Varför är det fel av killar att älska rosa??

Sitter ibland och blir lite irriterad. Både på mej själv och på omgivningens reaktioner. Det är nämligen så att min 6 årige son älskar rosa. Allt som är rosa är hans favorit och han gillar inte "kill leksaker" utan föredrar "tjej leksaker" Jag som mamma har alltid uppmuntrat honom och han har dockvagnar och barbiedockor. När vi ska fara iväg så vill han packa sin lilla rosa väska med pengar och annat "välbehövligt" som jag brukar göra. Varför säger jag som mamma nej att ta med hans fina rosa väska?? Det gjorde jag inte för nått år sen men nu har han ju blivit så stor att barn kan retas och vuxna ser snett.

Nu ser inte dom vuxna snett på Emil utan dom ser snett på mej. Dom tittar på mej som om jag önskade att min starka pysslande och underbara Emil var en Emelie. Jag ska inte ljuga och säga att nu när jag väntade sötaste lilla Sixten så var önskan stor att få en liten tjej. Men så fort han var ute så var det omedelbar kärlek och skulle inte vilja byta bort han för allt smör i småland.

Senaste exemplet att jag som mamma inte följer Emils önskningar var på fritids/dagis julfest. Varje år så köper man en julklapp till sina barn för ca 50 kr och skriver deras namn på paketet. Jag tänkte köpa en barbiedocka dom hade på rusta för 30 kr men för att han inte skulle bli retad eller att dom andra föräldrarna skulle se snett på mej så köpte jag dom båda ett flygplan ist. Resultatet?? En överlycklig Linus och en lessen Emil. Emil ville inte alls ha en "pojkleksak" utan ville hellre ha en "tjejleksak" Frågade då om han skulle ge Linus planet så skulle jag köpa en barbie ist? Beställningen blev då en barbie med en lila glitterklänning. Fanns det inte lila glitterklänning så skulle jag ta den som gllittrade för det ville han ha. Hade jag följt min magkänsla och köpt barbie ist så hade inte min älskade son blivit lessen.

Vad har jag införskaffat i julklappar då? Till Linus är det lite böcker, spel, lego, sköld och pilbåge så dom kan leka barda. Emil får även han så han kan leka barda och en herrans massa pysselsaker. Klistermärken och pyssel låda som han vill ha. Sen blir det även två barbie dockor.

Ja jag har en son som är mer tjej i det att han älskar att pyssla, lägga pärlplatta och helst går i rosa.

Emil hittade denna klänning hos sin mormor. Lyckan att han fick ha på sej en sån vacker klänning va enorm. På denna bilden var han ca 4 år. Fortfarande när vi far till mormor så tar han på sej denna vackra klänning och är den vackraste prinsessan i världen. Är det fel?? Nej det är Emil. Han älskar det som är vackert och han är stark nog att våga stå för det oxå.

6 kommentarer

  1. Catharina

    Hjärtat! Det finns inget fel med en son som gillar rosa! Har en väninna vars son älskade lackskor och annat fint när han var i Emils ålder. En samling inskränkta Robban bor borde inte få dig att vackla….Du är stark nog att vara mamma och stötta din son i sina färgval! Så det så! Puss på nosen!

  2. tess

    det ska jag göra 🙂 ni får komma förbi på fika om ni vill 🙂 jag börjar jobba 14:45, men mange å loke är ju hemma och kalasar iaf 🙂

  3. Linnéa

    Klart att du skall göra som du och Emil vill.
    Barn ifrågasätter bara i början sen glömmer dom av det, dom som kan vara elaka är oftast andra vuxna och deras trångsynt ifrågasättande av andra människor/barns tänk och leverne.
    När ett av mina barn gick i en annan klass så var det där en kille som inte ville vara kille, han ville vara tjej och det var ingen som ifrågasatte det. inte ens när han kom till skolan iklädd klänning eller glitter & glamour!

    Fortsätt vara stolt över din starka kille!
    Kram.

  4. monica

    Klok mor du är – sjävklart skall de få välja själva. Så har mina pojkar gjort -alla fyra. Både barbie och rosa. Fortfarande gillar de rosa och jag tror att det är vuxna som inte fixar det. Kramar till er alla!
    /Monica

  5. malin

    Älskade barn!!! Låt han vara sig själv.. Rosa är en underbar färg och människor är inte kloka i huvudet…
    Go Emil goooo!!!!

  6. Krister Klermalm

    Den förlegade genus normen sitter djupt rotad i oss och idag träder några mig hur de lekte som små jämte med hur är de nu som personer. Det är en vidare syn på vem är du egnetligen som behövs.

    Nästan alla följer struten i hur du ska vara, istället för identitera vem du är just den du är.
    Jag ser att du gör det med din så på det sätt som gynnar hans identitets utveckling.
    Vidare kan det det här leda till vad är intresset bliva i framtiden och till vilken nytta blir i det yrkesmässiga planet.

    Som vuxen man ser folk på en märklig filur som går på teater som jag älskar själv utöva, varför inte kunna se skådespeleri som andra gör. Skadan blir störer ifrån den generella normen ska var än att du hittar dig själv en plats under livets gång. Du har funnit din egna mamma roll i genus perspektivet som icke sterotypiskt och mer friare att vara sig själv. Stå på er och titta rakt framåt medan de andra snett står kvar i sin egna utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.