Apropå Folkhögskola

Världens första folkhögskola grundades 1844 i Danmark. Sveriges första startade 1868. De har funnits med ett tag.

Folkhögskolorna i landet finns samlade på en egen hemsida. Här.

På den sidan kan man hitta dels utbildningar och dels fakta, såsom exempelvis de historiska som jag skrev inledningsvis.

Det som är lite speciellt med en folkhögskola, är att den lyder ej under skollagen. På folkhögskolornas hemsida kan man läsa:

Det är den enskilda skolans egen styrelse som är ytterst ansvarig för verksamheten och det är till den du ska vända dig med eventuella klagomål eller synpunkter. Folkhögskolan har ingen separat lagstiftning och skolorna lyder inte under skollagen, men det finns regler och riktlinjer förknippade med de statliga bidragen till folkhögskolorna. Dessa berör i viss utsträckning områden som är intressanta ur ett studeranderättsligt perspektiv.

Skolinspektionen som har tillsynsansvar över större delen av skolväsendet, har inget tillsynsansvar för folkhögskolorna. Oavsett vem som äger folkhögskolan. Här finns en lista på vilka skolformer som Skolinspektionen granskar. Skolinspektionen ser till att kvaliteten hålls på såväl utbildning som skolmiljö. Skolinspektionen är även den myndighet som beviljar tillstånd, om man vill driva en fristående skola, allmänt kallad friskola.

Folkhögskolor kan vara ett mycket bra alternativ till utbildning för den enskilde människan. Absolut. Många är de människor som lovordat utbildningsformen och menat att den utbildning de fått varit ytterst givande. Allt lärande är bra. Man väljer själv den form som passar en.

Det jag ser som orosmoment, grundar sig på att jag hört ett uttalande från en företagare som funderar på att bedriva utbildning i den här formen och har som motivering:

Om man har en folkhögskola slipper man få Skolinspektionen på sig.

Jag hoppas verkligen att människor med den inställningen kommer till insikt om att de kanske ska hitta annat att syssla med, än att driva en skola.

Med det sagt, vill jag önska kommunen all lycka med folkbildningen via filial från antingen Storumans eller Vindelns folkhögskola, vilka är de två i länet som är landstingsägda. Efter vad jag utläste av kommunalrådets blogg så var det sådana det gällde. Eftersom landstingets underlag hade med saken att göra.

 

Ha det gott där ute!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.