På en toa i Arizona

Av , , Bli först att kommentera 1

För er som håller koll på nyhetsflödet kommer kanske inte det här som någon nyhet, men i Arizona har man på förslag en lag mot att icke-biologiska män ska få gå på toaletter märkta för kvinnor. Förslaget är att du på anmodan ska kunna visa upp födelsebevis på att du är född kvinna för att få tillträde, annars kan du råka i trubbel med polisen. Vissa undantag tänker de skulle kunna göras om det är väldigt lång kö på tjejtoan för de som juridiskt sett är kvinnor. Men inte tvärt om alltså.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-21870064

Hur ofta brukar du ta med er legget när du går på toa?

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

RFSL-skoj i höst!

Av , , Bli först att kommentera 0

Himmel och pannkaka vad det är fullt upp i RFSL Umeå nu för tiden!

Ni vet ju säkert om att Umeå Pride arrangerades under förra veckan och RFSL Umeå var som vanligt koordinator för denna. Många andra organisationer hjälpte till att fylla Priden med fantastiskt innehåll. Bland annat invigde Stadsbiblioteket en regnbågshylla, Universitetsbiblioteket invigde en regnbågsutställning, det var föreläsningar, kärleksmässa, fest parad och invigning av RFSL Umeås nya verksamhet i form av en filmklubb!

I höst kommer RFSL Umeå att fortsätta med sina populära T-caféer som drar folk från hela länet -och utanför. Vi kommer att fortsätta med filmklubb, vår gamla verksamhet "sportdax" håller på att återuppstå med olika lagsporter på söndagar och regnbågsfamiljeträffarna som påbörjades i varas kommer att fortsätta. Det är helt enkelt en fantastisk regnbågshöst vi går till mötes.

Om det är så att du är intresserad av att delta på någon av våra aktiviteter eller för all del att starta en ny kan du kolla in får Facebooksida, vår hemsida rfsl.se/umea eller för all del maila, eller smsa och fråga!

 

Äntligen nya regler!

Av , , Bli först att kommentera 1

Strax före klockan 11 på förmiddagen idag onsdag fattade förbundsdirektionen för de fyra norrlandslandstingen det efterlängtade beslutet att erbjuda kvinnliga samkönade par donatorinseminationsbehandlingar på samma villkor som olikkönade par.

Tidigare var priset för de kvinnliga paren 15 000 kronor per inseminationsförsök, medan olikkönade par endast behövde betala patientavgift. Frågan har varit en av de mest prioriterade frågorna för flera av de lokala RFSL avdelningarna i Norrland.

- Vi är oerhört glada att förbundsdirektionen nu har lyssnat på oss, säger Anna Galin, aktiv i RFSL Umeå och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse.

- De olika priserna har av många tjejpar upplevts som diskriminerande och det har känts som att familjer med två mammor inte har varit lika välkomna som andra familjer här i Västerbotten.

Med de nya reglerna erbjuds nu samtliga par som är i behov av assisterad befruktning tre subventionerande donatorinseminationsförsök och upp till två provrörsbefruktningar. Detta är färre försök än inom många andra landsting i landet, men ändå en förbättring i norrlandslandstingen.

Innan beslutet träder i kraft krävs också ett beslut inom respektive landsting. Dessa beslut väntas tas senare i höst.

Det är nu endast Östergötlands landsting som har en prisskillnad mellan olikkönade par och kvinnliga samkönade par när det gäller inseminationsbehandlingar.

- Vi kommer självklart att fortsätta driva att det ska vara lika prissättning också i Östergötland, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

- Lika tillgång till vård på lika villkor oavsett var i landet man bor och oavsett vem man lever med är en viktig principfråga.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Färgglatt i glashuset

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag, Liza och Therese sitter i Glashuset idag så kom gärna förbi och säg hej.

Ni kan passa på att köpa förköpsbiljetter till Pridefesten den 29/9, köpa eller förnya ert medlemskap till kampanjpris -> 150 kr för medlemskap till den 31/12 -13 samt en regnbågsflagga!

Vi har massa roliga pennor och kritor så att barnen (eller vem som helst såklart) kan rita teckningar som vi sätter upp på glasväggen för alla att se.

Känner någon för att spela Stop Talk Listen så finns det möjlighet till det också.

Mycket välkomna!

Bli Colour of Love-informatör!

Av , , Bli först att kommentera 0

och var med våra kampanjer i Umeå och gränskommunerna!

 

Vi erbjuder dig som är positiv, utåtriktad och intresserad att delta i den landsomfattande säkrare-sex kampanjen Colour of Love! Är du intresserad av sexualpolitik, sexualitet och säkrare sex? Då kanske du passar bra som informatör!

 

Vad är Colour of Love?

Kampanjen fokuserar samtalsbaserade metoder inom uppsökande verksamhet och det innebär att du som informatör aktivt söker upp personer och leder samtal om sex, njutning och säkrare sex. Innan kampanjarbetet deltar du i en utbildning som ger grundläggande kunskaper om normer, sexualitet, säkrare sex, hiv/ STI och anatomi samt de metoder som kommer att användas i kampanjen. Efter utbildningen får du ett intyg att du är utbildad informatör inom Colour of Love vilket kan ge dig möjlighet att delta i fler kampanjtillfällen runt om i Sverige. Du som är Colour of Love-informatör har formell behörighet att arbeta som informatör samtliga Colour of Love-kampanjer.

 

När är det?

Utbildning: Fredag den 28/9

Kampanj under Umeå Pride: Fredag den 28/9 samt lördag den 29/8

OBS! Man måste delta på minst en av dessa tillfällen för att få ut sitt diplom och sedan vara med på minst två kampanjtillfällen under ett år för att fortsätta räknas som informatör. Man går alltid två och två och vi parar ihop nybörjare med veteraner i möjligaste mån.

 

Var är det?

Utbildningen hålls i RFSL Umeås lokal på Östra Kyrkogatan 14 A.

Hur anmäler jag intresse?

Om detta låter som något för dig vill vi gärna att du skickar in en ansökan till oss där du berättar lite kort om dig själv. Det enda kravet är att du är medlem i antingen RFSU, RFSL eller RFSL Ungdom och att du är över 16 år. Du kommer att all utbildning du behöver av oss det spelar ingen roll om du aldrig har gjort något liknande innan eller om du är gammal veteran, men skriv gärna någon rad om dina eventuella tidigare erfarenheter som säkrare sex informatör. Du som gått utbildningen sedan 2008 får gärna igen om intresset att förnya eller fräscha upp dina kunskaper finns.

 

Ansökan skickas senast

26/9 till camilla.hansen@umea.rfsl.se

Har du frågor rörande projektet får du gärna kontakta:

Camilla Hansén, camilla.hansen@umea.rfsl.se

Bli först att kommentera

Höststart på RFSL Umeå

Av , , Bli först att kommentera 2

Himmel och pannkaka vad länge sedan något hände här på bloggen. Men ikväll drar vi iaf äntligen igång igen med verksamheten.

Höstens första T-café ikväll kommer nämligen bli startskottet för hösten hos RFSL Umeå. Som vanligt är caféet i RFSL Umeås lokal på Östra kyrkogatan 14A klockan 19.00. Alla som är intresserade av Trans-frågor är mycket välkomna att delta. Det finns fika till självkostnadspris att köpa på plats.

Kom, det brukar vara kul! :)

Dessutom vill jag passa på att flagga lite för Umeå Pride som kommer att vara sista helgen i september. Biljetter till festen kommer att släppas inom kort!

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , , ,

En förtjusande man

Av , , Bli först att kommentera 0

Har just läst ut boken "En förtjusande man" av Marian Keyes. Förutom att jag tycker att boken är mycket bra, jag gillar alla hennes böcker, så blev jag glatt överraskad över närvaron av crossdressers/transvestiter i boken. Hon skriver mycket humoristiskt om fördomar och realiteter för dessa personer men utan att förlöjliga dem.

Nu är inte detta bokens huvudtema – men en ganska stor del av historien. Gillar du hennes tidigare böcker eller bara har lust att sommarläsa en humoristisk, sarkastisk bok så tipsar jag verkligen om denna.

 

Så här står det i beskrivningen på köpsidor:

Beskrivning:

Fyra kvinnor.
En vansinnigt förtjusande man.
En mörk hemlighet binder dem samman.
Ärlig, rolig, älskad – Marian Keyes har gjort det igen!

Denna gång har hon skrivit en oemotståndlig, knivskarp och underhållande men också mörk och omskakande berättelse om en man, en förtjusande sådan, som ska gifta sig med sin utvalda, men som har lämnat en rad försmådda, förbrukade – och förnedrade kvinnor efter sig. Men dessa kvinnor har fått nog nu. De beslutar sig för att sätta stopp för hans hänsynslösa framfart.

Fyra kvinnor som har haft svagheten att falla för samma förtjusande man.
Ett stundande bröllop, och en kommande katastrof.
Tillsammans är de fyra kvinnorna starka nog att förhindra den.

Keyes segertåg fortsätter – den förra romanen Är det någon där? slog försäljningsrekord. I den nya – En förtjusande man – är hon tillbaka med samma lyskraft. Inget är omöjligt för Marian Keyes eller hennes karaktärer!

 

Är det andra böcker som ni har läst som har/innehåller HBT-tema? Tipsa gärna oss så kan vi tipsa vidare :)

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Intressanta och roliga samtal om säkrare sex

Av , , Bli först att kommentera 0

Igår var jag, Liza och Tomas på Skolavslutningsfestivalen på Döbelnspark. Det var superkul! Festivalen var igår för högstadiet och det var så kul att de flesta som var där kom fram till oss, tog lite godis, kanske en kondom och ville gärna prata lite.

Kondomkitten var uppskattade men även de lösa kondomerna och framförallt godiset som vi bjöd på :)

Det var första gången vi använde vårt tält och efter spänningen med att sätta upp den så var det toppen att ha ett tält där människor kunde komma fram till oss och där man kunde förvara lite saker. Det enda som kunde vara bättre var ifall vi var en informatör till så att vi hade kunnat gå runt mer.

En bild på Tomas och Liza i våra fina röda kläder :)

På bilden syns även vår godisskål och kondomskål.

Det kändes bra att vara där och vi fick mycket lovord både från elever och funktionärer. Det märktes under samtalen vi hade att de flesta lärde sig något nytt och sådant känns alltid bra.

Det var tre glada och nöjda informatörer som packade ihop strax efter 23.

Säkrare sex på Skolavslutningsfestivalen

Av , , 2 kommentarer 1

Ikväll kommer Colour of love att finnas i Döbelnspark och prata med festivaldeltagarna om bland annat säkrare sex. Vi kommer att ha ett tält i parken och även gå runt på området. Vill ni ställa några frågor eller bara säga hej så känner ni igen oss på de röda tröjorna och väskorna med vit text.
Vi blir bara glada om ni kommer fram till oss – det är ju därför vi finns där!

(Jag och två till på under IDAHO på Ålidhem för något år sedan)

Vi kommer att vara där från strax efter 19 till ca 23.

Jag ser fram emot en trevlig kväll med många intressanta samtal. Att det sedan skall vara fint väder gör det ju bara bättre.

 

Ofrivilligt barnlös, aldrig ett val

Av , , Bli först att kommentera 4

Hallå bloggläsare!

Vi fick nyligen in en kommentar här i bloggen:
"Det är väl ingen skam. Hetrosexuella som inte kan få barn har normalt medicinska problem i deras system för reproduktion. Medan homosexuella är helt enkelt inte ett medicinskt problem. Ska staten d.v.s. skattebetalarna betala för att det finns sådana som vill göra kvinnor gravida via analen? Nej, jag tror inte det, samma sak gäller homosexuella. Om den naturliga vägen inte går då ställer vi upp 100% annars får de väl pröjsa som alla andra som verkar tro att icke-medicinskt relevanta saker ska betalas av skattebetalarna iställt för dem själva."

Det här är, även om det låter märkligt, ett argument som (i lite annan form) poppar upp lite här och där i samtal, inte minst när vi har haft med landstinget att göra. Därför tycker jag att det är på sin plats att vi svarar en gång för alla.

Vi börjar med ett exempel kring olikkönade par som söker hjälp för barnlöshet, dessa behöver exempelvis inte ha en diagnostiserad sjukdom för att de ska få tillgång till landstingsfinansierad vård, utan där finns en stor grupp som lider av s.k. oförklarlig barnlöshet. Vissa av dessa par kan till och med efter behandling få barn på egen hand, utan assisterad befruktning. Det finns alltså, utan att räkna samkönade par, undantag från att det endast är "sjuka" samkönade par som får assisterade befruktning finansierad av landstinget, och det finns väl ingen anledning att ifrågasätta att dessa får vård på samma premisser som de som har en diagnosticerad sjukdom.

Det som däremot rör till detta resonemang är när man hävdar att olikkönade par får hjälp eftersom de är sjuka, inte för att de lider av ofrivillig barnlöshet.

Ett olikkönat par kan visserligen föredra analsex, men om de skulle vilja föröka sig så måste spermier nå ägget på ett vis eller ett annat. Ibland händer också att biologiska män inte har någon sädesvätska och då blir det inga barn oavsett hur man föredrar att ha sex. Det betyder inte att det skulle vara "onaturligt" att få barn via landstingsfinansierad vård för det. Men om man så föredrar kan man ju välja att kalla all assisterad befruktning för onaturlig -oavsett om det är mellan samkönade eller olikkönade par.

De flesta av anledningarna till varför ofrivillig barnlöshet mellan olikkönade par uppstår, finns under hela livet. Det finns män som lever utan spermier ett helt liv utan att lida av det, liksom det finns kvinnor som lever utan ägg. Problemet uppstår först när personen försöker få barn tillsammans med någon annan. Det är alltså inget problem om man inte vill ha barn. Man skulle kunna säga att problemet uppstår när den ofrivilliga barnlösheten är ett faktum.

Lika lite som att det är ett val att vissa längtar så att det värker efter barn, lika lite är sexualiteten ett val. Det är inte eventuella sjukdomar bakom barnlöshet som man önskar bota med assisterad befruktning, det är symptomen -barnlösheten i sig. Därför bör också alla ha samma möjlighet till landstingsfinansierad vård, oavsett anledning.