Palmoljan bidrar till miljöförstöring och att djur utrotas. Är det något vi vill ha?

Man tillverkar ung 30 miljoner ton palmolja/år och förväntas öka till det dubbla fram till år 2020. 90 % av exporten står Malaysia och Indonesien för.
Man får fram palmolja genom att pressa Oljepalmens frukter. Oljepalmen har utvecklats i tropikdjungeln men finns nu även i Afrika, Sydostasien och Sydamerika.
Oljan kan användas för framställning av matfett, bakverk, godis och andra livsmedel, men även till kemiskt – tekniska produkter som bl.a. tvål, smörjolja och smink.

Eftersom efterfrågan ökar så ökar behovet att starta nya oljepalmsplantager. Det innebär att mer naturskogar avverkas . De människor som brukat marken tappar sina rättigheter och möjligheten att vara självförsörjande. Plantagerna erbjuder bara några arbetstillfällen men väldigt sällan till det som berörs. Av det kommer det sig att det blir sociala konflikter och brutala överträdelser av de mänskliga rättigheterna.

Naturen tar också stryk av palmoljeplantagerna. När tropikskogen skövlas försvinner det massor med djur och växtarter som är beroende av skogen för sin överlevnad. Världsnaturfonden anser att om tio år kan det vara försent, då kan all regnskog, med all sin artrikedom vara borta.

Enl. en rapport från amerikanska Center for science in the public interest kan de skövlade regnskogarna livnärt:
• Upp till 55 populationer, med 500 djur var, av den utrotningshotade Sumatraorangutangen.
• Upp till 650 Sumatra-noshörningar. 400 återstår.
• Upp till 550 familjer av den asiatiska elefanten.
• Upp till 670 Sumatra-tigrar. Endast 250 återstår.

Dessutom försvinner en stor del av ”jordens lunga”. I tropikskogarna kommer den största delen av vårt syre och det är där den största delen koldioxiden tas upp. Fortsätter avverkningen kommer koldioxiden att öka på grund av mindre växter som tar upp koldioxiden + att det släpps ut mer koldioxid pga. avverkningen med resultat att växthuseffekten kommer att öka.

Detta är ett litet arbete jag har skrivit i Naturkunskapen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.