Gröna tankar!

Hållbarhetsvecka!

Av , , Bli först att kommentera 0

Hej!

Nästa vecka är det många hållbarhetsevenemang runt om i världen. Vilket är ett bra tillfälle att tänka på sin egen klimatpåverkan. Har gjort massor av roliga utforskningar som konsument under året:

* Provat hårtvål-blev jättenöjd. +Mindre plast och naturliga vårdande ingredienser. Håller länge.

*Provat koltandkräm utan fluor-tänderna blev vitare och helt ok resultat smakade kanske inte så jättegott:).

* Gett bort återanvändbara kaffefilter i present-den som fick den blev nöjd.

* Köpt en svenskproducerad tröja i svensk ull  ull-Ullcentrum. Blev nöjd produkten dock  lite högt pris och de skickade fel färg men jag kan vara stolt över att köpt ett klimatsmart plagg:).

Att prova framöver:

Tvätta kläder med Malin i Ratans tvål, någon som provat? Hur blev resultatet?Finns även en disktvål, tvättnötter massor att utforska bara att  prova sig fram.

Det är så synd att allt som är miljövänligt, giftfritt är dyrare än produkter som innehåller en massa kemilkalier som skadar människor, natur och djuren. Borde ju vara tvärtom. Att det som är nyttigt och gynnar oss premieras.cof

Ha en fin hållbar vecka:)!!!

 

Bli först att kommentera

Klimatet och framtiden!

Av , , Bli först att kommentera 0

Hej! Nu har det äntligen kommit lite snö i Västerbotten och på flera andra ställen i Sverige. Känns bra när det kommer snö under vintern man vet ju inte med säkerhet hur det kommer bli med det i framtiden eller om New York ligger under vatten.  Vi får hoppas på det bästa vi lägger ju grunden för det just nu. Har blivit väldigt noggrann med att kolla miljömärkningar och var saker är producerade, då kan man handla med ett bättre samvete.

Biffen, bilen, bostaden, börsen…….allt kan man förändra för det mesta om man vill. Kan man äta mindre kött eller lokalproducerat kött, cykla mer och byta till vinterdäck på cykeln under vintern-även nyttigt för hälsan att cykla till jobbet, skolan. Har aldrig cyklat så mycket sen jag flyttade till Umeå. Att slippa jobbiga bilköer på fredagseftermiddagen när alla ska hem samtidigt=mindre stress och mer positiva endorfiner på köpet, installera solceller och ha miljövänlig el hemma?

Investera i rättvisa aktier som inte bidrar till att skövla bort träd i regnskogen osv. tror att de flesta kan förbättra sin livsstil för planeten annars kommer en hög räkning för framtida generationer… Jag är med men ju fler desto bättre effekt för klimatet & framtiden.

Att jobba med klimatfrågor kan inte vara lätt med så mycket motvind. Synd att så många motarbetar klimatfrågorna som kommer påverka allas vår framtid….

Heja Maja Rosénoch Greta Thunberg med familj ni ger framtidshopp glöm inte #FridaysForFuture /ClimateStrikevarje fredag/lördag runt om i Sverige. Gå gärna med i Maja Roséns grupp på Facebook som heter: ”Vi håller oss på jorden” målet är att få 100 000 att avstå från flyget nästa år, håller tummarna…..

 

 

 

Bli först att kommentera

Nu händer det!

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu är det äntligen vår och många planerar sina kommande semestrar. Blir allt mer sugen på att köpa ett interrailkort. Verkar svårare när man bor i Norrland då man ska ta sig längre sträckor för att hinna med.

Såg nyligen att bloggaren Underbara Clara åkte på tågluff med sin familj. Det ska visst vara 15% rabatt på detta nu också. (https://www.interrail.se/?gclid=EAIaIQobChMItYLX-evX2gIVhoeyCh3u0QRcEAAYASAAEgKwLPD_BwE).

Man kan uppleva mer länder för pengarna. Miljögrupperna på Facebook växer sig bara större och större. Det känns som att det finns hopp för framtiden. Ovanpå det har vi även fått en flygskatt. Kanske inte blir så stor skilln.ad men det är iallafall nånting. Har inte flugit sedan 2011 vilket känns skönt för mitt miljösamvete.

Nu när vädret tillåter kan man ju äntligen cykla och gå mer än förut även om jag cyklat kortare sträckor hela vintern (med dubbdäck och hjälm såklart). Nu lanserar även Ume Eco ride fler och fler tjänster just nu 50% rabatt för boende med barn i Tomtebo området.

Har även sett att Cubus satsat på svanen märkta kläder superbra:). Sakta men säkert går vi framåt mot en hållbar utveckling, inte alla vill vara med på det tåget men det vill iallafall jag

Bildresultat för tåg

Bli först att kommentera

Umeå som miljöstad!

Av , , 2 kommentarer 0

Hej alla glada milljövänner!

Tycker det är jättekul att Umeå satsar på att bli en miljöhuvudstad. Hoppas Umeå vinner titeln nästa gång.

Det finns mycket bra cykelbanor, kollektivtrafik som funkar bra för det mesta här i Umeå. Cyklar året runt men tycker ibland snöröjningen inte alltid funkar så bra när man ska cykla och ta sig fram på andra sätt.

Ibland tycker jag bussarna har alldeles för liten plats för barnvagnar, permobiler, och så vidare. Går ofta bara i två barnvagnar i bussen. En stad som tidigare har haft en bra förmån för sina invånare är Östersunds kommun vilket var att mammor/pappor med barnvagn åkte gratis, hur bra som helst. Ska man i en buss som rivstartar springa ifrån sin lilla bebis och klicka i ett busskort och sen tillbaka? Känns som att Umeå kommun absolut kunde göra detsamma för sina resenärer. Nu är det många som säkert tycker att det kan vara orättvist om vissa ska åka gratis och att andra ska betala, att det finns annat som man kan lägga pengar på. men tycker det ska vara tryggt och trevligt att åka kollektivt för alla i denna trevliga stad oavsett ålder, handikapp. Ett bra alternativ vore om man kunde få nån statlig rabatt för att åka kollektivt.

Naturskyddsföreningen har nu börjat med SJ rabatt för sina medlemmar vilket är jättebra:). Tycker att tåget tyvärr är alldeles för dyrt, skulle även vilja sett ett bättre och billigare utbud i bistron. Tyvärr finns det prisskillnader mellan flyg och tåg. Varför ska man bli bestraffad för att man väljer ett miljövänligt transportalternativ och samtidigt kan man flyga för några hundralappar? Hur ska vi då motiveras och påverkas till att rädda klimatet?

Flyger du med gott samvete? När klimatet blir förstört är det värt din Thailandsresa att dina barn och barnbarn kommer att få en tuff och osäker framtid att leva i?  Det tycker inte jag. Nu har vi chansen att göra något istället för att göra skadan värre. Kolla på Facebook där finns grupper där man tipsar varandra om andra resealternativ bland annat en grupp som heter: Tågsemester. Man blir riktigt sugen på att resa när man ser deras reseskildringar, mer om sånt i media..

Bildresultat för jorden

2 kommentarer

Utsläpp för nöjes skull!!

Av , , 2 kommentarer 0

Hej! Har funderat på hur mycket utsläpp som görs i onödan för nöjes skull, ganska mycket faktiskt. Alla bilsporter, resor till Thailand och andra exotiska länder, inköp av produkter som förstör miljön.

Mycket verkar handla om status att visa att man har varit nånstans inför vänner, familj och kolleger. Har upptäckt två bra sidor på Facebook som är för tågresande och emot flygutsläpp som är en stor klimatbov Malena Ernman är en av medlemmarna i en av grupperna där.

Har själv inte tagit flyget sedan 2011 vilket känns bra. Har även sett att Heidi Andersson och Björn Ferry har som mål att minska  sina utsläpp vilket är superbra:). Blir så less på alla som flyger så lättvindigt överallt när vi står inför en stor klimatkris.

Vi kan alla bidra till något mindre bilåkande, mer tågåkande, samåkande. Hade gärna haft en elbil men än så länge får det dröja tills man får råd till en sån. Tyvärr verkar tillverkningen av dessa bidra till en del co2 utsläpp vilket är synd men det är ändå ett steg framåt i utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Skulle gärna vilja prova att åka interrail i Europa någon som provat detta?

Lets do something before it´s too late, shall we??

2 kommentarer
Etiketter: ,

Grönt är skönt!

Av , , 2 kommentarer 0

Hej allihopa! Detta är mitt första inlägg på denna blogg. Blir mest miljö och hållbarhetsrelaterat men även lite annat smått och gott.

+ Jag är glad för att allt fler produkter blir miljöinriktade på marknaden. Som till exempel Apotekets nya sortiment Ren logik. Svenskproducerat och miljömärkt. Lite dyrare men det kan det vara värt. Flera av Apolivas produkter är också svenskproducerade vilket är jättebra.

Har märkt att det finns många miljövänner där ute på Facebook jättekul att se. Till exempel grupper för tågsemester och så vidare.

+ Rebuy! Bra affär och man kan fynda mycket till bra priser. Enda minuset är att folk lägger upp smutsiga och trasiga kläder prylar till försäljning-skärpning!!

- Flyg och bilbranschens ihärdiga reklam trots ett eskalerande miljöhot. Såg på Facebook att några har klagat på Coops och Icas flygrabatt till sina medlemmar-vilket jag tycker är jättebra och skulle hellre vilja ha rabatt på SJ. Något de borde tänka på framöver. Travelers are the future-Nej, Green travelers are the future SAS!!!

 

Grönt=skönt:).

 

 

 

 

2 kommentarer

Hej världen!

Av , , 1 kommentar 0

Välkommen till Västerbottens-Kuriren – Bloggen. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sen är det bara att börja blogga!

1 kommentar