Lilian Borgström, Lycksele

Hinduism och buddhism

Något vi sett fram emot länge, har varit "religionsdagen" då vi skulle få besöka några viktiga platser för hinduer och buddhister. Vad vi inte var riktigt förberedda på var den höga graden av kommers med försäljare och tiggare vid dessa platser.
När vi väntade på bussen i morse, fick några av oss en riktig språngmarsch då vi såg en elefant passera på gatan. Med livet som insats lyckades två av oss få den på bild.
Tre av de nepalesiska lärarna följde med som guider idag. Vi började med att besöka Pashupati, ett hinduiskt område.. Där ligger ett stort och viktigt Shiva-tempel och en helig flod, där de bränner sina döda. Vi fick beskåda tre ceremonier. Alla var känslomässigt berörda efter detta. Kontrasten var slående när vi kom till den buddhistiska stupan Boudhanath, Nepals största. Här kändes det rent och fräscht, inga tiggare men många souveniraffärer. Vi gjorde som buddhisterna – gick runt stupan medsols och ett par av oss snurrade även på några bönerullar.
Det sista besöket var både fysiskt och psykiskt jobbigt, inte visste vi att vi skulle klättra 365 trappsteg rakt upp i värmen! Stället heter Swoyambhu, eller the Monkey Temple. Apor fanns det gott om, stora och små. Så många att till slut såg man dem inte. Vi märkte att vi var på hög höjd när vi började vår vandring upp mot tempelområdet. Det tog tid att komma tillbaka till normal andning efter ansträngningen. Hela vägen upp satt många tiggare, många smutsiga små barn. Det gjorde inte andningen lättare.
Dagen avslutades i Thamel, ett känt marknadsområde.
Go natt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>