen under uppsikt och efter ett samarbete mellan polisen i Kramfors och ordningsvakter på plats kunde trion gripas. Därefter blev det transport upp till polishuset i Umeå.
Allt som behövdes för att lura systemet den här tiden var en modifierad nit-tång, några typsatser och kemikalier att avlägsna trycket på.
Men trion i norr var trots allt smålirare i genren. Året innan hade en hel bong-maskin stulits från travbanan i Örebro. En maskin som senare användes då Rommetravet lurades på 150 000 kronor.

>>>Till hjortar på målfotot

dovhjort på målfoto

En förvånad Hans Olofsson bakom hästen Unbytösen får sällskap av en hjort på målfotot från Umåker 1971. Målfoto Umåker

Repriserar en artikel jag skrev för Historieskolan i Västerbottens-Kuriren för några veckor sedan.
Tack för bildlånet, Margaretha Brändström!

Rubrik: Fort var det hjortar på Umåker 1971

En flock hjortar blandade sig i ett travlopp på Umåker en vinterdag 1971 och minst en av dem fullföljde loppet och hamnade på målfotot med hästarna.
Det kan vara den märkligaste händelsen i den 75-årsjubilerande banans historia.
Umåker invigdes i mars 1944 och fyller alltså 75 år i år.

En händelse som blivit mycket omtalad i travets Umeå är den om flocken dovhjortar som gjorde entré i ett lopp en vinterdag 1971.
När det återstod ungefär 800 meter av loppet blandade sig plötsligt några hjortar i leken. Förvånade kuskar kunde se hur den ena hjorten efter den andra hoppade upp på banan. Några av hjortarna sprang med hästarna ett tag. En del sprang rakt fram i den sista kurvan, åt stallbacken till.
Men en hjort fullföljde faktiskt loppet ända till mål och blev femma. Eller skulle ha blivit – om den varit en häst och inte fuskat sig in i loppet på den sista bortre långsidan.

Det är Margaretha Brändström, en av medlemmarna i Umåkers Damklubb, som äger målfotot som blivit en klassiker.
Ekipaget på bilden är Unbytösen och amatören Hans Olofsson. För tidningen Svenskt Jakt berättade Olofsson en gång om den dråpliga händelsen.
– När vi svängde in i Röbäckskurvan såg jag huvudena på hjortarna bakom snödrivan. Jag trodde först att det var renar, men när de hoppade in på banan såg jag att det var hjortar. /…/ Jag hade en hjort som sprang bredvid mig hela upploppet ner och jag har en minnesbild av att det sprang en hjort bredvid Berth Johanssons häst också, berättade Hans Olofsson,
Vännäs, som ett tag jobbade i stallet hos travtränaren Sigge Reuter på Umåker.

Kjell Bergström tippade och skrev trav i Västerbottens-Kuriren i 42 år till sin pensionering 2002. ”Bergis” som han kallas, satt i pressrummet den aktuella dagen och minns händelsen.
– Det var mitt under ett lopp det här och det var mycket överraskande naturligtvis. Det visade sig efteråt att hjortarna hade smitit från en inhägnad på en gård inte långt från travet, berättar Kjell Bergström som höll i travet i VK från 1960 fram till 2002.
– Det blev 42 år, och lite drygt det också eftersom jag började lite smått några år före 1960. Jag började skriva på allvar när spelformen V5 startade i Sverige 1960, berättar Kjell Bergström.

Händelsen med hjortarna på Umåker aktualiserades för någon lördag sedan efter ett tv-sänt lopp på Åbytravet. 800 meter från mål kom en hare in på banan och sprang framför hästarna ett bra tag innan den vek av i den sista kurvan.
Ulf Ohlsson, kusken som vinner mest i landet sedan några år, satt i ledningen med hästen Disco Volante och noterade här haren skuttade upp på banan.
– Haren sprang en bit framför oss och lär ha fått upp en bra puls misstänker jag, säger han.
Ulf Ohlsson vann 340 lopp i Sverige under 2018 och blev allsvensk kuskchampion för tredje året i rad och champion på bland annat Umåker. Ohlsson har kört många, många tusen lopp i karriären och har sett en del andra djur än hästar i loppen från sin position i sulkyn.
– Det har handlat om stora flockar fåglar som hunnit flaxa iväg innan fälten nått dit. Harar har jag varit med om i loppen åtminstone tre-fyra gånger. På Bergsåker för många år sedan, och även på Solvalla. Men aldrig att det varit nära olyckor eller så, säger Ohlsson, född 1964 och alltså bara sju år när hjortarna sprang på Umåker.
Vem som vann loppet med dovhjortarna? Jo, det gjorde Skellefteåhästen Bestli, gästkörd av Umeås genom tiderna mest framgångsrika tränare, Berth Johansson.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.