Flyttfågeln

Att leva i två skilda världar

Varmt, parasoll och marknad.

Sista veckan har det varit otroligt varmt. Mellan 27 till 30 grader i skuggan. Tack och lov har vi  markis på solterassen uppe och parasoll nere i trädgården. Idag var vi på den stora marknaden i Torrevieja för att kolla in om priserna ändrats. Citroner, paprika, solros- och olivolja har gått ner mellan 16-27 procent. Också gasen har blivit mycket billigare. Vi har ju gasberedare till varmvatten och gas till spisen. En gastub till spisen räcker mer än ett år och den kostar idag bara ca 100 kronor. Vi har också en el-platta men den använder vi aldrig. I början var jag livrädd för gasspisen. Att skruva på reglaget och sen fyra på. Men idag, efter 14 år så avgudar jag min spis. Det är så otroligt bra att kunna koka vad som helst på exakt samma temperatur hela tiden. Ingenting kokar över och man behöver inte kolla om man ska skruva ner eller upp som på en elspis.

Om tre år har vi Europas största IKEA-varuhus i Alicante. Det ligger ca 4 mil norr om oss. Vi har ett IKEA sen några år i Murcia, ca 4,5 mil från oss och dit brukar vi åka ibland för att köpa tex pyttipanna eller pepparkakor. Där finns ju allt som vi utflyttade svenskar längtar efter. Snart rustar dom ju till jul och då kommer alla fina julljusstakar och allt krims, krams som förväntas till högtiden. Det är bara så mysigt att gå omkring och titta.

Vi har varit ner till Medelhavet och promenerat efter stranden vid Guardemar. Vi är båda två riktiga badkrukor så vi stänker bara på oss saltvattnet och vandrar vidare. I förrgår fick jag för första gången i mitt liv solexem. Det fick jag skylla mig själv, för jag hade glömt att smörja in mig med solfaktor.

Vad som är så helt fantastiskt är fåraherden som har funnits här så länge vi varit här. När vi var på väg hit ner från Sverige, så befann han sig vid sidan av motorvägen i Alicante. Han har minst 100 får och fyra fårhundar. De gick på en smal stig/sträng bakom avskiljningen från motorvägen. Samlade i en fin flock med två hundar bakom och två på varje sida. Fåraherden gick först med sin stav. Sen kom dom hit, nedanför vår fyrfiliga väg och betade. Tänk vilken ordning och reda det är på denne fåraherde med alla sina djur. Inte en enda gårdsägare eller människa blir störd och irriterad, för fåren är omhändertagna av sin herde. De betar lugnt och tryggt av det minimala foder som finns här i denna vanligtvis torra natur. Men faktiskt så är Costa Blanca just nu ganska grönt och fint efter det regn som kom för två veckor sedan. Annars så brukar det mesta vara bortbränt av den heta värmen så här års.

Men visst längtar jag till den friska, kalla, höga luften i mitt paradis på jorden. Med björkvedsbrasan och tystnaden.

 

 

Ha det gott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.