David berättar om sin lön

Och vad han gör på dagligverksamhet.. Det politikerna inte tycker är ett vanligt jobb.. vad tycker ni?

Känner mig delaktig i detta och lite stolt att jag dragit igång detta.. 🙂 Och Stort tack till David och Filippa Almstrong som hjäpte mig! Tack Abbas för ditt stöd å tips.. Tack Anderas Lundgren för att du lyssnar.. 

David Söderlund jobbar på Aros sysselsättning som drivs av socialpsykiatrin inom Umeå kommun. Här finns en olika typer av daglig verksamhet i en anpassad miljö.

David Söderlund ingår sedan snart två år tillbaka i fotogruppen.

– Det är kul att hålla på med film och foto. Jag hade aldrig gjort det förut. Det är kul att redigera och så, säger han.

De har bland annat filmat deltävlingar i Musikschlaget och det årliga evenemanget Sikta mot stjärnorna i Umeå. De tar också porträttbilder, fotograferar skolavslutningar och mycket annat.

David är här på deltid tre förmiddagar i veckan: måndag, onsdag och torsdag. För det har han 12 kronor per dag.

– Det är en habiliteringsersättning för att du gör något. Som en boost, en bonus.

David berättar att de bjöd in politiker till Fritid för alla, en träff på Café Vaniljdrömmen på Marieberg.

– Vi frågade dem om de visste att ersättningen är så liten som 30 kronor om dagen för dem som jobbar heltid. En del sa att de hade koll, en del sa att de inte hade koll.

David Söderlund konstaterar att 12 kronor knappt räcker till någonting.

– Jag har ju sjukpension också som det heter. 11 000 kronor netto efter skatt.

David är 33 år. Han berättar om sina svårigheter i livet, bland annat om ett försök att arbetsträna inom restaurangbranschen som slutade illa.

På Aros sysselsättning trivs han. Nu undersöks möjligheterna att börja jobba ytterligare någon dag i veckan. Han tycker att det är viktigt att ha ett jobb att gå till för att få rutiner.

Allra helst skulle han vilja ha ett vanligt jobb och lön som alla andra, ett riktigt som som är anpassat efter hans förutsättningar.

– På 50 procent i alla fall. Foto och film skulle vara jättekul, men jag tycker det är roligare att filma än att fota om jag får säga det.

 

Källa:https://www.vk.se/plus/2305591/david-har-12-kronor-om-dagen-i-ersattning

 

FUB svarar

 

Ersättningen har mycket länge legat på 30 kronor om dagen.

– Vi har sedan flera år lyft upp det här problemet, att Umeå kommun ska ändra sitt tänk kring habiliteringsersättningen. Eftersom det inte finns något lagstöd i sammanhanget, så bygger mycket på kommunernas välvilja, säger Abbas Haghjo, ordförande för FUB, i Umeå.

Han gläds åt att det nu finns ett förslag om en höjning. Beslutet kommer förmodligen att tas vid individ- och familjenämndens sammanträde senare i april.

– Tanken är att knyta habiliteringsersättningen till prisbasbeloppet. Då kan det hänga med i prisutvecklingen. Det är säkert 25 år sedan ersättningen höjdes senast i Umeå, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden i Umeå.

Förslaget är att ersättningen ska vara 0,1 procent av prisbasbeloppet. Det innebär att den nya ersättningen blir 46 kronor om dagen.

Habiliteringsersättningen ska ses som en morot.

– Det är en signal till de här människorna som går till daglig verksamhet att de har någon typ av ersättning, en belöningsignal, säger Abbas Haghjo.

Andreas Lundgren hoppas att förslaget ska gå igenom i nämnden.

– Vi vill att fler människor ska delta i samhället och då är daglig verksamhet en viktig del, säger han.

Andreas Lundgren förklarar att habiliteringsersättningen inte är en lön. De funktionsnedsatta det här handlar om har redan sjuk- och aktivitetsersättning.

Abbas Haghjo tycker att det är bra om ersättningen knyts till basbeloppet, så att det blir en kontinuerlig höjning.

Kommunerna är inte tvingade att betala ut någon habiliteringsersättning. I år har dock regeringen skjutit till 350 miljoner kronor för att uppmuntra kommunerna att införa ersättningar eller att höja ersättningar som redan finns.

De flesta kommunerna i länet har ansökt om de statliga pengarna, men inte Lycksele.

– Vi betalar inte ut någon ersättning och därmed har vi inte heller sökt några pengar för det, säger Lennart Melin, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Lycksele.

– Det är ett gammalt beslut, men det är inget som är skrivet i sten. Det här är tyvärr något som bara rullat på. Naturligtvis ska vi titta på det här som allt annat, fortsätter han.

Bjurholms kommun har inte någon egen kommunal daglig verksamhet. Kommunen har dock ansökt om statliga pengar, men har inte fått dem än.

Kommer alltså kommunen att starta en daglig verksamhet med hjälp av det statliga bidraget?

– Hur vi kommer att använda pengarna, om eller när vi får dem, har vi inte bestämt än, svarar Karin Gothefors-Linder, socialchef i Bjurholms kommun.

Den statliga LSS-utredningen håller också på att se över om habiliteringsersättningen ska bli obligatorisk. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande i oktober.

 

Källa: https://www.vk.se/plus/2299505/ersattning-hojs-for-forsta-gangen-pa-artionden