JETbränsle eller Jästbränsle

Jästbränsle eller JETbränsle

Hela tiden sker det utvecklingar och kreativa idéer förverkligas. Bilden ovan är från Uppfinnaren- och konstruktören (2017) och beskriver ett forskningsframsteg med jäst. En forskargrupp från Chalmers har laborerat med enzymet FAS (Fettsyrasyntas) för att kunna producera hållbara kemikalier som kan användas till biobränsle. Forskargruppen ska ha lyckats förändra enzymet så att det kan producera medellånga (istället för långa) fettsyror och metylketoner. Det vill säga kemikalier som används i dagens transportbränslen.

Om jäst kommer att kunna ersätta fossila bränslen i framtiden vet vi inte. Vägen dit är sannolikt relativt lång med inslag av produktutveckling, tester och rätt resultat. Hur effektiv kan tillverkningen bli till exempel? Vilken mängd bränsle kan produceras på vilken tid och därav vilket literpris kan bli aktuellt?

Oavsett om Jästen blir nya JÄTTEN eller ej så finns det en viktig poäng att göra. Det finns och kommer ständigt nya innovationer som kan göra det enkelt för oss alla att leva mer klimatsmart. I många fall är det inte stora individuella förändringar eller uppoffringar som är vägen till en gemensam insats för miljön. I många fall är det vilka val du har framför dig. Många vill välja miljövänligt, men har inte valet framför sig.

I en värld med ca 7 miljarder människor, som ska delas med djur och natur, har vi inte råd att gå miste om gröna innovationer när de kommer. Den industriella potentialen såväl som innovationens miljö- och samhällsnytta bör utforskas. Det är att ta ansvar.

Den första praktiska elbilen rullade redan 1894. Helt utan avgaser och buller. Nästan 125 år senare har den innovationen börjat ta fart.

Thomas_Parker_Electric_car

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.