V75-helgen med Ina Scot i backspegeln

inascot_vk
Helen A Johansson och Ina Scot efter segern i Guldbjörken på Umåker 1995.
Foto: Johan Gunséus/VK

 

April är guld att arrangera V75 på för en bana som Umåker. Stjärnhästarna som slipat vårformen i Umeå har varit många under åren och på lördag kommer Propulsion på besök.
Är han världens andre, tredje bästa häst bakom Readly Express?
Kanske kan det bli tronskifte i maj i Elitloppet?

En stjärna som absolut inte behövde vända norröver för att starta var Mantorptravets drottning Ina Scot. 1995 fick hon göra det ändå.
Kjell P ”Sheriffen” Dahlström bjöd generöst på sin häst och sa att han ville sprida lite av Ina Scots glans över riket som ett tack för att han hade begåvats med ett sådant underdjur.

Helen A Johansson och Ina Scot vann Guldbjörken på Umåker 1995 – halvåret efter triumfen i Prix d´Amerique. Loppet kördes i augusti det året.
Det tog givetvis skruv publikmässigt med en världshäst på besök. 7500 personer har nämnts som publiksiffra den här Guldbjörks-dagen 1995.

Carina Jonsson var sportchef på Umåker den här tiden och hade skrivit ett brev, adresserat och formulerat till Ina, året innan, där hon välkomnade Ina Scot till Umåker.
Kjell P kom ihåg brevet efter Prix d´Amerique-segern och anmälde till Umåker. Det var en bit att åka med hästen men Kjell P ville ”ge tillbaka lite till travet efter allt han hade fått vara med om”.

– Kjell P sa nåt om att ”små sår och fattiga vänner ska man inte förakta”. Det var en magisk dag med den här fantastiska individen och gudabegåvade travaren Ina Scot på plats. Hon vann hur lätt som helst efter att ha avancerats fram i fjärdespår genom den första kurvan av Helen. Ägarna var på plats och även skötaren Carola Dahlström, Kjell P:s dotter, och vi gick ut och åt middag allihop på kvällen, berättar Carina Jonsson

Resultat
Guldbjörken 1995
1. Ina Scot – Helen A Johansson, 1.14,2
2. Extrem – Daniel Olsson,
3. Let Me Fly – Robert Bergh

>>>>Fortsättning Ina Scot

INA SCOT
Ina Scot var en uppenbarelse. Här en midsommar i Kalmar 1994 tillsammans med Helen A Johansson.
Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Ina hade en speciell kurvteknik och sprang alltid lite snett med huvudet. Hon kollade sig omkring i loppen tror jag. Lite innerplan, lite stallbacke.
Något var hon ju tvungen att sysselsätta sig med eftersom hon ofta var helt överlägsen och ofta fick springa i ledningen.

 

Kuriosa 1: Kjell P Dahlström hade varit med och spelat in i tv-programmet Fångarna på fortet som skulle sändas året efter. Den här lördagen 1995 hade Dahlström hört att ”Fortet-kompisen” och vänsterledaren Gudrun Schyman var i Umeå och bjudit henne ut till travet. A´ Gudrun dök upp och blev en av flera prisutdelare i vinnarcirkeln.

Kuriosa 2: Ove A Lindqvist blev oplacerad med Folke Riström-tränade Go On Royal och var fly förbannad. Helen A hade råkade plocka ”Rojjes” framben på vägen fram i den första kurvan och Bodenhästen galopperade. Det var krig om positionerna och när Helen skulle leta sig ner i banan blev det lite snävt. 5000 kronor i böter och en veckas avstängning för Helen A Johansson.

Kuriosa 3: Kjell P Dahlström gav avtryck och hade både starkt tyckande vänner och dito ovänner. Som showman (travet är ju till viss del en underhållningsindustri) är han en av de skickligaste vi haft. En känslomänniska. Förstås.
Det här med tipsintervjuer… Mantorptränaren var ständigt optimist (jag hann själv med att intervjua honom några gånger).
Guiden-tidningarnas tidigare chefredaktör Björn ”Björnen” Holmquist fick till det bra i sin minneskrönika efter Kjell P Dahlströms död. Björnen avslutade med…”Kjell P förlorade och vann – så gott som alltid med toppchans”.

>>>Mångsysslaren Lindgren startar två

MARKUS LINDGREN PÅ BANAN 2.JP
Marcus Lindgren på Umåker i april 2017.
Foto: Mikael Wikner, TR Bild

Halmstadtränaren Marcus Lindgren har anmält tre hästar till lördagen på Umåker varav två startar inom ramen för V75. Här nedan kommer en mini-intervju jag gjorde med Marcus 1996 då han nyss hade startat sin bana som tipster och referent.
Han delägde Travtjänsten på den tiden – en riktig plantskola som fostrat namn som Solvallas sportchef Anders Malmrot, Gävletravets sportchef Mathias Gustavsson, förre Solvallachefen Mattias Stenby, i dag Svensk Travsport och Petter Johansson, i dag sportchef för Svensk Travsport. För att bara ta några exempel.

Umeåfödde Lindgren har två hästar till start i bronsdivisionen på lördag (V75-7) – 7 Counterfeightr och 8 Hierro Boko.
– Bästa chansen av de två är Counterfeightr som borde kunna få spets eller dödens. Hierro Boko lär hamna på vingel, säger Marcus som firar en 50-åring på lördag och för första gången på flera år inte kommer att vara på plats under den stora travhelgen i födelsestaden.

Marcus Lindgren började jobba med hästar hos Jan-Erik Erikson på Umåker och var travamatör innan proffstiden och har varvat med att vara spelare, tipster och vd på travtipsföretag.
I dag krögare, uppfödare och travtränare.
1996 var Marcus Lindgren referent på Romme med inhopp på Solvalla vid sidan av jobbet på Travtjänsten. Så här lät det då:

Marcus Lindgren1

Marcus Lindgren2
>>>>>Anna åker till Finland med Selmer

ANNA EIDEGREN BEIJAR.JPG

Anna Eidegren Beijar under Umåkers V75-dag 2017.
Foto: Mikael Wikner, TR Bild

En som inte kommer att vara på plats på Umåker i helgen är Anna Eidegren Beijar.
21-åriga Anna jobbar som hästskötare i Stall Ratu och drar till Finland och Seinäjoki Race med Selmer I.H. i stället.
Det är drygt 700 000 kronor i förstapris i loppet och Samu Sundqvist och ägaren Ingemar Hultqvist valde en tripp till Seinäjoki före Berth Johanssons Memorial.

– Vi åker färja till Finland fredag kväll och är framme vid midnatt. Det är ju ett väldigt tufft lopp och vi hade önskat bättre spår för Selmer. Men det är en upplevelse bara att få vara med, säger Anna, korad till Årets Hästskötare på Umåker i fjol.

Stall Ratu kan bli vinnare på Umåker ändå. I silverdivisionen har man 7 Magnifik Brodde (V75-5) till start som den här gången körs av Robert Dunder.
Anna Eidegren Beijar är född i Norge och är en av alla dessa människor i sporten som lever för hästarna och ömmar så till den grad för de egna att man som utomstående ibland tappar orienteringen. Är ALLA travhästar stjärnor?
Hör man på Anna låter det som att det inte finns någon bättre än just hennes häst, nioåriga stoet In Photo (”min bästa vän, mitt hjärta och mitt allt”, skriver hon på facebook).

– Jag har flyttat runt mycket i mitt liv. Född i Norge och hann bo här i Umeå och Östersund innan vi landade på Lidingö i Stockholm, där har jag vuxit upp. Jag höll på med ridning, men via mormors granne Olle Bobrink i Kassjö kom jag in i travet, säger Anna.

Hon föddes 1998, samma år som Scandal Play vann Guldbjörken i Umeå. Tillbaka i Umeå igen har hon byggt upp en svit av V75-helger på plats.
– Det känns faktiskt lite konstigt att inte vara hemma i helgen. Det hade blivit mitt tioårsjubileum på plats faktiskt, jag har inte missat en V75-dag på Umåker, säger Anna Eidegren Beijar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.