Dags att samsas om folkomröstningen!

Lägg folkomröstningen om inlandssjukvården i samband med Europa parlamentsvalet i juni 2014.

Doroteaborna ska inte behöva vänta längre än nödvändigt, samtidigt behövs så högt valdeltagande som möjligt för att omröstningen ska få legitimitet. Det gör man bäst genom att lägga omröstningen tillsammans med ett allmänt val. Man ska inte heller sticka under stol med att det skulle bli betydligt billigare att lägga omröstningen i samband med EU-parlamentsvalet, och med tanke på landstingets ekonomi är det inte oviktigt. 

Som väntat fortsätter det politiska tjafset om frågan som ska ställas i folkomröstningen idag. Så blir det när förmågan att sy ihop gemensama lösningar  saknas. Borgerliga debattörer hoppar ivrigt på socialdemokraterna, när fokus för alla partier borde vara att få till en bra folkomröstning, med en bra fråga som är väl förankrad hos folkinitiativet som samlat in namnen.
 
Mina kommentarer kan du höra i radio och se i TV.
Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Jerry Sellin

    Hej Maria!

    Det absolut bästa måste väl ändå vara att det inte blir någon folkomröstning alls, utan att landstingsmajoriteten backar och återinför de viktiga funktioner dom tagit bort. Om inte annat, så för att spara pengar, för det är ju så att den så kallade ”Akutbil” vi har här i Åsele har ju hittills kostat mer än vad den tidigare ambulansen gjorde, den informationen från landstingsmajoriteten finns dokumenterat i ett protokoll i Åsele kommuns socialnämnds protokoll från oktober 2012, och som det ser ut i dagsläget så är bilen ifråga cirka 1 miljon kronor dyrare än om det återinsattes en ambulansentrepenör som tidigare.

    Men det absolut bästa vore om det var en landstingsägd ambulans, för då kunde ju landstinget använda sig av personalen i övrig verksamhet, när inte ambulansen är på utryckning. Då hade det blivit en avsevärd besparing, även mot den ambulans som tidigare tillhandahölls av en privat entrepenör.

    Mvh Jerry Sellin Åsele.

  2. Maria Grip

    Svar till Jerry Sellin (2013-02-14 11:02)
    Jag delar din uppfattning. Ända sen Vänsterpartiet lämnade majoriteten har jag försökt övertala våra tidigare sammarbetspartier att göra ett omtag kring inlandssjukvården. Det skulle göra att vi slipper en folkomröstning och får ordning på förutsättningar för sjukstugor och ambulanser.

  3. Max Brantholm

    Om vi för en stund slutade tänka på partibeteckningar och istället tittar på saken. Jag kan mycket väl förstå att du upplever en obehagskänsla av att stöda något du anser är dina motståndare och därför, som eftergift, kallar något politiskt tjafs.

    Folkinitiativet har på ett bra och adekvat sätt fått oss att förstå den politik, som bedrivs inom VLL. Vi har nu insett att akutsjukvård inte är prio 1 (om vi nu använder ambulanstermer) utan något helt annat. Vi inser att det finns mycket som är betydligt viktigare än vård för er landstingspolitiker. Lennart Holmlund brukar vara ett språkrör för s i landstinget på sin blogg och där visar han klart och tydligt vad s vill prioritera.

    Vad s har gjort är att hela tiden lägga ansvaret på regering och riksdag. Vilket jag tycker är långsökt när vi tydligt ser den misskötsel inom olika områden VLL är utsatt för.

    Det är även dags att du själv liksom andra inom landstinget förklarar för vederbörande vad som bör åtgärdas för att få till en acceptabel och mänsklig vård i Västerbotten.

    Det finns en hel del jag har förstått går att omedelbart göra för att frigöra pengar för en bra sjukvård både i inlandet och i Umeå. Hur ställer du dig till Region Västerbotten till exempel? Vad anser du om Norrlandsoperan? Ska den verkligen finansieras av sjukvårdspengar? Vad är nyttan för hela länet beträffande Västerbotten turism? etc..

    Hur ser du på de effektiviseringar eller besparingar som måste till för att garantera invånarna i Västerbotten en sjukvård värd namnet?

  4. Maria Grip

    Svar till Max Brantholm (2013-02-14 12:10)
    Regeringen bedriver en svältpolitik mot svenska landsting. Även moderatledda landsting höjer landstingskatten för att pengarna inte räcker till. Det är inte långsökt utan något man måste veta om när man diskuterar landstingspolitik.

    Om valet står mellan akutsjukvård och opera är valet givetvis enkelt, men Västerbotten behöver inte vara så andefattigt! Vänsterpartiet står för en bra politik med god finansiering och där ryms både sjukvård och kultur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.