Fritidspolitikerns röst

Kommentarer från fritidspolitiker (s)

Tydligen bra i USA men inte här…

Av , , Bli först att kommentera 3

Samtliga politiker och proffstyckare i Sverige har uttalat sig positivt om Obamas lyckade försök till att införa allmän (nåja, nästan) sjukförsäkring i USA. Samtidigt monterar den borgerliga regeringen ner välfärden och stänger av människor från sjukförsäkring i vårt land. Regeringen hävdar bestämt att de inte håller på att genomföra ett systemskifte. Märkligt…

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Fy farao för oligopol på elmarknaden…

Av , , Bli först att kommentera 3

Usch, fy och tvi vad el- och gasräkningarna är hutlösa! Ett hus som stått på svag uppvärmning i Skåne (!) ger ändå sådana räkningar så andan fastnar! Sverige avreglerade elmarknaden för drygt ett decenium sedan, och sedan dess har elpriserna gått i höjden samtidigt som elbolagen gjort mångmiljonvinster.  Om man läser utredningen ”Elkonkurrens med nätmonopol” (1993:68) beskrivs syftet med avregleringen som ”att genom en ökad konkurrens nå ett rationellt utnyttjande av produktionsresurserna och att tillförsäkra kunderna flexibla leveransvillkor till lägsta möjliga pris" – men tänk så blev inte fallet och det är vi kunder som tvingas betala. För i vargavintrar som exempelvis denna har man inget val. Men vilka konsekvenser får det för de som får räkningar som överstiger ens pension? Eller småbarnsfamiljen som ska betala en räkning på drygt 7000 kronor? Det är oerhört viktigt att politiken formas så att producenterna fortsätter investera i utbyggnad av förnyelsebara energikällor och alternativa energilösningar, för detta går bara inte!…

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Föräldraförsäkring och barnomsorg – ingen självklarhet för alla…

Av , , Bli först att kommentera 4

För en tid sedan läste jag tidskriften "Mama" (11 okt 2009) och återigen påminns jag om att dagens svenska samhälle har varit en lång väg till att nå. Kvinnor har stått på barrikaderna och tagit fajten för att få rättigheter, exempelvis rätten till barnomsorg, rätten till föräldraförsäkring. Det är ingen slump att vi är där vi är – det är politik bakom besluten – en ideologisk riktlinje som förts av Socialdemokrater i decennier.
" NJUT, SVENSKA MAMMOR!

Jag vill påminna alla svenska mammor om hur lyckligt lottade ni är att få barn i ett land som Sverige. Själv bor jag strax utanför San Fransisco i USA, är gift med en amerikan och vi har en liten son på sex månader. Under hela min graviditet hade jag ångest då jag visste att min arbetsgivare bara skulle ge mig tre månaders mammaledighet! Obetald. Jag och min man hittade ett dagis där vi kände att vår lille son skulle trivas. Kostnaden var cirka 12 000 kronor per månad, mer än min halva lön. Vi kom fram till att det inte var värt att gå till jobbet för några tusen kronor.
Även om jag fick ge upp jobb och karriär tillfälligt så drog jag en lättnadens suck över att jag har en man som tjänar så pass bra att jag kan göra det. Men när jag tänker på de miljontals amerikanska kvinnor som inte kan det blir jag ledsen. Så svenska mammor, njut av er mammaledighet och var tacksamma över ert trivsamma dagis (som inte kostar skjortan) och ett jobb att gå tillbaka till så småningom. Ullis. "

Smutsen frodas när man räknar ören…

Av , , Bli först att kommentera 3

Tre spädbarn dog för en tid sedan på sjukhus i Västerås av multiresistenta bakterier. Bristande sjukhushygien var enligt en nu färdig utredning orsaken till tragedin. Enligt många anställda vid våra sjukhus slarvas det med eller missas viktiga moment så gott som dagligen. Socialstyrelsen har tillsammans med kommunerna ansvaret för att hygienen sköts, men det är ju städföretagen som utför arbetet. Vid upphandling på den fria marknaden av städtjänster väljs ofta efter pris istället för att värdera kvaliteten i städningen. Det finns tyvärr firmor som minskar på personalen men åtar sig samma städuppdrag, och det blir orimligt för de som utför städningen att hinna med att städa enligt avtalet. I slutändan skyller alla på varandra. Ska det verkligen behöva vara så att spädbarn dör i dagens Sverige på grund av bristande hygien på sjukhusen?

Bli först att kommentera

Moderaternas verklighet och sanningen om överklassnära tjänster

Av , , Bli först att kommentera 3

Vi var många som skrek "men hushållsinkomsten!" när regeringens utredning om utfallet för ett par veckor sedan visade att ungefär lika många låg- som höginkomsttagare utnyttjade det gemensamt subventionerade pigavdraget. För om direktörens hemmavarande fru köper tjänsten och deklarerar för avdraget så är det hux flux en låginkomsttagare i Djursholm som utgör statistiken. I kvällens Agenda på SVT svt.se/agenda redovisades nu hur det egentligen ligger till om hushållsinkomsten räknas; och resultatet är väntat: Ca 1% som utnyttjat avdraget är medelinkomsttagare (enligt SCB). Låginkomsttagarna utgör 6 promille. Alltså 0,6 procent. Intressant är att Maud Olofssons (c) gamla argument om att lågavlönade kvinnor nu skulle börja köpa städhjälp viftades bort totalt av Jan Björklund (fp), som menade att jo, det var ju faktiskt väntat. Men viktigare och helt obegripligt: Varför ska till och med de som utför städjobbet hos höginkomsttagarna betala för att få jobba? För det är konsekvensen. Kvinnan (som det nästan alltid är) som anlitas betalar alltså via sin skattesedel fina familjens avdrag. Kvinnan som städar så att fina frun ska hinna vara mer med sina barn, hinner inte träffa sina barn oftare. Och subventionerar detta.

Sen försökte Jan Björklund få det till att hela jämrans privata servicebranschen försvinner om pigavdraget avskaffas (läs: om de som redan har råd att köpa tjänsten vitt inte får hjälp att betala). Han undrade också varför inte oppositionen och LO har samma syn på exempelvis ROT-avdraget som huvudsakligen gynnar en mansdominerad bygg- och renoveringsbransch. Svaret är enkelt: 1. ROT-avdraget har tidigare med lyckat resultat fungerat som en tillfällig stimulans i lågkonjuktur; när tiderna blev bättre togs avdraget bort – men NCC behövde bevisligen inte stänga. Wanja Lundby-Wedin (LO) påpekade detta, med tillägget att arbetarens kön inte har med avdraget att göra, som Björklund hävdade, men för döva öron. Ytterligare en skillnad är att ROT-avdraget används för arbete som kräver yrkesutbildning; med andra ord: Alla som inte har ett funktionshinder KAN städa bort sin egen smuts. Däremot kan (eller får) inte alla kakla om ett badrum eller dra nya elledningar. 2. Det är, till och med om man är moderat, tveksamt om det är moraliskt riktigt att försvara ett skatteuttag av samtliga medborgare för tjänster som till 98,94% utnyttjas av de allra rikaste.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Bevisen börjar synas!

Av , , Bli först att kommentera 3

Ända sedan förra valrörelsen drog igång på våren 2006, har Socialdemokrater och övriga oppositionspartiers sympatisörer varnat för effekterna av borgarnas politik. Efter valet har den sittande regeringen med obeveklig konsekvens genomfört precis det systemskifte som Moderaterna hävdade inte skulle äga rum. Nu, när det (troligtvis) bara återstår ett halvår av regeringen Reinfeldts styre, har effekterna av den genomförda politiken börjat synas på allvar – inte bara i teorin. Glädjekalkyler om hur många jobb som ska skapas; fantasier om att utförsäkring ska bota sjukdomar och så vidare; nu ser vi resultaten.

”Två tredjedelssamhället” är på väg att cementeras. Naturligtvis är de två tredjedelar som gynnats ekonomiskt företrädesvis män, eftersom de har högre inkomster och större sysselsättningsgrad. Moderaterna behöver inte rösterna från de ensamstående mödrar som officiellt lever i relativ fattigdom, även om antalet ökat dramatiskt de senaste fyra åren. Men även om du inte själv är utförsäkrad, arbetslös, blivit sjuk etc utan är så lyckligt lottad att du tillhör de två tredjedelar som fått det bättre – visst känns det konstigt att det skett på bekostnad av de som hade det knapert och nu fått det ännu sämre?

 

Fritidspolitiker – bidrar till att forma politiken

Av , , Bli först att kommentera 3

Ofta uttrycks förakt för "politiker" – lever de som de säger? Tycker inte alla likadant? etc. Själv får jag ofta frågan om hur jag orkar; människor säger "guud, jag skulle aldrig orka eller hinna med!" och jag brukar svara med att det är oerhört roligt och att jag faktiskt vill försöka förändra och påverka det samhälle vi lever i. Det är personligt utvecklande, och så viktigt att vi värnar om det demokratiska samhälle vi faktiskt har. Ser man på hur många som är fritidspolitiker är det faktiskt  hela 96% av politikerna i Västerbottens län som är fritidspolitiker, och det innebär alltså att det finns en närhet mellan invånare och förtroendevalda – vilket självklart är en styrka för den lokala demokratin! Västerbotten är faktiskt något utmärkande i landet med så hög andel fritidspolitiker, och jag hoppas att vi kan bibehålla den höga frekvens av aktiva och engagerade människor som ger sin tid till politiken!
 

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Jag mår illa…

Av , , Bli först att kommentera 2

Dagens "Rapport" i SVT rapporterade om hur konsumenter i bland annat Sverige köper fiskleverolja i mängder från Marocco, samtidigt som landets hungrande medborgare får bistånd från Thailand i form av konservburkar med fisk…Ironiskt? Tja, vad ska man säga…Ett annat inslag visade hur textilproducenterna slår sig för bröstet och hävdar att de minsann tillämpar minimilöner – och visst gör de det. I Bangladesh är minimilönen 80 öre/dag (!) och i reportaget intervjuades en kvinna som berättade att hon arbetar 12 timmar/dag och tjänar 300 kr/månad. I ett skjulliknande boende med massor av sopor utanför "fönstret". Kvinnan frågade reportern: "Visst känner ni lukten här? Skulle ni själva vilja bo så här? Vi är också människor!". Så oerhört starka och viktiga inslag SVT visar, men visst fasen mår man illa över Västvärldens egoism… det viktigaste verkar fortsatt vara att vi kan köpa ännu billigare varor.  

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Sjukförsäkringssystemet – en reform som måste rivas upp!

Av , , Bli först att kommentera 3

Sjukförsäkringssystemet har debatterats flitigt i olika forum och med all rätt! Den borgliga regeringen genomförde reformer som fått förödande konsekvenser för många människor, drygt 50 000 blir utförsäkrade 2010. Dessa människor skall då finnas till förfogande för arbetsmarknaden och för att citera Cristina Husmark Pehrsson (M); "…de flesta som är cancersjuka är ofta starkt motierade att komma tillbaka i arbete…" Det kan självfallet finnas en sanning i Husmark Pehrssons uttalande i vissa specifika fall, men jag kommer aldrig att anse att reformer ska genomföras i den hetsiga takt som den borgliga regeringen gjort sedan regeringsskiftet 2006. Kritiken gällande sjukförsäkringssystemet har varit massiv men fått relativt lite gehör från regeringen. Sveriges välfärdssystem har alltid gått i bräschen men har på fyra år brutits ner av regeringens reformförändringar och detta har varit strategiskt med en tydlig ideologisk bakgrund. Dessa reformer kan inte få kvarstå och valet i höst anser jag har många viktiga kärnfrågor som alla bottnar i ideologin – måtte det märkas efter valet! 

Bli först att kommentera

Internationella kvinnodagen 100 år

Av , , 1 kommentar 3
Idag firar alltså Internationella kvinnodagen 100 år men rösterna är inte speciellt höga runt om i Sverige, men det innebär inte att det inte organiserats eller uppmärksammats internationellt.

Rent historiskt har kvinnor beskrivits som "känsloväsen" och Hegel (tysk filosof) ansåg att kvinnors totala brist på förnuft gjorde dom lika olika män som växter är olika djur (!). Trots detta fortsatte kvinnliga föregångare som exempelvis Mary Wollstonecraft hävda att det inte fanns några anledningar att utesluta kvinnor från den politiska arenan eller anse att kvinnor besatt ett lägre förnuft än män (A Vindication of Rights of Woman).

Kampen för rösträtt för kvinnor på 1920 -talet mötte ett stort motstånd där exempelvis Moderaterna röstade mot förslaget, men det gick igenom och 1921 fick kvinnor rösträtt. I dagens Sverige kan detta kännas mycket avlägset och debatten om feminism har sakta ebbat ut, trots att alla politiska beslut påverkar kvinnans roll och möjlighet i samhället. Sedan valet 2006 har många av de politiska besluten som tagits inte underlättat för kvinnor, men detta verkar inte riktigt ha någon större betydelse för den stora massan. Några exempel som kan sägas speciellt missgynna kvinnor är försämringar i sjukförsäkringen, inkomstskattesänkningar (som självklart genererar mer pengar för män än kvinnor på grund av löneskillnaderna) eller deltidsregeln (som blev ett mycket hårt slag mot kvinnor eftersom många befinner sig i den sitautionen). Kampen måste gå vidare – oavsett valresultatet i höst!

1 kommentar
Etiketter: