Skolan på Kreta

Vi var in till Rethymnon i torsdags för att gå på marknad. Pedagogen i mig uppmärksammade alla skolor vi passerade under veckan och då i torsdags när vi promenerade förbi en utav dem passade jag på att sticka in kameran mellan staketstolparna och ta en bild.


I Grekland har de, som vi, obligatorisk nioårig grundskola. De har en frivillig tvåårig förskola och ett treårigt gymnasium eller yrkesskola, dit eleverna avlägger intagningsprov. År 2007 var elevantalet per lärare 10 stycken.
Källa:
Landguiden, Utrikespolitiska Institutet.
Undervisningen är finansierad med skattemedel och utbildningen vid de statliga skolorna är gratis. Det finns även privata skolor. Källa:
NE

Vid en annan del av skolgården fotade jag en blomma. Snyggt smidesstaket var det som omgärdade skolan.



Det finns sjutton universitet i Grekland, varav ett på Kreta. Det har campus både i Heraklion och i Rethymnon, som är två av Kretas tre största städer. (Den tredje är Chania.) Deras hemsida finns här, med text på grekiska och engelska.
Ön är för övrigt 26 mil lång, på bredaste stället är den 6 mil bred och befolkningsmängden uppgår till ungefär 603 500 innevånare. Källa:
NE

Skolor är viktiga. Av flera anledningar och ur flera synvinklar. Hur jag än vänder och vrider på det, kommer jag tillbaka till slutsatsen att man må satsa på skolorna. På utbildning. På lärare. På elever.

Inga argument i världen kan få mig att gå med på att det finns anledning att göra nedskärningar som drabbar skolverksamheten.
Vi behöver hög lärartäthet, små klasser, tid till pedagogisk planering och resurser till variationsrik undervisning. Oavsett var vi oss i världen vänder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.