STRANDSKYDDET SKA STÄRKAS, INTE URVATTNAS!

Av , , Bli först att kommentera 1
Häng nu med på denna text för den handlar om vår framtid!
 
De där kantarellerna som gärna ploppar upp under enrisbuskarna på stranden. Ska jag inte få leta efter dom? Eller den där sälen, som nyfiket sticker upp huvudet för att kika lite mot strandkanten, ska bara strandtomtsägare få möta den?
Picknicken på stranden? Havtornen? Badet?
 
Eller i inlandet:
Där får du kanske vänja dig med att någon tittar på dig i morgonrock när du fiskar i din favoritsjö. När du ska sätta ner kanoten, då får du först ta en omväg eftersom det nu står stugor halvvägs in i sjön.
 
Strandskyddsutredningen var en del av januariavtalet och skulle utreda hur skyddet ”kan moderniseras” som man så fint säger.
 
Fast min uppfattning är att C och L egentligen bara vill minska skyddet som redan är svagt. Detta vill man för att man tror att det kommer bli någon sorts rusning att bygga massa stugor vid sjöar och vattendrag i glesbygd.
 
Pusst. Jag välkomnar Lööf och Sabuni till Västerbottens inland nästa sommar så ska vi se hur länge de vill hänga i myggsvärmen. 🙂 Sen vart man i inlandet har varit de senaste somrarna är fortfarande en gåta. Kom igen, nu snackar vi om att bygga stuga INOM 100 meter från stranden.
 
Centerpartiet och Liberalerna står för punkten i Januariavtalet ska också sägas.
 
UTREDNINGEN.
Utredningen har förenklat uttryckt fått i direktiv att titta på två delar. 1) hur kan strandskyddet göras om för att underlätta byggnationen vid mindre sjöar och vattendrag. 2) hur kan det stärkas vid städer.
 
Viktigt här att påpeka att bara i Västerbotten är kustremsan till ca 40 procent bebyggd inom strandskyddet.
 
I utredningen har man hittat en del mycket intressanta delar.
 
Många politiker från inlandet tror att det är strandskyddet som stoppar nybyggen i deras kommuner. Men utredningen visar tvärtom. Det finns snarare en ekonomisk risk med att bygga nytt i inlandet, menar utredningen.
 
Och det hänger inte på 100 meter om kommunerna i inlandet ska få en byggboom vid sjöar eller ej. 100 meter avgör inte detta.
Miljöpartiet har länge värnat strandskyddet. Jag hoppas att fler gjorde det, det är
 
FRÅGOR SOM KVARSTÅR:
Vem gynnar det att strandskyddet tas bort?
 
Finns det en risk att vi får en situation där personer med mer kapital bygger strandnära nya villor/ stugor vid de mest attraktiva platserna i glesbygden? Och därmed tar bort allmänhetens tillträde till den platsen.
 
Blir det som med skogen idag? Skogsägare som bor långt från sin skog och inte sköter den ordentligt samt inte beaktar lokalbefolkningen vid skötsel och avverkning.
 
Och vad är glesbygd då? Vart går gränsen? Risken finns att strandskyddet helt luckras upp utanför städerna.
Jag bifogar några bilder hur det ser ut på kusten utanför Umeå idag.
Bli först att kommentera

Bättre förutsättningar för glesbygden med grön politik

Av , , Bli först att kommentera 2

Igår var det regionfullmäktige. Denna gången på webben med alla ca 70 ledamöter. Det stora beslutet var att anta en regional utvecklingsstrategi för de kommande 10 åren. Socialdemokraterna har styrande majoritet med stöd av Vänstern och Miljöpartiet.

Jag inleder med en kort beskrivning av vad region Västerbotten är för något. Region Västerbotten (gamla landstinget) bedriver framförallt sjukvård i länet. 3 sjukhus och hälsocentraler/ sjukstugor som finns i alla kommuner. Sjukvården utgör ca 95 procent av regionens budget. Regionens verksamhet finansieras av skatteintäkter (ca 11 kronor) från regionens invånare. 2019 var skatteintäkterna inklusive statsbidrag ca 8,3 miljarder. Cirka 5 procent av regionens budget går till kollektivtrafik, kultur och företagande i länet (Skellefteå Museum, Skogsmuseet, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern, Almi Invest med flera). Regionen ger ut företagsstöd på ca 80 miljoner om året och projektstöd på lite olika summor varje år, men upp mot 100 miljoner iaf. Jag har plats i Rregionala utvecklingsnämnden, aka RUN. RUN har att ge ut alla EU- medel och företagsstöd samt ta fram den regionala utvecklingsstrategin. RUN ansvarar för fler saker också men vi stannar där.

____________________________________________________________

 

Här följer mitt inlägg på fullmäktige under beslutspunkten: Regional utvecklingsstrategi för Region Västerbotten.  

Ja äntligen får man ta plats och yttra sig i fullmäktige igen. Det var ju ungefär 8 månader sedan.

Det är samma tid som den regionala utv. strategin har fått åka runt på remiss i vårt offentliga län.

Men sen blev det också en välförankrad process och det kraftfullaste måldokumentet som regionen skrivit för att hejda den globala uppvärmningen.

Och ja, jag välkomnar nu att Moderaterna plötsligt nu vill satsa på klimatet med oss. Jag undrar dock om ni menar allvar, för det har bara gått 2 år sedan ni med er budget i riksdagen införde 1.46 miljarder i fossila subventioner och kapade 2.1 miljarder från området miljö och klimat.

Men vi ska komma ihåg att detta är bara ett dokument. Det här dokumentet lovar absolut ingen handling eller förändring. Handling och förändring kommer kräva hårt arbete, politiskt mod med beslut som kommer kritiseras och en skopa till av hårt arbete.

Låt oss göra några nedslag i de kraftfullaste inslagen det här strategi har.

  • En föregångare i omställningen!
  • En cirkulär plats 2030!
  • Uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och hållbart jordbruk
  • Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser
  • Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar

Låt mig nämna några handlingar som nu måste till för att det här dokumentet ska få det resultat som det förtjänar. Och vi ska komma ihåg att vi nu lagt minst 2 år på det här dokumentframtagandet som är en vidareutveckling av tidigare dokument.

Vi behöver skyndsamt börja tanka vår kollektivtrafik på biodrivmedel och el. För ett par veckor sedan gick Volvo ut med att de lanserar en komplett ellina för lastvagnarna redan nästa år.

Vi behöver energieffektivisera alla fastigheter i regionens ägo kraftigt. Vi behöver en resepolicy som sätter klimatsmarta resor i första hand. Resepolicyn går hand i hand med regionstyrelsen mål med att ha bättre kontroll över sina utgifter. Samtidigt behöver vi hjälpa och skynda på flygets övergång till förnybart. Vi behöver fasa ut miljöfarliga växthusgaser i vår vård. Vi behöver upphandla och stödja lokalt producerad mat. Vi behöver med våra projektpengar och EU- medel införliva goda insikter i vår livsmedelsstrategi. Vi har en otrolig potential för förädling av livsmedel som fantastiska företagare redan visat oss.

Varför äta cancerogen lax från Norge när vi kan äta cancerfri röding från Västerbotten och dessutom stimulera vårdkassan!?

Detta leder till bättre självförsörjning i länet. Det stöttar våra bönder, jordbrukare och grönsaksodlare i norr att fortsätta. Det förbättrar i sin tur om den biologiska mångfalden. Det jag försöker säga är alltså att detta strategidokument ger oss all vägledning vi behöver men det garanterar aldrig resultat. Resultaten är upp till oss att åstadkomma tillsammans med våra invånare och företagare.

När Greta Thunberg satte fot i det sotiga Katowice, Polen 2018 sa hon till SVTs reporter på plats: Alla pratar klimat här men ”om man till exempel är i matsalen så äter alla hamburgare”.

På Twitter har Greta presenterat sig med hur många PPM koldioxid som fanns i atmosfären när hon föddes.

Det var 375 PPM.
Jag föddes på 350 ppm.
Idag ligger koldioxidhalten på 413 ppm.

Och vad den siffran ska ligga på 2030 är till stor del upp till oss med politiskt förtroende.

TACK!

Bli först att kommentera

Jenka generationen har anpassat sig

Av , , Bli först att kommentera 0

Och för Greta-generationen är allt detta självklarheter.

Den senaste tidens lokalmedia har onekligen kretsat kring debatten om flyget. En stark röst höjs nämligen från många aktörer om rätten att få flyga skamlöst.

Detta är inget nytt. Senast under Almedalsveckan ägnade politiker, tjänstemän och näringsliv ten hel förmiddag åt att prata flygskam och hur dåligt det var.

190702 Almedalen

Men vem gillar inte att ta sig fram fort? Vem gillar egentligen att vänta? Kommer Norrlands välstånd och välfärd, som det låter, kollapsa om vi flyger mindre?

Kommer det bli tuffare i Norrland för våra lantbrukare om bränder och torka fortsätter i den takt som idag?

Åter till Jenka och Greta- generationen.

Unga idag vet mer om hur man lever hållbart än vad vi gjorde förr. Det är väldigt ocoolt att vara omedveten om klimatet. Idag tänker unga på hur man konsumerar, hur man reser och om deras nästa arbetsgivare bidrar till en bättre värld eller ej. Det ligger i 90 och 20-talisternas natur att anpassa sig. Vi har vuxit upp med den snabba informationen. Den globala uppvärmningen är en del av utbildningen i skolan nu. Så var det inte förr.

Detta menar jag, är en stor tillgång till vår potential att lyckas med den nuvarande omställningen som vi befinner oss i. Att lägga fokuset på att flyget står för 2-3 procent av de totala utsläppen är bara kontraproduktivt och förvirrande. Att flyga är väldigt utsläppsintensivt, det är fakta. Dessutom finns höghöjdseffekten och miljövänliga resealternativ. 

Med det sagt så kan saker och ting ändras och flyget kan snart blanda in mer biobränsle i tanken och gå på el. Och visst kan man också unna sig eller vara i behov av en fossilresa då och då för något ändamål. Däremot har en ökad medvetenhet hos alla lett till färre flygresor. 

Källa

Men varför ska jag sluta flyga när ett svenskt lastfartyg bränner tonvis med råolja dagligen säger du som minsann sett de där uppmärksammade Facebook klippet!!??

Låt oss förtrösta, den kommersiella sjöfarten stod 2016 för 488 000 ton CO2 ekvivalenter och inrikesflyget för 522 000 ton co2 ekv (Källa SVT). Oavsett detta är frågan: Kan man sluta att bry sig om sina egna val för att utsläpp inom sjöfarten eller gruvbranschen minsann fortfarande släpper ut? Som om dessa aldrig någonsin kommer förändras eller bli fossilfria? 

Vad gäller sjöfart så finns både prototyper på nya segelfartyg med batteridrivna motorer och entreprenörer som använder det gamla. Tre killar från Holland driver nu en logistikfirma med gamla segelfartyg från 1800 talets slut som lastar 70 ton och fungerar alldeles utmärkt. Resan tar 5-7 dagar längre.

Miljöpartiets reduktionsplikt gör att mer och mer biobränsle/ skogsråvara blandas ner i tanken. Men flyget klarar sig från denna då flyg kan välja att tanka i ett annat land.

Elektrifiering av fordonsflotta och gruvdrift pågår samtidigt. Studier pekar på att 7600 svenskar dör i förtid pga kväveoxider och partiklar. Särskilt problematiskt har detta varit nere i gruvorna. Idag är New Boliden på väg att bli världens renaste gruvbolag. 

Dagens Industri

Visst, en och annan organtransport måste med första möjliga flyg. Men en och annan persontransport kan säkerligen göras med tåget utan att Norrland och våra flygplatser går under. 

Våra utsläpp idag märker vi inte. De ger konsekvenser långt in i framtiden.

Jag tror att de flesta vill göra rätt för klimatet och göra rätt för Norrland. Men beteendeförändringar är jobbigt och skapar osäkerhet.

Slutsatsen:
Nu behövs gemensamma krafter och bred politisk konsensus. Konsensus om att vi behöver göra både livsstilsförändringar och hitta nya affärsmodeller. Att fortsätta göra som vi alltid gjort är inte lösningen och alla måste bidra. Alla har en roll att spela i omställningen. 

Tills vidare, låt oss ”unga” ha lite flygskam, vi har trots allt mycket att tänka på så här i kölvattnet av den långa fossilfesten som varit!

Bli först att kommentera

JUST NU: Moderaternas senaste klimatsvek i Västerbotten!

Av , , 1 kommentar 1

Koldioxidsnåla-platsen-webb-560x373utflyktiskogen

Igår, onsdagen den andre oktober, sammanträdde regionens ytterst ansvarige nämnd för regional utveckling (RUN). Det var en gedigen agenda med totalt 21 projektbeslut omfattande förslag för 38 miljoner till bifall och 7,4 miljoner till avslag.

Och av alla projekt som var uppe för beslut valde moderaterna ut några få projekt där de ville ändra nämndens beslut. Framförallt tog Moderaterna ställning emot att bevilja projektet ”Den koldioxidsnåla platsen 2.0”. Projektet är en uppföljare på ettan (den koldioxidsnåla platsen) som globalt har uppmärksammats och lovordats! Inte minst fick jag detta bekräftat när jag fick höra om projektet av dess projektledare, som berättar att många andra kommuner nu tittar på oss i Umeå som inspirationskälla. Projektet har till och med dragit till sig internationell uppmärksamhet och valts ut som ett av hundra goda exempel bland städer i världen som kommit långt med klimatarbetet. Läs mer här! ”Umeås klimatarbete hyllas internationellt”. Många tittar på projektet som en bra modell för hur en kommun kan bli mer medveten om sina utmaningar vad gäller klimatarbetet.  
 

I korthet kan det nämnas att den koldioxidsnåla platsen jobbade med att göra det det enkelt för invånare att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp. Men sådant vill moderaterna uppenbarligen inte ta till sig av, som motiverade sin bakåtsträvande nej- attityd med utspel som löd i stil med;  

 
..projektet lägger sig i individens konsumtion och annat… och, skattepengar ska inte gå till att spela in klimatångest…
 
Moderaterna, förlöjligade alltså projektets inslag av att sätta ton på Umeåbornas klimatångest. M tycker nämligen inte att skattepengar ska få gå till något så ”löjligt som klimatångest”. Att förminska att främst unga idag, har klimatångest, säger en hel del om vilken vikt vissa politiker lägger på klimatfrågan. Det ska också tilläggas att just denna del var en liten del av projektet i sin helhet. Vilket projekt skulle inte vilja få samarbeta med en av Sveriges just nu hetaste producenter och Västerbottens största musikexport för stunden, nämligen Alexander Juneblad. Lyssna gärna här!
 
junebladuksb-0019-skivomslag-mindre
 
Om skattemedel inte fick gå till kulturutövande och kreativa satsningar, tror jag inte att Umeå och Västerbotten hade lyckats särskilt bra med sina tillväxtmål som Moderaterna håller så kärt. Tvärtom, stadens mått av kultur är en motor till att människor väljer att bo och leva i vår region! Inte heller kunde de reserverande partierna M, C, och KD lyfta fram vilket projekt som de ville se beviljas till förmån för detta*.

 

En tråkig men inte allt för chockerande inställning från M med följe, som verkar vilja göra vad som helst för att bevara våra traditionella beteendemönster, som lett oss till vår planets allvarligaste kris någonsin. Idélös konsumtion eller ett slit- och- släng samhället, verkar i brist på andra förslag, vara en trygg stöttepelare för M, som fortfarande krampar sig fast i dess uråldriga tänk.  Miljöpartiet ser istället de trender som verkligen nu sätter fart på en lyckad regional utveckling, det vill säga ett större fokus på att konsumera upplevelser och tjänster. Kanske är det en tur i våra fjäll, vinter som sommar, kanske är det ett besök på en IMAX- bio, ett SPA eller en välsmakande restaurang som kommer få folk att trivas här! 

 

 

 

 

 

*M, med flera, ville för övrigt bevilja ett ytterligare 5 G projekt trots att sådant redan löper i nuvarande stund. Det framgick dock inte att 5 G projektet var det projekt som M med flera ville ha istället för den koldioxidsnåla platsen. Dessutom finns det fortfarande chans för detta projekt som nu ska få återkomma till nämnden med sitt projekt till nästkommande sammanträde.

 

 

 

 

 

1 kommentar

Förbereda sig på vadå – nya hotbilder i förändrad värld

Av , , Bli först att kommentera 3

DEBATTARTIKEL. Kommunerna har en central roll i den svenska krisberedskapen. De har en helt ny omvärld att förhålla sig till med mängder av nya hot. Lyckligtvis är Sverige fortfarande bland världens mest demokratiska länder vilket betyder både individuell åsiktsfrihet och självständighet.

I november anordnades en paneldebatt med anledning av allt som nu händer i kommunerna vad gäller krisberedskap. Sverker Olofsson modererade debatten.

Det diskuterades friskt vems ansvar det är att hantera en kris och vilken roll offentliga aktörer har inför en kris. Vad finns det för hot att vänta och vad ska jag som invånare egentligen förbereda mig på?

I Sverige sker nämligen ett omfattande arbete med att stärka motståndskraften för kris och krigsliknande handlingar. Höjd tas för ett mindre stabilt Europa eller ett närområde som inte kan nyttja den handel som under en lång tid varit att räkna med. Höjd beredskap kan numera förklaras i en del av Sverige, till exempel norra Norrbotten. Kanske är det en annalkande maktstrid om nya farleder över Arktis eller en pandemi i Finland som föranleder ett skärpt läge.

Regeringen har mandatet att besluta om ett skärpt läge och då ska de kommuner som ingår i det beredskapsområdet vara redo att aktivera sin krigsorganisation. Kommunerna förväntas inte bara kunna sköta värme, vatten, elförsörjning och äldrevård självständigt, utan även kunna stödja det militära försvaret med olika uppgifter. Det kan handla om allt från att hålla det kommunala badhuset extra öppet till att distribuera mat tillsammans med länets livsmedelsbutiker och grossister.

Ja, de praktiska uppgifterna i sig är minst sagt digra. Samtidigt kan vi konstatera att kommunerna har en helt ny omvärld att förhålla sig till vad gäller vår tids säkerhetspolitiska skeenden. Inte bara behöver Sverige stärka sin livsmedelsförsörjning och behålla goda relationer med EU. Utan även nya hot står inför oss. Avdemokratisering och den tilltagande uppvärmningen av planeten.

Vi behöver planera för så kallade 1000-års regn, klimatmigration, färskvattenbrist, antibiotikaresistens och ny tekniks framfart.

Finanssektorn blir mer och mer digital och hur vi ska betala för dagligvaror efter en omfattande IT- attack är mer än komplext. En mängd aktörer är involverade, kontanter är en bristvara och bankerna har inte längre bara svenska aktieägare. Ändock vilar ansvaret tungt på kommunen att lösa situationen när det händer.

Faktum är att det i dag i Sverige försvinner en mjölkbonde om veckan från svenskt jordbruk. En oroande utveckling med tanke på att bondeyrket traditionellt går i arv och kräver djupa kunskaper.

Även demokratin är under angrepp. Det sker dessutom så sakta att vi inte upptäcker det förrän det är det nya normala. Vi har sett hur USA under en längre tid polariserats, bland annat med orsak av påverkan från främmande makt.

Starka populistiska partier växer explosivt i Europa och politiker som har använt en öppen demokratisk struktur monterar ner densamma när de kommit till makten. Vi kan i realtid bevaka närliggande exempel som Viktor Orbáns Ungern och Erdogans Turkiet, eller varför inte Krimhalvön. I det senare exemplet ser vi vilken avgörande roll kontrollen av information har att spela.

I Sverige behövs det att vi uppmärksammar dessa hot. Att vi ser dem innan dessa blir det nya normala. Att alla känner sig inkluderade.

En undersökning som gjordes 2011 visar att en tredjedel av de tillfrågade unga i Sverige skulle kunna tänka sig sälja sin rätt att rösta. Kanske är detta för att dessa unga lever i den tredje säkraste demokratin i världen enligt ”The Economist Intelligence Unit” som kategoriserar länder utifrån hur demokratiska de är. Fyra huvudpelare utgör måttets grund; 1) Fria och rättvisa val, 2) väljarens säkerhet, 3) grad av påverkan från utländsk makt, samt 4) statsförvaltningens förmåga att implementera sin politik.

I dag är Sverige en fullvärdig demokrati enligt indexet men vi är få som platsar in på denna viktiga lista och få reflekterar nog över vad detta innebär. Totalt är endast 19 länder fullvärdiga demokratier och under de senaste åren är det många länder som nu i stället betraktas som fläckade demokratier (Flawed Democracies).

Att vi inte låter ”fake news” ge oss våra narrativ och känner att vi kan påverka vår framtid kan därför bli en säkerhetspolitisk fråga som praktiskt taget måste upp på den kommunala agendan. Hur kommunen försäkrar sig om att invånaren får riktig information blir allt viktigare när sociala medier är först ut.

Grunduppdraget är givetvis tydligt, alla ska våga lita på att samhället är tryggt. Narrativ om att No Go- zoner totalt dominerar en kommun är mindre åtråvärda och ett problem. Detta ställer också väldigt höga krav på varje medborgare att vara källkritisk. Kanske måste man tänka efter en extra gång innan man trycker på delaknappen.

Därför görs också mer och mer på dessa områden. I dag har kommuner enheter för säkerhet, brottsförebyggande, kommunikation och klimat. Tillsammans tittar de på hur en kommun kan trygga bostadsområden, de gör skyfallsanalyser och pandemiplaner. Vattenledningar och avlopp dimensioneras för klimatförändringarna och äldreboenden utrustas för värmebölja.

Innan 2022 kommer varje svensk kommun kunna hantera hemlig information och ha krigsplacerat sin personal. En ny myndighet för psykologiskt försvar ska startas för att motverka propaganda. Myndigheten är förvisso en betydande del av ett modernt civilt försvar men kanske är den svåraste avvägningen modern tid att veta hur mycket övervakning kontra frihet som ska ligga i vågskålen. Utan övervakning kan människor manipuleras och med övervakning kan vi styras och begränsas.

Lyckligtvis är Sverige fortfarande bland världens mest demokratiska länder vilket betyder både individuell åsiktsfrihet och självständighet. Så än så länge, förblir Donald Trumps ”Last Night In Sweden”: Fake news!

Bli först att kommentera

Vindkraft eller kärnkraft, nu reder vi ut det här lite…

Av , , 1 kommentar 1

alta

Med anledning av torsdagens sändning av Aktuellt och kärnkraftsdebatten mellan Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt, finns det anledning till ett blogginlägg.

För er som inte såg sändningen finns den att tillgå här

För er som missade debatten och hellre läser vidare nu så kommer en kort förklaring här. Ebba vill ha kvar Ringhals. Jonas vill bygga ut det förnybara och sen avveckla kärnkraften. Han menar att den inte längre är konkurrenskraftig och inte bär sina egna kostnader. Jonas menar vidare att det är dumt att fortsätta med kärnkraften när det förnybara är billigare. 

Vattenfall har beslutat att Ringhals reaktor 1 och 2 ska stängas. Först stängs reaktor två i slutet av 2019, och reaktor ett i slutet av 2020. Ebba vill ompröva beslutet. 

Det stämmer som Jonas säger, vilket vi bland annat kan läsa på vattenfalls hemsida: ”Under sommaren 2015 togs på grund av marknadssituationen beslut om att begränsa investeringarna för de båda anläggningarna från 2017 och framåt.” Vattenfall.se

Varför då detta blogginlägg? Jo för att de som såg debatten och lyssnade på argumenten lätt kan bli vilseledda. Debatten missade nämligen en del viktiga fakta.

För det första så låter det på debatten, främst på Ebba, som att den förnybara utbyggnaden skulle behöva vara enorm och omöjlig att genomföra. Hon säger att det inte är realistiskt att kunna bygga ut det förnybara på 15 år. Det stämmer inte.

Det finns idag runt 3 300 vindkraftverk i Sverige. Totalt producerade de 6 611 MW året 2017. Och totalt producerade Ringhals 1 och 2, 1 777 MW Jan- Juni 2018. Det skulle alltså räcka med att bygga ca 1 500 vindkraftverk för att täcka upp för Ringhals 1 och 2. 1 500 vindkraftverk skulle ungefär producera 3 300 MW om vi utgår från vad den befintliga parken ger. Det är lika mycket som Ringhals 1 och 2. 

Det skulle alltså räcka med att varje kommun i Sverige bygger ca 5 vindkraftverk. [1500/ 280= 5,4]. Känns ju inte helt omöjligt. Lägg därtill andra förnybara alternativ.

elproduktion-elomrade

Källa: Energimyndigheten.

På sikt behövs givetvis en större omställning för att täcka upp för hela Ringhals och övrig kärnkraft om även denna skulle avvecklas. Det finns idag ca 400 kärnkraftsverk i världen och det byggs ca 54 till just nu. Tyvärr är de flesta av den gamla sorten, generation 2. I Finland gick upphandlingen till lowest bidder, så där blir det gammal rysk kärnteknik.

Nu finns dessutom helt nya alternativ som den norska SALTKRAFTEN, eller TIDVATTENKRAFTEN.

Det tål att tänkas på om det vore bättre för Sverige att ha kvar sina verk om det innebar att Tyskland kunde stänga ett kolkraftverk och importera från Sverige istället. Om uranet används 10 år till skulle dessutom tiden för förvaring med skadlig strålning minska dramatiskt

Något ännu viktigare som saknades i debatten var en utblick i närområdet. I de norska fjällen finns nämligen hälften av Europas samlade vattenmagasin. Säga vad man vill om Norge men när det gäller vattenkraft är de finurliga. Genom att bygga stora vattenmagasin på/ i flera fjälltoppar kan vatten sedan släppas på i rör och få turbiner på spinn. Vid elöverskott går det helt enkelt att pumpa upp vatten till magasinet igen så att man kan släppa ut vattnet vid elbrist.

Tonstad JPEG

[Skiss på Tonstad kraftverk, för att visualisera modellen]

Tack vare sina satsningar på förnybart har Norge möjligheten att investera starkare och exportera massvis med el. Bra business. 99 procent av all kraftproduktion i Norge är av vattenkraft.

Nu läggs även en kabel från Norge till Tyskland som ska gå väster om Danmark på havsbotten. Det blir världens längsta kabel i sitt slag på 70 mil. Så det verkar som att Norges vision om bli Europas gröna batteri är på god väg. Mer om detta i slutet av denna radiosändning.


Så vilka slutsatser vill jag komma till? Vad behövs i den förnybara debatten?

JO! Den behöver ta upp vattenkraften och nya teknologier som saltkraft och vågkraft. Den måste förklara att vi kan ställa om snabbt, att det går. Och framförallt, MÅSTE den pedagogiskt och visuellt förklara att klimatförändringen snarare var IGÅR än nu.

_________________________________________________________________________________________________________

Alta kraftverk. Från Alta vattenmagasin, som syns på bilden överst, faller vattnet 185 meter från det 18 kilometer långa magasinet på fjällmassivet.

Sveriges radio. 2018. ”Ny rapport: Kärnkraften måste öka för att nå klimatmål”

1 kommentar

Valkonferensen

Av , , Bli först att kommentera 0

Bloggandet har fått taga en paus men efter 3 månader av valmöten, hemmarenovering och mycket annat brådskande. Är nu tillbaka i normal lunk.

Valkonferensen för MP Västerbotten, där jag givetvis närvarande, gick alltså av stapeln den 28e januari. På konferensen fick alla ombud från alla MP- föreningar i Västerbotten lägga sin röst för hur våra listor för riksdag och regionen (Västerbotten) ska se ut. Förtydligande: det ligger ett förslag/ beslut (fortfarande oklart) om att det ska heta Västerbottens Regionen framgent istället för Västerbottens Läns Landsting (VLL). Den politiska församlingen i Västerbotten har ju också regionala utvecklingsfrågor på sitt bord. Till exempel finns infrastrukturfrågor som Norrbotniabanans vara eller icke med på beslutsbordet. Förenklat man säga att din röst på regionen/ landstinget kommer beröra Umeås sjukhus NUS, Lycksele Lasarett och sjukhuset i Skellefteå, hälsocentraler och den övergripande utvecklingsinriktningen för Västerbotten.

1-3 Regionlistan MP

1-3 Regionlistan MP

Det blev en jämn omröstning för regionens toppnamn (15 röstberättigade ombud) med ett par rösters skillnad till fördel till Emma Lindqvist till vänster på bilden. Emma från Vännäs är alltså etta på listan och jag tvåa. Emma, som jag nu börjat lära känna, är journalist och en mycket kompetent toppkandidat. Efter flera valmöten nu och en lunch bland annat är jag övertygad om att hon är en mycket värdig toppkandidat! Många på listan kan jag inte uttala mig då de tillhör övriga medlemsorganisationer.

Regionfullmäktigelistan

1. Emma Lindqvist, 39 år Vännäs

2. Zacharias Tjäder, 30 år Umeå

3. Ann-Louise Hansson, 60 år Lycksele

4. Hans Brettschneider, 52 år Skellefteå

5. Anders Hård, 59 år Skellefteå

6. Maalin Wikström, 40 år Skellefteå

7. Pär Bylund, 46 år Umeå

8. Mariam Salem, 38 år Umeå

9. Nils Seye Larsen, 38 år Umeå

10. Emma Widmark, 45 år Vännäs

 

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/de-toppar-mp-s-listor

Bli först att kommentera

Kvittots resa in i framtiden

Av , , Bli först att kommentera 0

För nästan ett år sedan inledde jag en resa för att förverkliga digitaliseringen av dagens papperskvitton. En vän kläckte idén och efter en lång kvälls diskussion och efterforskning var vi övertygade om att ge denna idé ett ärligt försök. Det vi inte visste då var att vi hade kastat oss in i ett område där det råder en hel del oenighet och dessutom finns både starka viljor och aktörer.

Kollage1

[Enkel förslagsskiss, digitala kvitton]

Ett omvandling till digitala kvitton i samhället skulle medföra en rad positiva följder för samhället och vår natur. Den kanske största vinnaren på digitala kvitton är de uppskattningsvis 60 000 träd som årligen skövlas för att producera papperskvitton. Träd som skulle kunna användas till annat, som bostäder, möbler eller koldioxidupptag. Det många inte vet är att många av dagens papperskvitton är direkt farliga då de innehåller Bisfenol (A). Bisfenol har visat sig vara hormonstörande och kan påverka fortplantningen (1), och ska från och med 2020 förbjudas i kvitton. Vissa källor menar även att Bisfenol är cancerframkallande samt har en koppling till ökad risk för fetma och kan orsaka migränattacker (2). Bisfenol är bland annat förbjudet i nappflaskor. Livsmedelsverket menar dock att vi inte får i oss tillräckliga mängder av ämnet för att det ska vara hälsofarligt (dock tillägger de, ”enligt den kunskap vi har idag, samt att en längre studie pågår”). (3) Kvitton anses också dåliga för återvinningsprocessen i och med dess kemikalieinnehåll.

Att införa ett alternativ till papperskvittot förefaller alltså som ett logiskt och värdefullt alternativ för vår planet och för oss användare. För att inte nämna alla andra uppenbara fördelar med att inte behöva tappa bort ett kvitto eller inse att dess text har förtvinat när det äntligen behövs. Försäkringar, reklamationer, byten, jämförelser eller vad det än nu må vara.

Så, hur har resan då gått? Var är vi nu?

Resan mot digitaliseringen går framåt med den tar tid och vi befinner oss i tidskritiskt skede om denna omvandling överhuvudtaget ska bli verklighet. Problemet som vi ser det idag är att många aktörer spretar åt olika håll och vissa aktörer tror sannolikt att de kan ta en stor andel av marknaden eller bli helt marknadsdominerande. Detta är ett stort, om inte det största, hotet mot ett kraftigt genomslag för det digitala kvittot. Framförallt på grund av det redan finns ett antal stora och dominerande betalinlösare*  på marknaden och den ena kommer sannolikt inte acceptera att den andre får monopol på marknaden. Detta innebär att vi som konsumenter kommer att behöva flera samlingsplatser, appar eller tjänster via hemsidor om vi vill ha alla våra kvitton digitalt. I praktiken blir det så att i vissa butiker behöver vi ha Nets tjänst som heter Storebox, i vissa butiker behöver vi ha tjänsten Spara Kvittot eller Rezeet eller någon annan. Och i förlängningen innebär detta att alla butiker inte kommer att haka på digitaliseringståget, eftersom kunderna upplever registreringen som omständlig. Ett virrvarr av kvittotjänster i var och varannan butik helt enkelt.
Nej tack! Istället har vi föreslaget att det ska till en gemensam plattform för att distribuera och lagra kvittot, så att det blir enkelt för alla butiker och dess kassasystem att ansluta sig. Det ska även vara enkelt för alla digitala kvittoplånböcker att ansluta sig och utgöra ett alternativ till konsumenten. Till syvende och sist är det ditt kvitto som kund. Och du bör ha makten att välja om du vill förstöra miljön eller bevara den.

Idag sitter vi (Kvittra.se) med i den referensgrupp i Sverige som behandlar ämnet med digitala kvittot. Vi har fört frågan på bordet och utvecklat ett förslag på hur distribution och lagring av digitala kvitton skulle kunna utformas. Förslaget kommer att presenteras under våren och vad som händer härnäst får vi se.

Kanske bör man rent av ta sig till Lycksele i slutet av månaden då MPs digitaliseringsminister Peter Eriksson talar på bredbandskonferens.

[https://regionvasterbotten.se/i-rampljuset/%E2%80%8Bnationell-bredbandskonferens-till-lycksele/]

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[Så här kan det bli…]

kvittrakollaget

[…eller så här.]

* Betalinlösare: Nets, Babs Paylink, Verifone, IZettle och så vidare. Dessa aktörer levererar kortmaskinen/ betalterminalen och hjälper till med transaktionen av dina pengar till och tillbaka från banken. I många fall är de återförsäljare av papperskvittot eller erbjuder egna papperskvitton till butikerna.

Källor:

(1) Kemikalieinspektionen, https://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2016/forbud-mot-bisfenol-a-i-kvitton-och-biljetter/

(2) SVT, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-varnar-for-plastflaskor
(3) Livsmedelsverket, https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bisfenol-a

Bli först att kommentera

JETbränsle eller Jästbränsle

Av , , 1 kommentar 0

Jästbränsle eller JETbränsle

Hela tiden sker det utvecklingar och kreativa idéer förverkligas. Bilden ovan är från Uppfinnaren- och konstruktören (2017) och beskriver ett forskningsframsteg med jäst. En forskargrupp från Chalmers har laborerat med enzymet FAS (Fettsyrasyntas) för att kunna producera hållbara kemikalier som kan användas till biobränsle. Forskargruppen ska ha lyckats förändra enzymet så att det kan producera medellånga (istället för långa) fettsyror och metylketoner. Det vill säga kemikalier som används i dagens transportbränslen.

Om jäst kommer att kunna ersätta fossila bränslen i framtiden vet vi inte. Vägen dit är sannolikt relativt lång med inslag av produktutveckling, tester och rätt resultat. Hur effektiv kan tillverkningen bli till exempel? Vilken mängd bränsle kan produceras på vilken tid och därav vilket literpris kan bli aktuellt?

Oavsett om Jästen blir nya JÄTTEN eller ej så finns det en viktig poäng att göra. Det finns och kommer ständigt nya innovationer som kan göra det enkelt för oss alla att leva mer klimatsmart. I många fall är det inte stora individuella förändringar eller uppoffringar som är vägen till en gemensam insats för miljön. I många fall är det vilka val du har framför dig. Många vill välja miljövänligt, men har inte valet framför sig.

I en värld med ca 7 miljarder människor, som ska delas med djur och natur, har vi inte råd att gå miste om gröna innovationer när de kommer. Den industriella potentialen såväl som innovationens miljö- och samhällsnytta bör utforskas. Det är att ta ansvar.

Den första praktiska elbilen rullade redan 1894. Helt utan avgaser och buller. Nästan 125 år senare har den innovationen börjat ta fart.

Thomas_Parker_Electric_car

 

1 kommentar