Jobba ihjäl sig?

Jag ser att Edward Riedl (M) förespråkar att pensionärerna ska kunna jobba så länge de vill. Visst vore det bra men hur ska då alla andra komma in på arbetsmarknaden? Jag anser att i speciella fall ska folk kunna jobba så länge de orkar dvs om det helt enkelt inte finns någon annan. Att låta pensionärer arbeta längre upp i åren innebär ju att yngre inte kommer in lika lätt på arbetsmarknaden. Hur tänkte man då?

http://blogg.vk.se/edward/2013/11/30/lat-aldre-fa-jobba-langre-upp-i-aren-nar-de-vill/

14 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Förutsatt att de är så friska och krya att de kan och vill arbeta, är det väl ingen omöjlig tanke att en del av de av dem som jobbar längre upp i åren kan driva egna företag, och på så vis kan skapa en växande arbetsmarknad för både äldre och yngre?

    Sedan är det väl också så att den som jobbar har mer pengar till förfogande, kan spendera mer utöver livets nödtorft, och på så vis skapar en växande ekonomi i samhället, vilket ger större skatteintäkter och fler arbetstillfällen.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      I enstaka fall kan jag tänka mig att pensionärer fortsätter. Ett exempel kan vara i företagsbranschen. Men i det stora hela så tror jag nog att industriarbetaren och vårdpersonalen är förtjänta av att gå i pension och låta yngre ta över. Vi har ju höga arbetslössiffror.

      • Stefan Rådström

        Så egentligen har du ingenting att invända mot tanken att om man kan och vill, ska man få fortsätta arbeta efter den officiella pensionsåldern i stället för att tvingas sluta, som Claes Elfsberg? Ty något förslag om att tvinga folk att arbeta efter pensionen ifall de inte vill finns inte, vad jag förstår?

        Och arbetslösheten löser man nog inte på det sättet, arbetsmarknaden består ju inte av ett fixt antal jobb som delas ut av regeringen, utan uppstår i en växande ekonomi.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          I speciella fall kan jag tänka mig det men som jag säger . Om man låter pensionärerna jobba längre så hamnar yngre ännu längre bort från arbetsmarknaden.

  2. Stefan Rådström

    Ok. Du tror alltså att ifall man tillåter de pensionärer som kan och vill arbeta längre än den nuvarande pensionsåldern, kommer de att blockera inträdet på arbetsmarknaden för de yngre. Varför tror du det? Kan du inte tänka dig att det finns andra orsaker till ungdomsarbetslöshet än att det sitter en mängd gamlingar, alltså sådana som Claes Elfsberg, på jobben?

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag anser att när man går i pension så ska man inte behöva arbeta. Jag vet exempel på i äldrevården då man ringer ut pensionärer istället för utbildad personal. Vore skillnad om man inte fick tag i någon annnan. Den stora massan av folket jobbar inte som programledare. Det finns massor med folk som skulle vilja komma in på arbetsmarknaden, tänk invandrare.

      • Stefan Rådström

        Nej, man ska inte behöva (tvingas) arbeta sedan man väl pensionerats. Det är frivillighet som förespråkas i det förslag som är lagt.

        Det är intressant det du säger angående att äldrevården ringer ut pensionärer istället för utbildad personal. Vad innebär det mer exakt, var sker detta, och hur vanligt är det? Betyder det att pensionärerna jobbar ideellt, eller till reducerad lön, eller vad?

        Även pensionärer som jobbar måste väl vara försäkrade på jobbet, och vårdomsorgen är väl inte direkt känt för att vara ett helt ofarligt eller lätt jobb, vilket t.ex. torde innebära höga försäkringskostnader för arbetsgivaren.

        Och inte minst, hur många jobb för yngre och invandrare skulle det innebära ifall man förbjöd dessa pigga pensionärer att utföra de här jobben (för tydligen är det inte förbjudet idag)?

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Vi har olika åsikter i frågan och det accepterar jag. Men visst är det väl ändå så att ex 10 pensionsavgångar på inom vården borde skapa 10 nya tjänster?

          • Stefan Rådström

            Jag har snarare ett intresse av att veta hur man tänker, och varifrån de där ideerna kommer ifrån, ifall man förefaller tro att det bara finns ett fixt antal arbeten i samhället.

            När det gäller utsagan att t.ex. 10 pensionsavgångar inom vården skulle skapa 10 nya jobb, motsägs det väl av att stora grupper av 40-talister redan har pensionerats (och utan att jobba extra), utan att deras jobb blivit ersatta av yngre? I stället har produktiviteten ökat, och organisationerna krympt. Ändå har ekonomin växt på ganska hyfsat, även om det är relativt blygsamt jämfört med rekordåren.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Arbetslösheten bland unga är hög och de hamnar utanför. Detta kostar bl.a kommunen pengar i form av socialbidrag. Om man kunde öka antalet arbetstillfällen så vore det bra. Hittills har ingen regering på senaste årtiondet lyckats med detta. Men jag är ingen politiker. Att unga kommer in på arbetsmarknaden är viktigt och även våra invandrare.

  3. Stefan Rådström

    Den stora frågan är alltså, hur skapar man fler jobb? Och då helst även bättre jobb.

    En grundbult i sammanhanget är då att det finns en ekonomi som fungerar väl, och att handeln människor emellan frodas. Det är tämligen ointressant ifall det är en lokal handel eller en världsomfattande handel som skapar jobben i det fallet, men lösningsförslagen skiljer sig åt ganska mycket beroende på vilkendera man lägger sin tyngdpunkt på. Dock baseras allt på att det finns privata företag som går bra, annars får inte heller den offentliga sektorn några pengar att röra sig med.

    Vissa föredrar stora företag, som förefaller ge många människor jobb på en gång – t.ex. IKEA. Andra anser att det vi behöver är fler små företag, som var och en erbjuder ett mindre antal människor arbete. Och inte sällan är det etableringen av ett stort företag i ett område som ger en skjuts även för de små – men med en inbyggd tidsinställd bomb ifall det stora företaget går omkull eller flyttar.

    Själv lutar jag nog åt att det vore bättre med fler små företag, särskilt i utsatta områden som glesbygden. Det är där de nya jobben finns, och inte i de allt mer slimmade och effektiva organisationer som vårdsektorn. Den kommer naturligtvis alltid att ha behov av nya anställda, men kommer nog aldrig mer att bli den stora lösningen på arbetslöshetsfrågan.

    Eller?

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Som sagt är jag ingen politiker men helt klart kommer ex ett IKEA i Umeå att bidraga med mycket arbetskraft. När det gäller mindre orter är dessa väldigt känsliga för utflyttning pga av jobben. Vård kommer alltid att behövas och vi ska satsa på vården. Små företag i glesbygden är nog realistiskt. När jag bodde i Robertsfors så vet jag att många där handlade i Umeå eftersom de pendlade dagligen. Då blir det tufft för den lokala handlaren.

      • Stefan Rådström

        Ja, det är onekligen så att IKEA i Umeå kommer att skapa många jobb lokalt. Samtidigt kommer sannolikt antalet kunder som idag reser över stora delar av Norrland till IKEA i Birsta, Sundsvall att minska ordentligt till förmån för IKEA i Umeå. Många jobb kommer alltså att i stället gå förlorade där, som konsekvens av det stora beroendet av IKEA. Så ser det sannolika scenariot ut som jag ser det, men den som lever får se…

        Men en fråga angående vården, tror du att vården (och äldreomsorgen) är bättre eller sämre idag, jämfört med för, säg 40 år sedan (dvs under de sista rekordåren)?

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Har enbart erfarenheter från Robertsfors. Äldreomsorgen håller hög klass och jag tror den är bättre där. Här i Umeå har jah kommit i kontakt med Ersboda hälsocentral och den är mkt bra. Jag vill säga vi har bra vård men det kan bli bättre. Ambulansen funkar sämre. Men jag är ingen politiker. Du kanske skulle disskutera med dem?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.