Tjänstemomsen ska sänkas


I morse skrev jag om att Sverige måste bli ett framgångsland när det gäller industrisektorn. Vi behöver också skapa goda förutsättningar för tjänstesektorn och därför föreslår vi sänkt moms på tjänster.

Om vi gör det billigare att köpa tjänster möjliggör vi också för att underlätta vardagen för oss alla. Det kan inte fortsätta vara dyrare att laga det man redan köpt, jämfört med att köpa nytt. En allt ökande materiell konsumtion är inte hållbart, ökat tjänstekonsumtion är klimatvänligt och skapar fler jobbmöjligheter –här i Sverige.
 

I dagsläget har vi tre momsnivåer, med nedsättningar för bland annat persontransporter, livsmedel och hotell. Momsen skulle därför kunna vara ett verktyg för att ge bättre förutsättningar för tjänstekonsumtion.
 
EU:s momsdirektiv sätter strikta regler för på vilka områden som medlemsländerna får ha nedsatt moms. Genom en ändring av direktivet förra året öppnades möjligheter till nedsatt moms på en rad tjänster som bostadsrenoveringar, hushållstjänster, restaurangbesök, cykelreparationer, lagningar och ändringar av skor och textil, omsorgstjänster samt frisörverksamhet.
 
Att utnyttja den möjligheten och sätta ned momsen för dessa tjänster till 12 procent skulle ha flera fördelar. De tjänster som i dag omfattas av rut och rot skulle inte längre vara beroende av ett tungrott stödsystem som inbjuder till bedrägeriförsök och som ger oproportionerliga konkurrensfördelar gentemot andra branscher.
 
I stället skulle skattekilarna och därmed svartarbetet minskas genom en momssänkning i nivå med andra tjänster. Restaurangbranschen skulle slippa de märkliga snedvridningar som uppstår i dag, när momsen blir olika hög beroende på om maten tas med eller äts på plats. Att laga skor och sy om kläder som inte längre passar skulle i större utsträckning bli ett alternativ till att köpa nytt. Överlag skulle människors konsumtion i något mindre utsträckning än i dag styras mot prylar framför tjänster.
 
En momssänkning har stor potential för att ge nya arbeten inom tjänstesektorn. Enligt en rapport från Handelns Utredningsinstitut så skulle en sänkning av restaurangmomsen till 12 procent innebära mellan 7 000 och 34 000 arbetstillfällen.
Därutöver tillkommer nya arbetstillfällen i de andra branscherna som får ta del av momssänkningen. För vita jobb, minskad vardagsstress och bättre miljö vill vi gröna därför sänka momsen för dessa tjänster under nästa mandatperiod.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.