Alpina VM-bloggen

En perfekt dag

Av , , Bli först att kommentera 0

En perfekt dag!

Vi avslutar den alpina VM bloggen med ett kortare utdrag ur boken Anja och Pärson.
Anders Pärson har fått låna en bandspelare av författaren, Johan Lindberg, för att med egna ord beskriva den perfekta dagen.
Med lite Tärnapoesi tackar vi för oss!
TORBJÖRN JAKOBSSON & PATRICK KRAINER

Jag brukar tänka på situationer som gör mig lycklig, stunder när allt är som bäst. Man åker från hotellet tidigt en morgon och träffar sina kollegor längst ner i backen. Vi brukar säga att backen har manchester, det är små rillor i snön efter fräsen på pistmaskinen. Det är 6-7 minus, himlen är klarblå men solen har inte stigit upp än, så man tar liften i halvdunkel. När man kommer upp till starten är soluppgången precis på väg. Helst av allt befinner vi oss i Dolomiterna, eller i Colorado. När solen reser sig blir berget rött. När man är där just precis då det händer, ovanför alla boningar och alla människor, så är man? nu höll jag på att bli så djup att jag säger "på världens tak". Sedan ska man sätta en bana i den här manchestern, i det stenhårda underlaget, och man vet att i dag kommer att bli en hundraprocentig dag, och man vet att i dag kommer vi att utvecklats. I dag kommer vi att bli bättre. Man sliter upp banan på en timme. Tidtagningen är på plats, men åkarna har inte kommit ännu.
Man går upp på start . Alla som har haft något med banan att göra samlas uppe vid starten och man tar fram sin kaffetermos. Alla har tid att stå stilla och reflektera.
Tystnaden. Soluppgången. Horisonterna.
Sedan kommer åkarna upp. Anja känner samma förväntan på dagen. Man ser på henne hur hon är bara ett knippa av styrka. Hon har röda kinder. Hon börjar stretcha, och hon utstrålar kraft som gör en förväntansfull på dagen. Man känner att nu är det upp till mig att förvalta den här kraften på bästa sätt och ge henne motivation. Det är viktigt att få en stämning på start som lättar på trycket. Det är de bra på, att prata om ditten och datten och dra något skämt innan vi drar i gång. Ja, en sådan dag är livet som tränare bra.

Hämta ur boken Anja och Pärson, Prisma.

Bli först att kommentera

Som fördömt – och Janica

Av , , Bli först att kommentera 0

Patrick Krainer

Det var som fördömt detta VM. Johan Brolenius åkte på en innerskida när han körde för guld. Även Jens Byggmark, som låg åtta efter det första åket, försvann.
Nu blev Mattias Hargin bäste svensk med en femteplats och det var faktiskt Sveriges bästa placering i detta usla VM.
Brolenius var grymt besviken i målfållan och stod där med en stav som han slagit av i frustration efter uråkningen.
I målfållan såg jag även denna dam, som de flesta av er nog minns från alla bataljer med Anja.
/Patrick

Bli först att kommentera

Guldläge för Brolle

Av , , Bli först att kommentera 0

Ni håller väl tummarna nu i det andra åket för Johan ‘Brolle’ Brolenius’? Helt otroligt! Han har sagt att han känner sig i otäckt bra form men det är så många som sagt så utan att ha backning för det. Och det var väl lite svårt att ta Brolenius på orden med tanke på att han 31 år gammal aldrig har stått på pallen i en enda världscuptävling.
Nu ligger han tvåa, bara fyra hundradelar bakom, inför det andra åket.
Brolenius har förresten tävlat för Tärna IK Fjällvinden men det var så att säga innan han blev så här bra. Han är född i Örebro och tävlar sedan ett par år tillbaka för Örebro slalomklubb.
Brolenius har lovat att satsa allt för ett VM-guld. Bära eller brista.
- Jag får aldrig en så här bra chans att bli världsmästare igen, sa Brolenius till oss i den mixade zonen.
Bakom Brolle gjorde Jens Byggmark en uppryckning och tog sig in på åttonde plats. Visserligen hela 1,87 sekunder bakom ledande Pranger, men bra gjort från startnummer 22.
Andra åket startar 13.30.
/Patrick

Bli först att kommentera

Byggmark nummer 22

Av , , Bli först att kommentera 0

Jens Byggmark startar som nummer 22 i dagens slalom. Han är faktiskt den enda av svenskarna som inte startar i första startgrupp, som man brukar benämna de 15 första åkarna. Johan Brolenius går ut som nummer 8, André Myhrer kommer direkt därefter och Mattias Hargin har nummer 15.
Tävlingen börjar klockan 10.00.
/Patrick

Bli först att kommentera

Frukost a 175 kronor

Av , , Bli först att kommentera 0

Döm om vår förvåning då inte frukost ingick i vårt svindyra hotell. Nix, ca 175 kronor per person kostade den. Har precis, vördnadsfullt, intagit denna. Satt och funderade hur man får valuta för den pengen vid en frukost. Fann ingen lösning utan drack mitt kaffe, åt min youghurt och tog lite äggröra. Allt för 175 kronor.
TORBJÖRN JAKOBSSON

Bli först att kommentera

Tom till cykel VM

Av , , Bli först att kommentera 0

Knappt har ett VM avslutats( för damerna) innan vissa börjar ladda för nästa. Tom Pietilä, pappa till Maria, kommer att ställa upp i veteran VM på cykel. Tävlingen avgörs i St Johan, Österike.
Enligt en närstående källa, Connys flickvän, lär Tom träna väldigt hårt.
- Minst två pass om dagen, och redan i februari, 45 mil i veckan på cykel, säger Connys flickvän.
Det återstå att se om Tom kan matcha dotterns VM silver från Åre då sommaren är över.
TORBJÖRN JAKOBSSON

Bli först att kommentera

President

Av , , Bli först att kommentera 0

Prestident, var?

Någonstans på bilden, tror jag, att Frankrikes president är. Den som hittar honom först skickar jag en chokladkaka, av typ Milka.
TORBJÖRN JAKOBSSON

Bli först att kommentera

Fira med fansen

Av , , 1 kommentar 0

Patrick Krainer

Schweizarna verkar ha det kul här i Val d’Isère. De har som vanligt en hel del fans på plats och när de tar medalj, vilket har hänt några gånger under VM, så firar de alltid medaljen tillsammans med fansen utanför sitt hotell.
Här är det Carlo Janka, vinnare av herrarnas storslalom, som står till vänster under Valias-skylten. Bildkvaliten är inget vidare men jag skyller på mobilkamera och kvällsmörker.
/Patrick

1 kommentar

Leder Leinonen?

Av , , Bli först att kommentera 0

Kollade som hastigast på VF:s webbsajt. Tror Lina B har sovit lite framför tv:n. Eller så är den lite trasig. För enligt henne är det inte italienskan Manuela Mölgg som leder efter det första åket utan sjundeplacerade finskan Sanni Leinonen.
Men Finlands sak är väl vår så Hyvää Suomi.

Bli först att kommentera

Svenskhotellet

Av , , Bli först att kommentera 0

Maria Ph på ändan

Nu flyttar vi in på svenskhotellet. Antagligen det dyraste rum jag bott i, någonsin. Så dyrt att jag tvingas dela det med Patrick. Jag var noga med kravet på två separata sängar.
Morgonens tävling gav inget nytt. Anja långt efter och Maria på ändan. Sammanfattar det här mästerskapet på nåt sätt. Visst kan jag glädjas åt Frida Hansdotter, men det är ju inte riktigt vår tjej. Norberg kommer hon från. Nära Fagersta där jag genom min sambo( puss, puss på Alla Hjärtans Dag) har tillbringat en del tid. Fridas pappa, Hans Johansson, kanske ni minns från det glada 70-talet då han under några år, åkte med Stenmark och Strand i landslaget. Frida var tidigare ihop med en av killarna i The Hives. Numera dock separerad enligt säker källa.
TORBJÖRN JAKOBSSON

Bli först att kommentera