en vardag med dyslexi

 Som många av er som läser min blogg så blir ni säkert gråhåriga och väldigt fundersam över hur jag skriver mina inlägg, hur jag vrider och vänder på ord bokstäver meningar fram och tillbaka. jag vill inte ursäkta mig utan det är sådan här jag är. självklart så kommer jag att  anstränga mig mer för att få någon slags struktur. 

jag har sedan flera år tillbaka vetat att jag har dyslexi. och saker som sällan existerar i mina texter är punkter frågetecken och kommatecken.

frågor som jag fått ang min dyslexi 

ser du din dyslexi som ett hinder?

jag har väldigt sällan sett min dyselxi som ett hinder men det är helt klart att man möter på saker och ting i vardagen. jag har även en audioaktiv dyselxi som innebär att jag har lätt att missförstå människor att jag tar saker och ting väldigt bokstavligt när folk talar till mig. men samtidigt så har jag i dessa samanhang också lärt mig viktiga saker som att i frågasätta då jag inte förstår eller inte kan läsa mig till saker och ting. så det är inget större hinder.

 

Finns det några fördelar med dyslexi?

Saker och ting som jag har märk som en fördel är ju helt klart att jag tränat upp mitt minne. att ge mig en lapp med en massa text på är ingen större ide, utan om människor exempelvis säger torsdag kl 15:00 möte.  så kommer jag ihåg det. 

lika så mobil nummer istället för att skriva ner 070 123 456 78 

så kommer jag i håg siffrorna i huvudet. 

 

Hur fungerade skolan?

I lågstadiet var det väldigt tufft i flera år fick mina föräldrar kämpa för att få igenom en dyslexi utredning vilket inte var det lättaste när jag var 12 år fick jag reda på det och det skolan  gjorde var här en dator varsegod starta det här programmet lär dig skriva elefant och läs den här texten. jag uppfattade att skolan inte hade något intresse för att hjälpa mig eller skapa en förståelse.  i högstadiet fanns det en större försåelse och även lärarna hade en bra attityd att inte göra skillnad men även göra så att jag kunde hänga med och förstå förutom då vissa lärare. 

mina starka sidor var alla praktiska moment i skolan vilket också syndes på betygen. 

jag personligen tror att det är viktigt att lärarna ser varje barn/ungdom som en enskild individ och lika så att vi alla har olika möjligheter för att lyckas i skolan. jag hade världens bästa svenska lärare som inte på pekade mina stav fel eller vart jag hade punkter osv. utan hon såg i stället helheten i det jag gjorde att jag sedan var och sävade i det blå kring mycket av stavningen gjorde inget för att hon förstod vad jag menade.

I vuxen ålder vad kan du ge för tips?

jag införskaffade mig en surfplatta vilket har gjort att jag lättare kan välja orden och bokstäverna på plattan. och även att det är att aceptera att det är så här och att man får leva med det och jag lider absolut inte av  detta

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.