Snön faller i Val di Fiemme

VM-premiär i Val di Fiemme i dag! Och det utlovade snöfallet har kommit. Det är ett rätt ymnigt snöande just nu, i alla fall uppe i Tersero där jag bor, en mil ovanför skidstadion. Så vallarna har det de gör just nu. Måndag, tisdag, onsdag bjöd ju på solsken och idealiskt vallaväder.

Det är tuffare i dag och det är klassisk sprint som väntar. 

Kvalet inleds 10.45. På damsidan räknar alla med att Justyna Kowalczyk ska ta hem segern. På herrsidan nämner alla som sagt Nikita Kriukov som storfavorit. Den ryske stakfantomen vann OS 2010 men har inte vunnit någon världscuptävling och gör faktiskt sin första individuella VM-start nu. 

Men ändå. Han är den alla fruktar. På grund av hans stakning, på grund av upploppet här i Val di Fiemme som är ett långt höghastighetsupplopp. 

Vad tror vi då om de svenska chanserna i dag? 

Det kan bli två medaljer. Ida Ingemarsdotter kan ha en bra dag och kämpa sig till ett brons. På herrsidan kan det räcka hela vägen för någon.

Teodor Peterson verkar oerhört lugn och trygg i sig själv, de senaste svaga tävlingarna till trots. Han fick dessutom stöd av självaste Petter Northug som tyckte att banan passar Peterson. Northug sa även att han trodde att sprintguldet skulle hamna i Sverige, Norge eller Ryssland.  

Emil Jönsson har ju kapaciteten och är ofta bäst i världen, men han har hittills aldrig visat sig ha mästerskapsnerverna/flytet. Blir det hans dag i dag? 

Man kan alltid hoppas. Hans chans att rycka och avgöra kan vara i sista backen innan utförslöpan ner mot upploppet. Där är han, "kanske bäst i världen" som Northug sa på sin presskonferens. 

Man får hoppas att det svenska vallateamet hittar rätt i nysnön.

Då kan det bli en rolig dag.

Kanske tlill och med en medaljdag. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.