Förstår ni innebörden utav orden jag skriver?

Jag har ingen aning om ifall ni begriper det, i den här självcentrerade världen vi verkar leva i. Men, när vi kämpade för att ha kvar hela skolan på byn, gjorde vi ej det enbart för vår personliga del, bara för att vi ville att våra barn skulle få gå hela sin grundskola i Fredrika. Vi kämpade för hela byn, för hela bygden och därmed i förlängningen även för hela kommunen.

Vi tar det väl igen då.

När elevantalet är nere i cirka tio elever, är det ekonomiskt försvarbart att lägga ner Fredrika skola. Vilket dåvarande skolchefen meddelade på föräldramöte hösten 2010.
Kommunens ekonomi har som bekant ej blivit bättre sen dess.

Även om inga barn skulle flytta från Viska i sommar, så skulle elevantalet kommande läsår vara för lågt för att skolan skulle få vara kvar längre än ett eller maximalt (men otroligt) två år till.

Bortsett från den ekonomiska aspekten, så har man ju nu dessutom sett till att den där sociala biten som de började sina argument med, framöver verkligen kan anföras som skäl.

Förstår ni vad jag skriver?
På grund av politiska beslut (och inget annat) kommer Fredrika skola att försvinna.
Det är nu enbart en tidsfråga.

Alla som verkligen känner mig, vet att jag envist brukar hävda att det mesta är möjligt. Det brukar bara vara en fråga om tid och energi.

Men, när vi motarbetas hela tiden tar det för mycket energi och för lång tid och till slut blir det faktiskt omöjligt att få en sådan tillströmning av barnfamiljer till Fredrika som det skulle behövas för att ha en fungerande skolverksamhet.

Så, om ingen i nuläget har ett antal barnfamiljer på väg hit som har minst en tio-femton ungar i åldrarna 5-10 år, plus ett gäng småbarn och som vill låta dem åka skolbuss tolv mil om dagen när de ska gå högstadiet, skulle jag uppskatta om tillmälena som rör familjerna som flyttar minskar en aning och det realistiska tänkandet ökar en aning.

Inget av det jag skriver är en nyhet. Men, snart tror jag att jag blir tvungen att bokstavera förklaringen av dominoeffekten och förklara det på samma sätt som jag förklarat orsakssamband för mina barn när de varit i tre-fyraårsåldern.

"Om du tar in snöbollarna i värmen så smälter de och blir till vatten och du har inga snöbollar kvar."

"Om ni tar bort infrastrukturen och grunden för samhällsutveckling på en ort, då flyttar folk ut istället för in."

En kommentar

  1. Sylvia Samuelsson

    kommunal service är grunden för inflyttning och en fungerande skola är det viktigaste för barnfamiljer. Skulle alla kreativa krafter fått arbeta framåt i Fredrika utifrån de idéer och förslag som tagits fram så skulle kommunen haft ett annat utgångsläge nu. Att tacka nej och förbise de lokala initiativen är ett riktigt dåligt agerande. Detta kommer att kosta för Åsele som kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.