Det är på riktigt

Flyttlassen har gått härifrån Fredrika ett tag nu. Företag, barnfamiljer, pensionärer… Vi körde första vagnslasten med möbler ikväll. Ett par andra familjer har också kört flyttlass idag.

Nästa vecka bor jag ej i Lappland längre.

Var det detta ni ville? Att eldsjälar som var villiga att kämpa för bygdens och kommunens fortlevnad ska flytta till en annan kommun? Avfolka bygden som ligger i periferin, så att allt kommer att kretsa kring tätorten? Ja, nästan allt. Byarna lever ju upp, på sätt och vis, under bärplockningssäsongen.

Jag hörde att det finns intressenter som vill köpa av kommunen byggnaden som servicehuset Duvan befinner sig i, för att ha annan verksamhet där. Skolbyggnaden finns också intressenter på, som vill ha annan verksamhet där – viss del av året…

Det finns de som säger att det är så här det är. Folk flyttar från landet och in till tätorterna. Punkt. Att bara anamma det synsättet är att göra det väldigt enkelt för sig. Det finns många som vill bo på de där ställena som kallas avsides. Just för att de är det. Avsides. Borta från larmet och neonljusen. Där man kan se stjärnorna tindra när man går ut om vinterkvällen och där man hör den gnistrande, vita snön knarra under skorna. Där man kan låta barnen fara omkring ute med sina kompisar utan att man behöver oroa sig för något överhuvudtaget.

Men, att man vill bo på ett ställe där man känner frihet, lugn och trygghet, betyder icke att man vill ställa sig utanför den allmänna servicenivå som ändock finns i det här landet. Den grundläggande: Skola, vård och omsorg. Den som fanns när vi flyttade hit.

Jaja, jag vet att ni tycker att det blir tjatigt. Så jag ska låta bli att skriva mer om det just nu. Jag må ändå sova några timmar. Imorgon ska vi köra fler flyttlass.

 

 

7 kommentarer

  1. TenV

    På vilket sätt bidrar er flytt därifrån till Fredrikas framtid? .. Förstår att det är tufft att bo kvar men man hoppas ju att det är några som väljer att stanna och kämpa för en framtid, om alla flyttar bidrar de bara ännu mer till avvecklingen.

    • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

      Alla människor har en gräns för vad man mäktar med. Vi har gjort allt vi orkar och kunnat, plus lite till, i flera år för att försöka främja utvecklingen i byn och framför allt för att få ha kvar skolan i F-9 form. Vi har arbetat för Fredrikas framtid med själ och hjärta. Förgäves. När man hela tiden blir motarbetad, oavsett om det gäller äldreomsorg eller skola eller inflyttningsprojekt eller vad det nu må vara, då är det banne mig enklare att slåss mot väderkvarnar.
      Jag är fullt medveten om att vi som flyttar i mångas medvetande kommer att få bära skulden för att byn minskar ytterligare i befolkning och i utveckling. Det är ju enklast så för folk, politiker eller ej. Att fundera över anledningarna till att vi flyttar – det blir ju alldeles för komplicerat.
      Skolan var droppen.

  2. Sylvia Samuelsson

    Åsele kommun har 917 innevånare i åldrarna 65-102 år. 151 personer i denna grupp bor i Fredrika. 296 personer ur denna grupp är 80 år och äldre varav 49 bor i Fredrika och 246 bor i Åseledelen av kommunen. Kommunal service till våra kommuninnevånare där äldreomsorg är en viktig del är en utvecklingsfråga för Åsele kommun. Ska kommunen fortsätta att åderlåtas pga mycket dåliga beslut eller ska vi kunna tänka annorlunda. Om 25 år har Sverige dubbelt så många pensionärer-äldre jmf i dag. Äldreomsorg är en utvecklingsfaktor!

  3. Mikael Bergström

    Va och kikade på ett hus (min pappas barndomshem) vid infarten till Sjönäset för ngn vecka sedan. Men en halv miljon? nja väl i överkant tyvärr. Vi, jag och mina två äldsta barns familjer söker ngt som sommarhem, men mycket billigare. Så håll tummarna och tipsa gärna om ngt passande:)
    Synd att du flyttar, men lycka till, du kommer ju tillbaka;)

    • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

      Tack snälla du! 🙂 Jag hör av mig om jag får nys om något lämpligt.

  4. TenV

    Har en fråga angående lärarna som arbetat på Fredrika skola. Hur har det sett ut när det gäller ämnesbehörighet för högstadielärarna? Har lärare från Åsele kört till Fredrika några dagar i veckan? Satt och tänkte på det tidigare, nu när de skärpt till reglerna för behörighet ytterligare måste det bli svårare för småskolorna. Det är bra att de skärpt kraven, det gäller bara att hitta en lösning för att även småskolorna ska kunna finnas kvar.

    • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

      Vi hade lärare som kom från Åsele i ämnena slöjd och hemkunskap. På måndagar. Allt annat fanns behöriga lärare i på plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.