OS 2014

Petter inte längre den store

Petter Northug har dominerat den manliga skidåkningen under flera år.

Nu återstår en enda OS-distans och Petter har inte en enda medalj i bagaget.

För hård träning på hög höjd är den norska förklaringen. I varje fall om man ska tro har personlige tränare Eirik Myhr Nossum.

En förklaring inte landslagschefen Trond Nystad tror på och ingen vet väl det rätta svaret i dag men personligen har jag en teori.

Northug har dominerad herrskidåkningen under ett antal år men vill ta ytterligare ett steg och därmed pressat sig för hårt.

Jag kan dra paralleller till Per Elofsson. Per dominerade också när han var som bäst för drygt tio år sedan men ville spetsa träningen ytterligare och gick över gränsen.

Det gjorde han redan någon gång 2002 med hade ändå fortfarande en så hög kapacitet att han kunde vinna  då och då på absolut yppersta nivå. Något som VM-guldet 2003 i skiathlon är ett bevis på.

Petter Northug är också fortfarande kapabel att vinna lopp och vem vet, kanske slår han till redan i söndagens 5-mil. Kapaciteten finns där, det är jag övertygad om.

Övertygad är jag också om att Petter, om han inte minskar ökningstakten i träningsdosen kommer att vara utbränd om en eller två säsonger.

Om min teori stämmer vet jag inte, det återstår att se.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.