Veckans cykelog: Björn Svennerstam

2014-08-11 12.10.06

Veckans cykelog är Björn Svennerstam som presenterar sej som psykolog och psykoterapeut – och pensionär. Björn är en flitig cyklist som ses allt oftare på Umeås cykelbanor. Han vill puffa för att skaffa elcykel.

Björn, varför cyklar du?

– Det är två enkla skäl,dels för att ta sej runt – transport helt enkelt, och dels för att få motion.

Vad har du för cyklar?

– Jag har faktiskt två stycken. Dels en 27 växlad, vanlig cykel. Men också en en 7-växlad elcykel.

Hur använder du dem?

– Jag använder elcykeln i stort sett numera när jag tidigare tog bilen, alltså när det är en längre sträcka, backigt och så. Jag kör mycket litet med min personbil numera. Min vanliga ”trampcykel” tar jag annars för lättare turer. Klarar mej alldeles utmärkt med cykel inom tätorten.

Hur klär du dej när du cyklar?

– Jag använder inga speciella kläder – jag klarar mej alldeles utmärkt med det som jag ändå skulle ha tagit på mej för att gå ut. I alla årstider. Om det regnar tar jag bilen, men det blir som sagt inte så ofta.

Ditt bästa cykelminne, vad är det?

– Inget särskilt som jag kommer på just nu, men rent allmänt tycker jag att den lösning jag kommit på för att transportera mej fungerar väldigt bra. Alltså att kombinera elcykelns fördelar med motion på en vanlig cykel när det passar.

Ditt värsta cykelminne, vad kan det vara?

– Den gången jag var ute i ett uruselt väder, det regnade väldigt och jag var långt hemifrån. Då gick framgaffeln av så att cykeln blev obrukbar. Som tur var kom jag undan utan skador, men jag fick lov att bära cykeln hem i regnet.

Någon mer reflektion om cykling och cyklande?

– Jag kan verkligen rekommendera elcykeln. Jag ser bara fördelar med den.

Björn skriver själv i ett tillägg:

”Sen min tid som MC-förare blev jag varse hur viktigt det var att ha koll bakåt i backspegeln. Således har jag skaffat rejäla sådana även till mina cyklar.

Tycker att cyklister särskilt under den mörka årstiden ska klä sig ljust, gärna färgglatt för att synas bättre. Den tyvärr moderna svarta/mörka klädtrenden är i detta sammanhang ett elände.

Tycker det är oansvarigt att under mörker köra omkring utan lyse. Dessa ack så vanliga osynliga ’spökryttare’ är farliga både för sej själva och andra. Skulle faktiskt gärna se rätt höga böter för denna synd.”

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.