Öppet brev med slutet svar?

I mitt förra inlägg skrev jag om det öppna brev som Inger och Emma offentligt adresserade till Åsele kommuns kommunalråd. Brevet finns att läsa här. Kommunalrådet har för övrigt även han en blogg här på VK och får förmodas titta in på bloggportalen ibland. Emmas blogg ligger bland politikbloggarna högst upp på startsidan, så den är rätt svår att missa. Missar man den ändå, så fanns det ju även en länk i mitt förra blogginlägg som gick direkt till det omtalade brevet, så då får man syn på det när man läser min blogg. Jag förutsätter då att kommunalrådet intresserar sig för vad det skrivs om i det område han verkar.

Jag kan ju ha fel. Det händer ibland.

Hur som helst så fanns det en plusartikel i VK ikväll (måndag) som tog upp saken och där bland annat kommunalrådet yttrade sig. Artikeln, skriven av Jan Johansson, såg ut så här (och nu tar jag mig friheten att kopiera in den i sin helhet, eftersom jag anser att ämnet är för viktigt för att låsas in bakom 179kr/mån):

Akutbilen åkte inte till Fredrika

Publicerad igår kl 20.00 (uppdaterad igår kl 20.16)

Åsele Akutbilens personal i Åsele ville inte rycka ut till en patient inom hemsjukvården i Fredrika. Nu skriver anhöriga ett brev till kommunalrådet där de ifrågasätter rätten till lika vård för alla.

Den äldre mannen drabbades av kraftiga smärtor på kvällen till den 30 december. Efter ett samtal till akutbilens personal kom de överens om att lösa problemet genom att deras son skjutsade in honom de sex milen till Åsele sjukstuga.

När smärtorna återkom kvällen efter fanns det däremot ingen som kunde skjutsa honom till sjukstugan och akutbilens personal ville inte lämna Åsele.

Enligt de anhöriga uppgav de att akutbilen behövdes i Åsele och patientens fru fick också svaret ” ”Men det måste ni väl förstå att vi inte kan åka till Fredrika, tänk om det går ett larm i Åsele”.

– Hon blev jätteledsen och förbannad, men framför allt så kände hon en fruktansvärd maktlöshet när hon fick ett sådant svar, säger dottern Inger Strömberg.

Nu fick mannen vård av en sjuksköterska, boende i Fredrika, som gick ut på sin fritid och hjälpte till, men de anhöriga vill nu veta vad som gäller vid hemsjukvård i Fredrika.

Efter händelsen har Inger Strömberg och hennes dotter Emma agerat genom att skriva ett öppet brev till kommunalrådet. De anhöriga anser att oplanerade hemsjukvårdsinsatser ska skötas om av akutbilens landstingsanställda personal enligt det avtal som skrivits mellan kommunen och landstinget.

– De går ju inte att säga att de behövs i Åsele. Det vore ju samma sak som om brandkåren inte kunde åka på en utryckning för att det kan gå ett annat larm. Det låter ju absurt, säger hon.

Socialchef Maj Ågren Jonsson kan inte svara i detalj på vad som hände under den aktuella kvällen, men säger att en av akutbilens uppgifter är att åka ut på hemsjukvårdsuppdrag efter kontorstid. Hon kommer också att utreda ärendet.

– Enligt min mening borde de ha åkt ut. För mig är det en avvikelse som måste redas ut, säger hon.

I avtalet om hemsjukvård står det bland annat att patienten/brukaren ska ges trygg och säker vård i hemmet dygnet runt från en och samma huvudman (kommunen).

Kommunalrådet Peter Lindström hade på måndagen ingen kännedom om ärendet och brevet hade ännu inte fått det till sin arbetsplats. Därför vet han inte heller om frågan bör besvaras av honom eller av verksamheten.

– Är det direkta frågor till mig får de svar. Har de påtalat ett förhållande då blir det fel. Då är det en myndighetsfråga. Det är inte KS ordförande som kontrollerar vilka brister som kan finnas. Det är de som fått bemyndigande som ska granska.

– Om det är missförhållande ska de anmälas och granskas för att alla ska ges en trygg och kvalitetssäkrad hemsjukvård.

 

Ett öppet brev publicerat på offentlig plats, behöver icke dessutom komma med posten, vare sig den elektroniska eller den traditionella med frimärke i ena hörnet. Om kommunalrådet ej fått kännedom om saken betyder det alltså att han ej läst på bloggportalen på VK och han har ej heller fått besked från någon annan som läst, att där finns ett brev till honom. Visst, sådant händer.

Men, traditionen påbjuder att ett öppet brev förtjänar ett lika öppet svar och eftersom man får förmoda att kommunalrådet nu satt sig in i frågan och läst brevet, som innehåller minst en direkt fråga till honom vilket han uppenbarligen efterfrågade om han skulle ha anledning att kommentera vidare.

Brevet som Emma och Inger skrev börjar ju nämligen sålunda:

Hej Peter
Vi vet inte om du har någon närstående som är så sjuk att han eller hon beviljats hemsjukvård. Även om du inte har det bör du ha koll på avtalet om detta som finns mellan landstinget och kommunen, du är ju trots allt kommunalråd. Vi undrar om du har det, för när en anhörig till oss behövde hjälp som han har rätt till dygnet runt i sitt hem enligt avtal fick han inte det. Märkligt va?

De undrar om kommunalrådet har koll på avtalet. Om man skulle omformulera meningen till en direkt fråga, om det nu är det som fattas för att de ska få ett svar, så kommer den här: Peter, har du koll på avtalet gällande hemsjukvård som finns mellan landstinget och kommunen?

Detta är nämligen ej bara en fråga om att personen som svarade i telefonen den där dagen handlat fel. (Vilket personen absolut gjorde och detta bör självklart utredas, människan skall tas i lämplig upptuktelse och ansvariga skall se till att liknande aldrig inträffar igen!) Detta är en organisations- och ledningsfråga som till syvende och sist handlar om kommunledningens nonchalans över vad kommunmedborgarna tycker. De kommunmedborgare som vid valet i höstas med god majoritet röstade för ett återinförande av ambulansen.

Om kommunledningen verkligen värnar om alla sina medborgare i hela kommunen, anser jag att ledningen bör göra sitt yttersta för att alla dessa medborgare skall ha tillgång till adekvat sjukvård när de är i behov av det.

Kvalitetssäkring är ett vackert ord. Ord formulerade som löften, som ej följs av understödjande handling, är enbart bokstäver.

Det duger icke att sitta och vänta till hösten och bara låta de missnöjda medborgarna välja andra valsedlar.
De medborgare som fortfarande är i livet.

Jag ser fram emot att läsa det öppna brev från kommunalrådet som besvarar Emma och Inger Strömbergs brev.

 

Håll er vid god hälsa och ha det gott!

 

6 kommentarer

  1. Thure Ekegerd

    Tycker att dina kommentarer och analyser är mycket bra skrivna och väl formulerade.speglar verkligen den djupa sanning bakom,…faktiskt en fröjd att läsa och fängslar en,fortsätt med det…

  2. Emma Strömberg

    Riktigt bra, Katarina! Vi postade även brevet, så det kan (förhoppningsvis…) inte undgå honom.

  3. Tor

    Jag kapar din plats för ett meddelande…
    Vid sidan av beröm till Markus Lindh på hans blogg för att han är tidigt ute när han uppmanar till att folk ska börja köa för röstning ställde jag en fråga till honom. Jag efterlyste en reflektion över akutbilens prioritering för att det skulle kunna ligga till grund för väljarnas bedömning. Dessvärre tycks frågan inte kommit fram eller tyckas vara för obetydlig att svara på.
    Jag bor inte i kommunen, men frågan är princielt viktig

  4. Ru

    hopplöst. kommer ihåg när jag låg i halv koma kunde inte röra kroppen från midjan ner.. Otrolig smärta, låg och skrek. Kunde inte göra något för att ta mig ur sängen för att ens gå på toa.. Så vad gör man.. jo man ringer sjukstugan och får svar ”du behöver ingen hjälp, du behöver bara sova”.. MEN!? VA!? kan ju inte va sant va kvinnan sa.. VA!?.. ”Men jag behöver akut hjälp” ”Jag har rätt till vård”.

    Man kan ju fundera på om det ens är värt att betala in på försäkringen när det bara är pengar i sjön.. Och man betalar skatt för att få det när man som mest behöver det.. Finner inga ord en hopplöst..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.