Så jobbar VK med journalistiken

VK:s nyhetsredaktion arbetar på våra läsares uppdrag – vi tar inte ställning politiskt. Nyhetsrapporteringen ska vara snabb, allsidig, sann och relevant.

Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Det vi publicerar ska vara relevant för våra läsare och bygga på trovärdiga källor.
Vi ska vara noga med källhänvisningar när vi redovisar uppgifter.
När vi hänvisar till andra mediers nyheter så ska det vara tydligt utmärkt.

Vår nyhetsjournalistik ska vara opartisk. Att vara opartisk innebär till exempel att nyhetsredaktionen inte tar ställning. Vi strävar efter att så många sidor som möjligt ska få komma till tals vid en publicering. Den som är utsatt för kritik ska få möjlighet att bemöta kritiken med sina bästa argument.

När vi gör stora granskningar ligger mycket arbete bakom våra publiceringar. Varje sådan publicering föregås till exempel av flera text-genomgångar där fakta kollas och dubbelkollas igen.

Det förekommer att fel görs – när det händer rättar vi till felet så snart vi bara kan. Under varje nyhetsartikel finns nu en knapp du kan trycka på för att snabbt uppmärksamma oss på ett eventuellt fel. Där kan du även anmäla publiceringar till Allmänhetens Pressombudsman som kan rikta klander mot tidningen.

Ibland publicerar vi namn och bild på personer som begått fel, ibland får den berörde vara anonym. Vår grundinställning är att berätta så mycket som möjligt. Det som kan få oss att avstå från en namnpublicering är till exempel att publicitetsskadan för personen blir mycket stor, sett mot hur allvarlig och allmänintressant händelsen är.

Vi vet att våra publiceringar har ett stort genomslag och därför håller vi oss till de pressetiska reglerna där många är till för att skydda de vi skriver om, just på grund av genomslaget som en publicering kan få. Där står till exempel att:

  • Vi ska vara försiktiga vid publicering av självmord och självmordsförsök och särskilt av hänsyn till anhöriga.
  • Brotts- och olycksoffer ska visas största möjliga hänsyn.
  • Vi ska inte framhäva berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuella läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

Ytterst ansvarig för allt som publiceras i VK är den ansvarige utgivaren.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>