Ingen Pridefestival

untitled

Såg i min inkorg att jag fått ett mail. Frågan där löd varför jag inte synts till på Priedfirandet som pågår i Umeå? Att jag inte skulle tordas ta upp det här ämnet!

Jag kan svara för mig själv. För det första så har jag ett arbete och för det andra så har våran församling en massa aktiviteter i våran kyrka då vi har besök av Norska predikanter. När det gäller Pride så avstår jag att gå dit p.g.a att jag känner mig inte alls hemma i den miljön och dessutom så såg jag heller inga Pridemänniskor hos oss i gårdagens kvällsmöte.

Att gå på Pride är som sagt en främmande miljö för mig och som jag sagt ungefär samma sak som att jag skulle köpa årskort till Björklövens hemmamatcher eller åka till Manchester då jag gillar Liverpool. Men jag har inget emot människorna som sympatiserar med Löven eller United.

 

17 kommentarer

  1. Daniel Nyström

    Hur kan någon tycka att det är främmande att ta ställning för allas lika rätt och värde? Det känns för mycket, mycket konstigt. Jag är förvånad över att 26 personer ger tummen upp åt en sådan argumentation. Vi befinner oss i olika skeenden av våra liv. Jag tycker det var tråkigt att du inte vågade komma och stå upp för mitt och andras människovärde. Men vi kanske ses i framtiden!

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Du vet Daniel att jag tycker din läggning är din ensak. Jag tycker INTE sämre än dig för att du har den läggningen. Jag har släktingar bekanta med annan läggning inte tycker jag illa om dom. Mitt syfte är inte att sprida någon form av hompfobi. Gud älskar alla människor. Du och jag kommer förmodligen att ses nån gång. Sedan så ska jag väl inte behöva ta ledigt från jobbet för att exempelvis gå i ett Pridetåg eller gudstjänster. Du vet även att ett av de mest homofobiska inäggen raderade jag bort. Varför var det inga Prideare på våra möten vi hade?

      • Daniel Nyström

        Hade ni bjudit in några HBTQ-personer till era möten? Jag var inbjuden av Svenska kyrkan att på Kärlekens mässa dela med mig av mitt liv. Du kan ta del av det på min blogg där jag lagt upp det jag berättade inför de som hade samlats till Gudstjänst. Länk: http://blogg.vk.se/dalnym/2013/09/29/homosexualitet-ar-onormalt-delande-pa-karlekens-massa/

        Hade ni skickat en inbjudan med en tydligt uttalad mening att se alla människors lika värde och predika kärlekens budskap och allas rätt att vara den de är, så hade jag kunnat komma även till er. Men en sådan inbjudan fick jag inte. Jag fick däremot en sådan av Svenska kyrkan.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Det där skulle du i så fall ta upp med våran ledning. Jag är inte med i ledningen, bara vanlig medlem. Men som sagt ingen får nån speciell inbjudan. Inte fick jag någon inbjudan då jag kom till församlingen första gången.

          • Daniel Nyström

            Det fungerar inte riktigt så. Om din församling är intresserad av att ta del av mitt delande så får ni efterfråga det. Jag har inget behov eller lust att söka upp eller tvinga på mig mitt liv på andra. Är ni inte beredda att sträcka ut en hand så är det så din församling arbetar.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Det brukar vara så på våra möten att vem som helst får dela något om man vill, kan vara vittnesbörd T:ex. Det är väldigt ovanligt att någon säger ”Bertil, kan du komma på söndag och vittna om din vilda ungdpm” Oftast så känner man själv att det här vill jag förkunna och då går man helt enkelt bara fram och tar mikrofonen och berättar. Men du kan ta disskussionen med vår Pastor Daniel Karlsson. Han har ju en egen spalt på min blogg som alla som vill kan ställa frågor som han gärna besvarar. Du hittar spalten här
            http://blogg.vk.se/youllneverwalkalone/2013/09/28/fraga-pastorn/

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Han svarar nog då han får tid. Hade försökt ringa honom i ett annat ärende men tre små barn kanske kräver att han låter telefonen ringa.

      • Daniel Nyström

        Jag säger inte att du tycker sämre om mig, men jag ställer mig kritisk till ditt avfärdande av Pride. Pride är oerhört viktigt för min och många andras frigörelse. Det är inget spektakel som många anser. Det är en manifestation för kärlek och jämlikhet. För envars frihet. Det är värden som är viktiga att stå upp för. Vi kan göra detta på olika sätt och i olika sammanhang.

        Min reaktion kanske var omotiverat stark, men jag har hört och läst till leda de kategoriska avfärdandena av Pride som exempelvis ett spektakel. Detta är något vissa HBTQ-personer också får för sig att säga. De har en såpass förstörd självkänsla att de inte ens förmår stå upp för sitt eget värde, utan resignerar och deltar i det som förtrycker deras liv.

        Vi alla känner till beroendeställningar som kan uppstå i förhållanden, där en kvinna som blir misshandlad ändå stannar kvar med sin man trots att hon borde gå. Lite samma är det med förnekelsen av Prides vikt och betydelse.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Jag tror vi brottas med samma sorts problem faktiskt. Jag menar att vi kristna ofta faktiskt få smyga med det i viss omgivning. Finns många kristna som inte vågar säga på ex jobbet att de är kristna. Min far exempelvis vände ryggen till då jag blev kristen! En av mina bröder påstår jag är med i en sekt! Folk tor att en kristen = Knutby. Att vara homosexuell eller kristen är inte alltid så enkelt. Ingenting man bör nämna till grannen det första man gör. Så borde det egentligen inte vara. Jag skulle inte bry mig om grannen var gay och hade en prideflagga på fasaden. I dagens samhälle måste man uppfylla en viss norm för att räknas som normal. Vad är normal? Normal är väl att man är den man är. Du är du och jag är jag.

          • Daniel Nyström

            Ett sådant tillstånd kan vi kanske närma oss om vi upplöser heteronormativiteten. Du är välkommen med i arbetat för ett mer tolerant och öppet samhälle! 🙂

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Jag kämpar för att kristna ska bli accepterade och religionsfriheten. Jag upplever väldigt mycket kristofobi i landet. Just nu upplever jag att sömn vore på sin plats. Du får ha en bra kväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.