Skatt på socker…

Det hörs röster att det ska bli skatt på socker. Detta skulle då innebära  att godis och andra sötsaker skulle bli betydligt dyrare. Vi äter mycket socker/person och år och sockret är boven i dramat när det gäller viktuppgång. Med viktuppgången följer en rad sjukdomar. Sockerberoendet ökar.

Frågan är dock: Äter vi mindre sockerprodukter om det ska beskattas? Jag tycker det är lite att börja i fel ände. Man kanske skulle få oss att inse att det är farligt i stora mängder. Jag är inte säker på att vi slutar bara för att det blir en rejäl höjning men jag kan givetvis ha fel.

Jag tror däremot att livsmedelsbranschen ska lära sig ett och annat och inte tillsätta en massa socker i sina varor och kalla det för light!

socker

 

2 kommentarer

  1. Gunnar Parment

    Jag håller med dig, Bertil. Du har ju exakt samma åsikt som jag. Visst kan skatt Ha betydelse precis som vi har tobaksskatt och alkoholskatt, men det viktigaste är att börja med upplysning. Som du är idag kan en tok-sötad fruktyoghurt få nyckelhålsmärkning medans nyttiga naturligt sockerfria produkter helt utan kolhydrater, som smör och olivolja, inte får någon märkning. Livsmedelsverket har mycket hemläxa att göra.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Exakt, jag tror att man måste informera stenhårt om de sk lightprodukterna och om sockrets skadeverkningar. Att det finns socker i en påse bilar hajjar nog de flesta men hur mycket är det i lightyoghurten eller coca colan? Socker är den stora boven. Skolmaten? Snabbmaten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.