Hur ser samhället på våldsutsatta kvinnor med eget missbruk/beroende?

I Umeå finns en kvinnojour för våldsutsatta kvinnor med eget missbruk/beroende. En av tre kvinnojourer i hela Sverige som tar emot denna multiutsatta grupp. Öppen Gemenskaps kvinnojour är en av dessa tre kvinnojourer.

I regeringens proposition (prop. 2006 707 .38 c 16 ff) belyser man några grupper som anses särskilt utsatta. Det är kvinnor med eget missbruk, kvinnor med utländsk bakgrund, kvinnor med funktionsvariationer, kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld samt kvinnor över 65 år. Man kan se ett samband mellan social och ekonomisk marginalisering och utsatthet för brott, särskilt gällande våld och hot. Kvinnor från ovan nämnda grupper har ofta sämre förutsättningar att ta sig ur en våldsam relation och/eller söka stöd och hjälp än andra kvinnor. Detta beror bland annat på bristande resurser och handlingsutrymme, eller brist på socialt nätverk eller försvagat sådant. Dessa särskilt utsatta grupper kan även utsättas för diskriminering, fördomar och okunskap i mötet med tex. somatisk sjukvård, socialtjänst, polis, psykiatri och andra samhällsbärande insatser.

Våld mot kvinnor med eget missbruk/beroende och psykisk ohälsa har sedan länge varit marginaliserade grupper. Vi anser att det är oerhört viktigt att uppmärksamma dessa kvinnors utsatthet då de ofta befinner sig i livssituationer där risken att utsättas för våld är stor. Tyvärr är det så att i många av de samhälleliga insatserna finns en tendens att tona ned våldsproblematiken och istället fokusera helt på missbruket och/eller den psykiska ohälsan. Det saknas kunskap om kombinationen våldsutsatthet och missbruk, psykisk ohälsa. Samhället tenderar att bemöta kvinnorna som missbrukare och inte som offer för våld. Missbruket blir ett hinder för att kvinnan ska få rätt stöd och vård för sin våldsutsatthet. Att våldet ses som en konsekvens av missbruket och om missbruket upphör, upphör även våldet.

Missbruk och våldsutsatthet är två separata problem utan inbördes ordning och ska så behandlas.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.