NIMBY

Det är just nu en dålig vecka att vara i en uppsatsbubbla på om man samtidigt vill hinna blogga en del. Det händer nämligen otroligt mycket spännande just nu så jag får väl återkomma nästa vecka med ett gäng blogginlägg som ni kan kommentera och säga: ”Öj du, är du senfärdig? Vecka 34 PMade och ville ha tillbaka sina nyheter!” Nåja, det kan jag leva med. Jag har dock tänkt skriva ett inlägg nu om ett fenomen som dyker upp titt som tätt och som gör mig jävligt upprörd.

NIMBY (”Not In My Back Yard”)

NIMBY är ett fenomen som står för att folk och fä tycker att det är bra och viktigt med en massa samhällsfunktioner, så länge det inte påverkar dem själva. Ett klassiskt exempel är vindkraft som brukar uppskattas så länge folk slipper se dem snurrorna från sin boplats. Though news, någonstans måste verken stå om man vill kunna använda vinden som energikälla. Men mitt fokus i det här blogginlägget kommer inte handla om infrastrukturbehov (det kommer jag säkert återkomma till då och då) utan en hel annan typ av samhällsservice…

Det som fick mig att skriva det här inlägget var den här artikeln. Villaägarna i Nacka får panik för att det ska byggas ett boende för ensamkommande flyktingbarn i närheten av deras mysiga förort eller vad det nu kan vara. I Vellinge med 59,1% moderator bland väljarna tog man det naturligtvis steget längre för några år sedan när man gick man ur huse i hela kommunen för att förhindra att ett vandrarhem användes som boende för ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

Här kan man ju tänka sig att det är några utspridda rötägg och föga förvånande den kommun där moderaterna har starkast fäste som beter sig som skithuvuden. Men det är inte så ovanligt som man kan tro, här är det exempelvis några sömniga villakvarter i Varberg och Södertälje som blir topp tunnor rasande över att LLS-boenden planeras i deras närområden.

Folk är upprörande egoistiska och dessutom livrädda för saker som bryter deras mysiga övre medelklassidyll och verkar inte ha någon förståelse för andra människors belägenheter. När man kommer högre upp i hierarkin blir det ännu värre och om man tittar på statistiken när det kommer till flyktingar blir mönstren nästan obehagligt tydliga. Där kan man se att Sveriges 20 rikaste kommuner enbart tar emot en femtedel så många flyktingar som Sveriges 20 fattigaste sett till invånarantalet. Ni blir väl inte heller överraskade över att de moderatledda kommunerna i Sverige i genomsnitt tar emot hälften så många flyktingar som de socialdemokratiskt ledda?

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.