Fördomar mot kristna

valkommen-1296596051 (1)

Fördomar är i många fall svåra att ändra på. Vi får med oss dem relativt tidigt i livet och de kommer i regel från vår omgivning eller som idag så påverkas vi en hel del av media.

En kristen tro är fullt av fördomar och med all rätt. Media är duktiga på att lyfta fram det negativa så att vi tror att det tillhör det normala. Polischefen Göran Lindberg dömdes för grovt sexbrott men inte tror vi att detta gäller alla poliser? En hockeyspelare blir överfallen under match och får hjärnskakning, innebär det att alla hockeyspelare går över gränsen? En cyklist bloddopar sig, dopar sig alla som cyklar?

Nej svara säkert den stora massan men när det gäller kristna så räcker det med att något onormalt och fel inträffar så lyfter media fram detta och det får till följd att många tror att det är representativt för den kristna rörelsen.

Jag anser att den kristna tron bygger på valfrihet och i mitt fall är det så. Det är givetvis inte bra att saker blir ett tvång för barn men jag måste säga att det inte tillhör vanligheterna. Att barn följer med sina föräldrar till kyrkans aktiviteter är inte värre än att när jag var liten så fick jag följa med på Skellefteå AIK:s matcher. När jag kunde stå på egna ben så gick jag frivilligt till Skellefteå Isstadion och med glädje.

Lite så är det också med den kristna tron, vi har med oss en massa fördomar. När jag var tonåring hade jag och många med mig enorma fördomar om främst Pingstkyrkan. Det kunde vara..

–          Pingstvänner får inte umgås med andra.

–          Pingstvänner  får inte vara med i idrott på söndagar.

–          Pingstvänner varken får eller syndar någon gång.

–          Pingstvänner får inte dansa eller lyssna på vilken musik de vill.

–          Pingstvännerna måste vara med i allt som kyrkan arrangerar.

–          Etc, etc, etc

Det finns givetvis de som nästan tror att ovanstående gäller men så är det inte. Visst finns det dom som sluter sig och inte umgås med andra men jag anser de vara i minoritet. Vad skulle Jesus gjort? Han skulle förmodligen inte sitta så mycket i kyrkan och inte hans lärjungar heller. De skulle nog vara i miljöer där folk inte är kristna och de skulle visa upp en mänsklig sida.

När jag började gå i Pingstkyrkan upptäckte jag att det var väldigt få som levde upp till de fördomar man hade haft och syndfri är ingen människa.

”De skriftlärda och fariseerna kom då dit (till Jesus) med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: ’Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Moses att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” (Joh 8:3-5)

Jesus sa först ingenting. I stället böjde han sig ner framför de inflytelserika personerna och skrev i sanden. De tittade förbryllade på varandra. Sedan steg en av deras ledare fram och upprepade anklagelsen mot kvinnan. Det var ingen tvekan om hennes skuld – hon hade blivit tagen på bar gärning.

Jesus väntade på att man skulle sluta med sina anklagelser och sedan reste han sig upp.

”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne”, sa han och tittade på sina fromma åhörare. Han var tyst ett ögonblick så att orden skulle få sjunka in, och sedan böjde han sig ner och fortsatte att skriva på marken. Flera minuter senare tittade han upp igen – och den enda som fanns kvar var kvinnan.

”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer” (vers 10-11)

Det är alldeles för lätt att peka finger på människor och säga: ”Titta, vad han gör! Se, hur hon beter sig!” Men när vi försöker sätta oss till doms över andra människors handlingar, gör vi något som bara Gud har rätt att göra.

4 kommentarer

  1. Johan Andersson

    Inledningsvis så respekterar jag allas rätt att tro vad dom vill och friheten att ägna sig åt vad dom vill inom stängda dörrar bara det inte är att betrakta såsom kriminellt. Läste i veckan att den Katolska kyrkan under ett par års tid stängt av över 400 präster som ägnat sig åt att använda ”hedestaven” i baken på småpojkar. Vidrigt, men jag tror för den delen inte att alla präster har den dragningen men väl att värvet i sig drar åt sig sådana slippriga typer. Som liten minns jag väl de ambulerande tältmötena pingstkyrkan ägnade sig åt i Västerbottens inland. Predikanterna ägnade sig bl.a. åt att fånga gud i en sockerskål under det att de grät och fes medans damerna i tältet svimmade av hänförelse. Avslutningsvis så har jag inget emot religiösa oavsett tro MEN de får inte bli politiker för vi kan inte ha människor som skall styra vårt samhälle som tror på andrar i någon form.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Det där om katolska kyrkan är typexempel på saker som skapar fördommar. Jag försvarar inte detta. Tältmöten är det fortfarande och inte bara i Västerbottens inland. Jag tror att det är viktigt att man skaffar sig egna uppfattningar och väljer själv vad som känns rätt. Det gjorde jag.

      • Johan Andersson

        Gott att du tycker dig ha valt rätt bana här i livet. Du uppvisar för mig att du är en ärlig och rättfram person trots att jag i mitt inlägg uttrycker mig kritiskt mot religioner. Min fru är däremot troende och jag ser inga problem i detta förutom att när vi väl kommer till himmelriket så kommer hennes f.d. man att också vara där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.