Det är mer än ni ser på ytan

Jag har hört att det pågår en mindre debatt om detta om pendling på Tyck till. Själv läser jag ej där för närvarande. Jag mår så mycket bättre av att låta bli. Men, så här är det i alla fall.
Frågan om huruvida man kan pendla till sitt arbete eller ej, har rätt lite med saken att göra. Det är flera Fredrikabor som både dag- och veckopendlar till sina arbeten och har gjort så länge. Alla har dock ej råd att pendla. Man får endast tillbaka ca 25% på skatten och för många blir det en för stor utgift per månad att dagpendla eller att ha två boenden. Det är ej alla förunnat att ha en årsinkomst som ligger i linje med medianinkomsten i landet.

Bortsett från att jag och flera med mig, ej vill att våra barn ska behöva åka tolv mil om dagen, så är det annat som ligger bakom som pågått i många år. Det är själva bemötandet, synen på Fredrika och hanterandet av resurserna som funnits och finns tillgängliga häromkring, som gjort att dropparna över tid till sist urholkat stenen och det blivit ett avgrundsdjupt hål orsakat av smärtan över att bli försakade.

Förändringen av Fredrika skola är liksom sista droppen för många av oss. Det har varit så mycket genom alla år. IKEA ville t.ex. köpa in sig och ha tillverkning här i byn, när gamla snicken gick i konkurs. Men, Åseles dåvarande styrande tyckte att det var ingen bra idé alls, utan de kunde ju etablera sig i tätorten istället. Vilket ledde till att det icke blev något alls. Ej ens en vanttumme (Ni som ej minns sagan kan fråga någon äldre).

När människor har hört av sig till Åsele kommun och förklarat att de vill flytta till Fredrika med sin familj, eller flytta till Fredrika och etablera en verksamhet, så har de bemötts av orden ”Flytta till Åsele istället”. Varför? Varför uppmuntras icke folk att leva och verka i hela kommunen?

Ni ser bara ytan. En liten, liten del av allting. Av detta lilla Ni ser, bildar Ni Er en uppfattning, vilket Ni är i er fulla rätt att göra naturligtvis. Men, döm oss icke förrän Ni gått i våra skor. Tack.

 

Jag hoppas att Ni alla har en trevlig sommar där ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.