Tankar efter kommunvalet

Tack Åsele.
Tack för att ni gick och röstade.
Tack för att ni kom till insikt om att partipolitik ej hör hemma i små kommuner.
Tack för att ni hade modet att säga ifrån.
Jag vill tro att insikten som gjorde att människorna därhemma röstade fram en ny ledning, åtminstone till en liten del beror på att vi satte den förra ledningen och dess brister i strålkastarljuset.
Jag vill tro att det hade betydelse att vi kämpade, istället för att stillatigande ge upp och passivt se på när de demonterade våra liv.
Jag vill tro att det spelade roll att vi påvisade vikten av öppen dialog och aldrig tvekade att debattera offentligt.
Jag vill tro att vi har gjort skillnad. Hur liten den än må vara.
 Ni förstår, om jag tror det, då känns det som att vi, trots att vi ej kunde bo kvar, ändå lyckats med en bit av det vi hela tiden kämpade för…trots att vi förlorade högstadiet och våra liv som vi tänkt oss dem…
För, vi ville ju faktiskt hela kommunens bästa.
Det var därför vi hela tiden sa att vi kämpade för skolan, för bygden och för kommunen.
Jag vill tro att det kommer att bli ett nytt politiskt klimat i kommunen framöver.
Att debatterna kommer att hållas till sakfrågor och att man skiljer på sak och person såväl i politiken som när man möts i andra sammanhang.
Att politikerna kommer att se varandra som människor som delar ett och samma mål – det bästa för hela kommunen och dess medborgare.
Att viljan och modet att arbeta för ett trivsamt och attraktivt Åsele, kommer att överbrygga ideologiska skillnader så att partipiskan läggs undan.
Att det politiska rummet utvidgas och öppnas, så att människor på ett enkelt sätt kan ta del av vad som händer och känner att deras åsikter och förslag är välkomna och tas på allvar.
Tips till politikerna.
Fixa så att man kan se kommunfullmäktiges sammanträden på webben och lägg tillbaka mötena på kvällstid.
Fram till att sändningarna i realtid är ordnade: Filma och lägg ut dagen efter.
Nu vet ni ju att det går att ordna.
Informera mer om hur medborgarförslag fungerar – och framför allt om att möjligheten finns.
Det visar på vilja att lyssna till folket.
Fortsätt att vara ute och möta människor, även efter att valrörelsen är slut.
Anordna allmänna möten emellanåt. Tillsammans. Det är nu ni ska visa att ni kan samarbeta.
Se till att Åsele syns bättre på sociala medier.
Sätt någon på att ansvara för uppdateringar på Facebook, Instagram och Twitter.
Det är på Twitter man når ut till media. Det är där journalisterna finns. Det är också där ett inlägg har chansen att få störst spridning på kortast möjliga tid. Marknadsför kommunen där. Lägg ut lediga tjänster, bostäder, evenemang.
På Instagram lägger ni ut vackra bilder på besöksmål, miljöbilder, foton från kulturevenemang och från föreningslivet. Bilder som gör att man vill komma till Åsele.
Men, se till att ni har någon som har jour och svarar på frågor och kommentarer, åtminstone några gånger per dag. Det är mycket viktigt.
Låt marknaden vara kulmen på ett ständigt händelserikt år. Uppmuntra föreningslivet (Jag vet att ni alla varit inne på det redan).
Utnyttja Trillen mer. Ha sommarfullmäktige där för allt i världen. Ni kan ordna med catering och ha underhållning i middagspausen efter dagens information.
Ta tillbaka det roliga i att vara fritidspolitiker. Ni kommer att orka bättre och ni kommer att få fler frivilliga.
Tack för att ni arbetar för att hela Åsele ska leva, utvecklas och vara en attraktiv kommun.
Vi kommer att hålla ögonen på er.
För, vi vill fortfarande kommunens bästa.
Med önskan om all lycka!
(Tack för att ni orkade läsa ända hit, trots att bloggportalen just nu vägrar att låta mig dela upp texten i stycken.)

13 kommentarer

 1. Thure Ekegerd

  Tack Katarina, du är som vanligt ”klockren” i det skrivna ordet,det,kommer nog inte att vara så lätt att annamma,som du vet är det inte lätt att ”lära gamla hundar sitta”….

  • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

   Tack Thure! Jag förutsätter att ni ”gamla hundar” gör ert bästa. Mer kan ingen begära.

 2. Brage Sundberg

  Hej, Katarina!
  Jag läser din blogg med både glädje och allvar. Det du säger skulle vi/borde vi som nu hamnar i ansvarsställning ta som vårt gemensamma handlingsprogram. Jag hoppas vi kan göra det.
  Tack för att ni i Fredrika kämpade så ihärdigt. Det har gett resultat om än inte på det sätt ni/vi tänkte oss i första skedet.
  Nu måste vi få framtidstron att spira i hela kommunen.
  Hälsningar
  Brage

  • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

   Tack Diana. Det värmer att höra! 🙂
   Jag tvivlar dock på att någon av oss kommer tillbaka. Åtminstone ej inom den närmaste framtiden. Det var ett stort och svårt beslut att ta när vi flyttade. Nu har det gått drygt ett år. Barnen har acklimatiserat sig. Personligen har jag lovat sonen att han ej ska behöva byta skola igen under sin grundskoletid. Han går i sexan nu.
   Men visst, jag längtar hem ibland…

 3. Egon Persson

  Tack Katarina!
  Jag ger dig rätt i allt. Ditt tips till politiken, tar jag rakt av. Det är ett recept, som kommer att få politiken i Åsele, att tillfriskna. Det är inga stora kostnader att genomföra ditt förslag, men kommer att ha stor betydelse för att engagera folk till politiken.
  Vidare tror jag, att ni inte har förstått, vilken stor betydelse Fredrikabornas insats har varit för valets utgång. Tack för hjälpen och nu ser vi framåt. Det är samarbete som föder framgång.

  • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

   Tack Egon!
   Att vi gläds åt förändringen som sker nu på den politiska arenan i Åsele, betyder dock ej att vi lagt sökandet efter officiella svar på hyllan. Det är önskvärt att en protokollförd analys läggs fram som visar på vad det totala utfallet blev i kronor för hela kommunen, på effekten av beslutet att förändra Fredrika skola. Jag vet att ni räknat på det redan. Om kommunstyret framledes ska vara trovärdigt, pålitligt och präglas av öppenhet, är det en god idé att städa upp gammalt skräp innan ni går vidare. (En annan god idé är att löpande göra officiella analyser efter tagna beslut om större förändringar, så att man kan fokusera på förbättringsområden och se svart på vitt vad som är mest lönsamt och utvecklande i längden.) Så, vi väntar med spänning. 🙂

 4. Kerstin Hamberg-Bergholm

  5 tankar för ett bättre Åsele:
  1. Sätt in så många yngre politiker som möjligt i kommunfullmäktige och nämnder. Tror att de yngre måste få chansen att påverka i större utsträckning än vad de har gjort nu.
  2. Om inte ÅNS avskaffas så borde det göras om, rejält! I dagsläget är det en helt mansdominerad stiftelse utan insyn från medborgarna. Öppenhet, vilja att träffa företagen och en blandning i ålder, bostadsort och kön bland de som sitter i ÅNS är bara några av mina önskemål.
  3. Om man ska ha medborgarförslag, och det tycker jag, borde man utveckla dessa. Att ha webformulär, att kunna logga in och följa sitt medborgarförslags resa i protokollen, att man inte bara tillåts tala på kommunfullmäktige utan uppmanas att lyfta fram sitt förslag inför alla och att inget medborgarförslag ska bli hängandes i luften i flera år. Mitt sista medborgarförslag har jag fortfarande inte fått något svar på, lämnades in 20120213.
  4. Sänd kommunfullmäktige på Webben, tror att fler invånare skulle engagera sig i politiken och i Åsele då. Låt allmänheten ställa frågor direkt på mötet istället för som nu lämna in frågor en vecka innan. Om inte frågan kan besvaras direkt kan den få ett svar vid nästa kommunfullmäktige. Protokollför frågor och svar.
  5. Våga satsa framåt, våga utveckla istället för att avveckla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.